Publicerad 11 maj 2015

Söder om Sicilien, öster om Tunisien och väster om Kreta. Med ett så bra läge, mitt i Medelhavet är det inte konstigt att Malta var populärt redan långt innan Kristus. Idag lockar ögruppen också till sig människor från hela världen, främst för sin intressanta historia men också på grund av sin långa säsong. Här kan du bada utan att frysa ända in i november. Ögruppen består av 7 öar, varav tre är bebodda; Malta, Gozo och Comino. Här guidar vi dig till några av Maltas alla höjdpunkter.

Valletta

Valletta, som även kallas palatsens stad, finns med på Unescos världsarvslista tack vare alla sina historiska landmärken. Staden beskrivs ofta som ett utomhusmuseum då i stort sett alla byggnader har ett historiskt värde och med stor säkerhet byggts av riddare på 1500-talet. Valletta kan också skryta med att synas i filmer som till exempel World War Z och för att servera skaldjur som får smaklökarna att hoppa av glädje. Största shoppingutbudet finner du på huvudgatan Republic Street och parallellgatan St Paul Street, men för att komma åt de allra minsta och charmigaste butikerna och restaurangerna bör du gå på upptäcktsfärd i de trånga gränderna.

Comino, Gozo och Victoria

Comino är en av Maltas tre bebodda öar, med endast ett hotell och ingen biltrafik. Ön är mest känd för sin “Blue Lagoon” med turkosblått hav och vit sandbotten. Comino är ett paradis för dig som gillar att snorkla, dyka och vindsurfa. Besöker du ön under vintermånaderna finns det gott om vandringsmöjligheter och makalösa vyer att föreviga med kameran. Gozo är också en av de bebodda öarna, och här är allting lite grönare och lantligare än på huvudön Malta. På ön finns en av ögruppens bäst bevarade förhistoriska tempel, Ggantija. Föredrar du romantik, myter och historia bör du bege dig till Kalypsogrottan där det sägs att den vackra nymfen Kalypso höll Odysseus fången med löfte om evigt liv och hon stannade vid hans sida. Öns “huvudstad” Victoria, även kallad Rabat, är en fin liten stad med butiker, marknadsplatser och under några av alla festivaldagar kan du njuta av både opera och hästkapplöpningar längs huvudgatan. Har du tur kan du springa på Brad Pitt med familj på Gozo, då de efter att ha spelat in delar ur filmen By The Sea här, gärna återvänder då och då.

St Julian’s, Sliema och St. George´s Bay

St. Julian´s är en turistort med många kända hotellkedjor, nattklubbar, butiker och casinon. Tillsammans med grannorten Sliema är området Maltas största och mest moderna stad. I St Georg´s Bay, alldeles intill finns en fin och omtyckt sandstrand att spendera många härliga soltimmar på. I St. Julian´s ligger en av Maltas bästa fisk- och skaldjursrestauranger, Zeri´s där du kan njuta av färska musslor kokta i vitlök och basilika tillsammans med ett gott lokalt vitt vin och samtidigt blicka ut över horisonten. Boka gärna bord i förväg då det snabbt blir fullbokat.

Så tar du dig hit

Du kan resa hit med charterbolag som Ving, Apollo och Airtours. Observera att du reser med reguljärflyg och inget chartrat plan. Fördelen med det är att du kan vara lite mer flexibel och binder dig inte till en veckas semester. Väljer du att boka flyg på egen hand kan du välja mellan till exempel Norwegian, Ryanair, SAS och Air Malta. Norwegian flyger direkt från Köpenhamn och Oslo, vill du flyga från Stockholm blir det en mellanlandning i någon av dessa städer. Ryanair flyger direkt från Stockholm Skavsta, och SAS direkt från Arlanda. Resterande bolag har minst en mellanlandning på vägen. Direktflyg från Köpenhamn tar cirka tre timmar, medan du med mellanlandning får räkna med ungefär sex timmar, beroende på hur lång mellanlandning det är.

I Reseguidens sökmotor kan du hitta din resa till Malta:
- Paketresor till Malta
- Flyg till Malta
- Hotell på Malta
- Hyrbil på Malta