Publicerad 7 oktober 2013

Strandstugor i bambu, turkost vatten, orörda stränder och promenadvänliga avstånd. Det är upplagt för avslappnade upptäcktsfärder, hängmattor, dykning och gungande baktakt i bästa karibiska stil.

För att bli en del av Corn Islands måste du sakta ned, bromsa in. Ingen springer, om det inte är för att undkomma en plötslig regnskur. Ananas växer vilt, kycklingar springer fritt. De flesta butikerna saknar både fasta tider och souvenirer. Ingen reagerar nämnvärt när båten från fastlandet är sen. Livet går i sin makliga takt. Fiskare lägger ut i gryningen i vinglande träbåtar, somliga så små att de lika gärna kan vara kanoter. Det är inte ovanligt att kocken cyklar iväg för att köpa ingredienserna till maträtten du just beställt.

Du kan spendera otaliga timmar i en hängmatta vid havet, utan att någon (förutom kanske en nyfiken hund) passerar. På Corn Island finns fortfarande lyxen av att ha stränder helt för sig själv, samtidigt som öarna bjuder in till små äventyr i paradiset.

Aktiviteter

Om du är typen som kräver starkt adrenalinpåslag på semestern kanske inte Corn Islands är platsen att spendera veckor på, men är du strandsugen och nyfiken är detta egna lilla hörn av Karibien perfekt. Undantaget att gräva med tårna i den mjuka sanden och vila i skuggan av en palm, går det också utmärkt att utrusta sig med fantasi, cyklop och ficklampa för att sedan utforska öarna i veckor!

Upptäck livet under ytan
Glöm inte att mer än halva paradiset döljer sig under vattenytan. Runt öarna finns flera korallrev som lämpar sig ypperligt både för snorkling och dykning. Möt sköldpaddor, barracudor, rockor, hajar och allsköns revfiskar. Valhaj och vrakdykning är också möjligheter.

Om du inte redan dyker, passa på att ta ditt dykcertifikat här! Dolphin Divers på Little Corn Island rekommenderas varmt.

Byt ö och strand
Små motorbåtar kör dagligen de 40 minutrarna mellan de två öarna. Annars kör vem som helst med en båt dig dit du vill för en peng. På öarna tar du dig enkelt runt till fots, men blir du trött i benen cirkulerar det bussar på den 12 kilometer långa sträckan runt Big Corn Island. På Little Corn Island rullar bara skottkärror.

Ge dig ut och du kommer hitta allt från breda, krattade stränder med mysiga restauranger (Picnic Beach) och orörd strand med små djungelstigar.

Leta skatter bland drivved
Längs med somliga stränder flyter allsköns prylar iland. Som en del av en upptäcktsfärd är det otroligt spännande att gå med blicken i sanden och leta fynd. Bland plastförpackningar, sandaler och tampar gömmer sig överraskningar. Vad sägs som en algtäckt docka med blåa ögon, en pjäxa för längdskidor och locket till en toalettsits? Hur kom sakerna dit? Vems var det? Med fantasin kommer otroliga historier om sakernas ursprung roa dig i timmar.

Njut av spontansång kring lägerelden
Utanför baren Tranquilo på Little Corn Island samlas ofta resenärer. Några går på lina, andra fokuserar på öl. När mörkret faller tänds lägerelden och alltid är det någon som tar fram en gitarr. Även om piraterna lämnat öarna för hundratals år sedan finns fortfarande några törstiga gastar kvar…

Bestig öarnas högsta punkter
På norra Big Corn ligger Mount Pleasant High, öarnas högsta punkt, på 113 meter över havet. En het dag känns kullen som en bedrift! Men okej, Little Corns 38 meter över havet är kanske inte en stor utmaning, ändå är utkikstornet värt ett besök. Promenaden dit tar dig också igenom samhället, till skolan och kyrkan och närmare inpå livet som människorna lever.

Boende

Alternativen på öarna skiljer sig ganska stort i pris och standard. Titta närmare på vad du vill ha ut av boendet och välj utifrån det, men glöm vita morgonrockar och stora poolområden. Utbudet består till största del av enkla bungalows i bambu längs med stränderna.

Mest avskilt är det på Little Corn Island. Där finns två ekologiska hostel som urskiljer sig. Cool Spot har utsmyckat sin anläggning med drivved och plastskräp. Peace & Love Farm Ecohostel på samma ö producerar vindkraft, kaffe och marmelad.

Ta sig hit

Det är inte bara bara att ta sig till ett enskilt hörn av Karibien, så kombinera gärna resan till Corn Islands med att utforska mer av Nicaragua, landet av sjöar och vulkaner. Räkna med minst ett dygn, kanske två i restid. Flyg till flygplatsen på Big Corn Island går från huvudstaden Managua.