Upptäck Seychellerna

Nina
Reseguiden, besökt 28 länder

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Seychellernas 115 öar är präglade av orörd, vacker natur och är en destination för såväl bröllopsresor som familjesemestrar. Vi har samlat örikets höjdpunkter för dig som önskar resa hit.
Publicerad 29 april 2016

Seychellerna är av många omtalat som “det sista paradiset”, mycket på grund av sina orörda stränder och natur. Öriket är en dröm för par på smekmånad, men passar även utmärkt för familjer. Öriket som ligger nordost om Madagaskar blev tidigt miljömedveten, något som medfört höga turist- och miljöskatter. De flesta platser på Seychellerna är dessutom naturreservat och har byggförbud. Det här är resan för dig som vill utforska många olika öar, alla med sin egna charm. De tre största bebodda öarna, där de flesta turister väljer att bo, är Mahe, Praslin och La Digue. Vi guidar dig till öarnas höjdpunkter.

Mahe – huvudö med 75 stränder

Mahe är huvudön där Afrika minsta huvudstad Victoria och 90 % av befolkningen befinner sig. Staden utforskas bäst till fots och ta gärna en tur inom lokala konstgallerier samt hantverksmarknader. Från Makhe kan du enkelt ta dig till de omkringliggande öarna – Praslin och La Digue är ett måste! Mahe är den mest utbyggda och turistiga ön, men i söder finner du även vackra, orörda stränder. Besök Marine National Park, prova någon av öns 75 olika stränder eller hyr en bil och utforska ön på egen hand. Du bor antingen till bra pris i ett lokalt Bed & Breakfast eller checka in på en resort eller i ett lägenhetskomplex. På Mahe hittar du också bergsrika regnskogar med höga toppar i granit och i huvudstaden Victoria ligger också färgglada Arulmigu Navasakti Vinayagan, Seychellernas enda Hindu-tempel.

Praslin – perfekt som huvudbas

På Praslin kommer du förälska dig i de slumrande småbyarna och de vilda naturstigarna i den frodiga regnskogen som täcker merparten av ön. Du finner också många långa, vita sandstränder på Praslin, bland annat stranden Anse Lazio i norr som räknas som en av världens vackraste. Vallee de Mai National Park på Praslin är också den enda platsen i världen, tillsammans med grannön Curious, där du hittar “Coco de Mer” – världens största kokosnöt. Här är livet avsevärt lugnare än på Mahe, och du tar dig enkelt till de orörda öarna Cousin och Curieuse, där du – speciellt på den sistnämnda – finner hundratals gigantiska sköldpaddor som kan bli över 1 meter hög. De här öarna är också kläckningsplats för havssköldpaddor. Praslin är perfekt att ha som semesterns huvudbas. Här finner du billiga Bed & Breakfast, som gör det enkelt att resa till Seychellerna utan att det kostar skjortan. Du flyger hit från Mahe på 15 minuter eller reser med snabbfärja på 45 minuter, priset är ungefär detsamma.

La Digue – Seychellernas vackraste ö

Den droppformade granitön La Digue är känd för att vara den vackraste av alla öar, och stranden Anse Source d’Argent är den som oftast är avbildad på vykort från Seychellerna. Där ser du stora granitstenar i kontrast till kritvit strand och turkost hav. På La Digue finner du för det mesta enkla hotell och Bed & Breakfast och du tar dig runt med cykel, golfbil eller oxkärra. En av de mest populära platserna på ön är Union Estate Park, en nationalpark där du kan uppleva en gammal plantage, hyra hästar och mata stora sköldpaddor. Det går inte att flyga hit, men det tar 15 minuter med färja från Praslin samt 3 timmar från Mahe.

Frégate Island – exklusiv lyxö

Seychellerna har också flera små, privata öar som andas lyx och exklusivitet. Den lilla privata ön Frégate är en av dem, och här finner du 7 stränder, varav den ena dyker upp titt som tätt på listor över världens vackraste. Hela ön blev 2013 övertaget av Oetker Collection som har byggt 16 villor här, och ön odlar nästan alla grönsaker och frukt själv. Stora delar av ön är vild, grön och frodig. Idag är den även hem till hela 2200 frigående gigantiska Aldabra-sköldpaddor. Ön rymmer också hundra tusentals fåglar – över 100 arter – och är dessutom känd för att ha räddat den utdöende fågelarten Seychelles Magpie Robin. Du finner också en egen hamn här med både Yacht Club och PADi dykcenter. Ät en romantisk middag i Tree House som ligger högt uppe i ett så kallat Banyan tree. Frégate Island tar endast emot 40 gäster åt gången för att behålla sitt exklusiva rykte (det går till och med att hyra hela ön) och du tar dig hit antingen med helikopter på 20 minuter eller båt på 1,5 timme från Mahe. Dessvärre så måste man bo på ön för att kunna besöka den, då det inte är tillåtet att göra korta dagsutlfykter hit.

Lokalbefolkning, kultur och historia

Lokalbefolkningen på Seychellerna lever ett enkelt liv och turismen är strikt reglerad för att bevara naturen på öarna. Det är ett öppet och varmt folkslag som möter dig, och handhälsning är kutym när du möter någon här. De tre officiella språken på Seychellerna är kreol, engelska och franska, men några pratar även tyska och italienska. Du finner en blandning av religioner som katolism, hinduism och islam, men flera av lokalbefolkningen tror också på häxkraft, magi och spöken – något som kom till ön i samband med de afrikanska slavarna förr i tiden. Seychellerna brukade vara ett populärt stopp för pirater förr i tiden, som också tog med sig de stora sköldpaddorna härifrån för att ha tillgång till färskt kött på sina långa resor. Det sägs att det finns begravda piratskatter värda över 100.000 Euro runt omkring på öarna.

Dykning på Seychellerna

Seychellerna är det ultimata paradiset för avkoppling under palmerna på potatismjölsvita stränder, men också för äventyr och upptäcktsfärder. Vattnet är kristallklart och trots att det varit stort fokus på att en stor del av korallerna har blivit blekta, så består de mest kända dykplatserna av granit-stenblock som är i stort sett oberörda av blekningen. Under vattnet finner du runt 1000 spännande arter, som revhaj, rockor, fjärilsfisk, ängelfisk, ekorrfisk, soldatfisk och världens största fisk valhajen. I september och oktober är det valhaj-säsong då den gigantiska (och ofarliga) fisken kommer in för att äta plankton. Då kan du även passa på att dyka med den. På de yttre öarna kan du också se hammarhaj, rockor och sköldpaddor. Ön St Pierre är bland annat känt för sin fantastiska snorkling, och ligger alldeles intill Praslin.

Andra aktiviteter

- Åk på båtutflylter och testa big game fishing.
- Golf kan du spela på 18-håls championship-banan vid Hotel Le Muria på ön Praslin.
- Sugen på romantik? Här arrangeras det bröllop eller förnyelse av äktenskapslöftena på de kritvita stränderna. Välj till exempel en av Anse Source d’Argent-stränderna på La Digue.
- Hyr en cykel och hitta en privat strand på La Digue.
- Känn vinden i håret med segling eller vindsurfing.
- Åk på dagstur från Praslin och besök öarna Cousin Island, Curieuse Island och St. Pierre Island.

Klimat och högsäsong

Den bästa tiden att åka hit på är i april och oktober, men du finner varma temperaturer från 27 till 30 här året runt. Som på många andra öar i området, är temperaturen högst från mars till maj, då luftfuktigheten också kan vara lite högre. December och januari räknas som de stora regnmånaderna. Det går inte charterflyg till Seychellerna, du tar dig hit med reguljärflyg. Bland annat Ving arrangerar resor hit. Du tar dig enklast och billigast mellan örna med färja.

Hitta din resa till Seychellerna i Reseguiden

Flyg till Seychellerna
Hotell på Seychellerna
Läs mer tips & guider om Seychellerna


Flygresor till SeychellernaHotell på Seychellerna