Upptäck Prenzlauer Berg

Virginia.aslund
Medlem sedan 2014, besökt 33 länder

Stadsdelen Prenzlauer Berg lockar med massor av caféer, restauranger, shopping och upplevelser. Reseguidens medlem Virginia Åslund, alias "Virginiaasland", guidar till sin tyska favorit.
Publicerad 27 april 2012

Min definition av en lyckad resa är att jag under min vistelse ska känna av att jag faktiskt bor just där jag råkar befinna mig. Jag ska kunna vara spontan och kanske till och med lura invånarna själva att jag är en av dem. Alltså, jag lägger ingen tid på turistattraktioner där jag måste trängas bland hysteriskt fotograferande. Jag brukar inte heller försöka hinna med så mycket om möjligt. Snarare snöa in mig på ett område som jag promenerar igenom och finkammar dess utbud. Stadsdelen Prenzlauer Berg i Berlin är en fantastisk plats att smälta in på. Den tyska strukturen i grunden gör att man enkelt kan sköta sig själv samtidigt som den bohemiska atmosfären lockar med att vad som helst kan hända runt nästa hörn. Prenzlauer Berg vet hur man välkomnar den som vill känna sig som hemma men bjuder alltid på det där lilla extra.

Frukost för vinnare

Meierei på Kollwitzstrasse är enkelt sagt ett toppenställe för frukost. Cyklarna som trängs utanför det lilla caféet tyder på att det är populärt men trots antalet gäster är alla utan tvekan överens om att behålla den lugna och heliga morgonstunden. Stora vita långbord utanför ger en vänskaplig atmosfär även om man sköter sitt. Menyn kan skifta men den höga kvalitén på råvarorna består. Här sägs den bästa apfelstrudeln finnas.

Livsnjutarens vardag

Berlinborna må verka hårda med sin struktur men de små delikatessbutikerna bland graffittimålade betongväggarna lite här och var avslöjar att det är ett livsnjutande folk man har att göra med. I hörnet på Kollwitzstrasse och Belleforterstrasse ligger en utsökt liten delikatessbutik med en välgödd ägare. Gång på gång kommer man tillbaka, för krämig fetaost, syrliga soltorkade tomater och vitlöksmarinerade oliver passar lika bra till lunch som kvällsmat. Den lilla rustika butiken med den ständige stamgästen i ena hörnet kan inte erbjuda många platser men trots platsbristen känns det alltid välkomnande att kliva in. Helt underbar mat att njuta på plats eller ta med till någon park.

En otippad souvenirbutik

Det fina med Prenzlauer Berg är att man får mer än vad man förväntar sig! Dönerkebab-haken hyr även ut cyklar och vintagebutiker är också caféer. Matvarubutiken Biomarkt på Kollwitzstrasse specialiserar sig på närodlade och ekologiska produkter. Här får man inte bara en inblick i vad tyskarna köper till vardags utan man upptäcker att förpackningarna på konfektyr, kaffe och te är fina nog att ge bort som present. Karamellerna var lika goda som plåtasken de kom i är fin. Matvarubutiker är helt klart en underskattad plats när det kommer till att hitta souvenirer och presenter. Och mycket billigare.

En spontan cykeltur

Även om det finns många fördelar med att gå runt i området är det inte helt dumt att hyra en cykel för att upptäcka hela stadsdelen i egen takt. Det känns säkert att cykla på Prenzlauer Bergs gator och det finna massor att upptäcka, särskilt i alla små gränder man inte alltid orkar gå igenom. Det är allt från unika butiker till uppseendeväckande gatukonst som fångar ögat. Ibland stannar man till och dricker en kopp kaffe, inte för att man var sugen utan för att inredningen på caféet var så häftig.

Imponerande matkultur

Prenzlauer Berg, och särskilt området Kollwitz, har ett imponerande utbud av restauranger. På Alte Schönhauser Strasse ligger den futuristiskt inredda fushionrestaurangen Monsieur Vuong. De blandar det klassiska vietnamesiska köket med de tropiska elementen. Resultatet blir briljant. De har öppet från mitt på dagen till midnatt och borden går åt fort. De färska vårrullarna är en favorit hos många och att dricka te på klassiskt vietnamesiskt vis i orangea stilrena möbler är något alldeles extra.

Så tar du dig hit

Det går fort att flyga till någon av Berlin två flygplatser Tegel och Schönefeld. Det går direktflyg från både Stockholm, Göteborg och Köpenhamn. Du kan också ta nattåget från Malmö och anländer då till Berlin nio timmar senare. Berlin är en enormt stor stad så du gör dina fötter en tjänst genom att ta tunnelbana och buss istället för att traska runt från den ena stadsdelen till den andra.


Flyg till Berlin

Populära hotell i Berlin