Upplev Hongkong

Karin
Reseguiden, besökt 35 länder

Foto: iStock
Hongkong är ett mångkulturellt mecka mitt i Asien. För att få ut så mycket som möjligt av din resa hit kan en stadsguide kan vara till stor hjälp för att förstå Hongkongs olika områden.
Publicerad 1 februari 2018

I Hongkong bor det över 7 miljoner människor på en relativt liten yta, vilket innebär att staden är en av de mest folktäta platserna i världen. För att slippa spendera massa tid i taxibilar och på tunnelbanor är det bra att ha koll på vilket område du vill bo i och upptäcka för att få ut så mycket som möjligt av din resa. Vi har listat de mest populära områdena!

Hongkong ön

De flesta turistattraktionerna hittar man på Hongkong ön. Detta är det finansiella centrumet och du hittar även den bästa shoppingen och de finaste hotellen och restaurangerna på denna sidan staden.
- Central District brukar kallas Hongkongs hjärta, dels ligger här stadens finansiella centrum, men också den äldsta stadsdelen med Victoria Harbour precis framför.
- Wan Chai är mest känt för sitt populära nattliv som lockar turister från hela världen. Här finns även en av de högsta byggnaderna i staden, Central Plaza med sina 378 meter som är värt ett besk för att se staden från ovan. Detta är även ett populärt område för den konstintresserade konstutställningar och gallerier i varje hörn.
- Causeway Bay är ett annat populärt område bland turister som ligger precis i slutet av Wan Chai. Detta är ett paradis för den shoppingsugna och här finns allt från lyxiga varuhus till trendiga butiker. Perfekt plats för den som behöver lite shoppingterapi. Mellan Causeway Bay och Wan Chai ligger Happy Valley Racecourse, en hästkapplöpningsbana byggd 1846. Detta är en populär aktivitet bland både lokalbefolkningen och turister och man behöver inte vara ett fan av hästkapplöpning för att uppskatta en eftermiddag här.
- Victoria Peak är den ikoniska bergstoppen som ligger i den stora parken precis ovanför Central District. Du når toppen antingen via spårvagnen Peak Tram, eller med taxi för en billig peng. Väl uppe på toppen har du en fantastisk panoramavy över Hongkong med promenadstråk, butiker och restauranger.
- Lan Kwai Fong är mest känt för sitt nattliv där vi hittar barer och restauranger i alla priskategorier. Så fort solen går ner kryllar området av stadens chuppies (kinesiska “yuppies”), expats och turister som alla är ute efter en kul kväll på stan. För den som är ute efter lite lugnare stämning rekommenderas det backiga området SoHo som ligger intill Central. Här är det fullt av barer och restauranger i världsklass och är du sugen på att testa en Michelin-restaurang finns här flera.
- Sheung Wan är ett av Hongkong äldsta områden som nu huserar trendiga kaféer, traditionella butiker som säljer allt från torkad fisk till porslin. Här hittar vi många antik och kuriosa butiker, men också Hongkongs äldsta tempel Man Mo.

Kowloon

Kowloon är området i Hongkong som huserar flest invånare och där flest turister väljer att bo under sin vistelse i staden. Allt från traditionella gatumarknader till museum och shopping.
- Tsim Sha Tsui ligger på den södra spetsen av Kowloon halvön och är beläget mitt emot Hongkong ön. Här kryllar det av butiker, restauranger, klubbar och andra nöjen. Strandpromenaden i Tsim Sha Tsui är en mycket populär plats som likt Hollywood Boulevard i LA, har ägnats åt lokala filmstjärnor. Varje kväll klockan 8 strömmar tusentals människor ner till strandpromenaden för att se ljusshowen “A Symphony of Lights” och det är också härifrån som du tar den berömda Star Ferryn över till Hongkong ön. Eftersom området är så populärt finner vi här majoriteten av stadens hotell och hostell men även många av stadens spännande museum, som Hong Kong Space Museum och Hong Kong Museum of History.
- Mong Kok är ett måste för den shoppingsugna. Området är en labyrint av gator med marknader, butiker och shoppingmalls som avlöser varandra. Den mest kända gatumarknaden är Ladies Market som består av över 400 meter marknadsstånd och här säljs allt från kläder till väskor, klockor och leksaker. Glöm inte att pruta! Andra poplära marknader i området är Flower Market och Goldfish Market som säljer precis som det låter, blommor och akvariefiskar.

Omkringliggande öar

Då Hongkong består av en mängd olika öar är det svårt att nämna alla, vi väljer därför de öar som är mest populära att besöka.
- Lantau är den största ön i Hongkong och är känd för både vackra stränder och höga berg som lockar många besökare. Ön var länge isolerad för besökare då färja var det enda sättet att ta sig dit, men sen den nya flygplatsen byggdes 1997 har förbindelserna blivit bättre vilket lockat fler besökare. Här hittar vi några av de mest besökta sevärdheterna som Disneyland och Po Lin klostret. Här ligger även den berömda Tian Tan Giant Buddhastatyn. I övrigt är detta en väldigt grön ö med massor av parker och vacker natur.
- Cheung Chau ligger sydväst om centrala Hongkong och är en härlig kontrast till den hektiska innerstaden. Hit drar sig många lokalbor på helgerna för att njuta av bad och vattensporter, men det finns också fantastiska vandringsleder runt ön. Passar perfekt för en dagsutflykt och det finns gott om restauranger som serverar lokala läckerheter och främst fisk och skaldjur. Färjan tar du från Central Ferry Pier #5 på Hongkong ön och tar ca 40 minuter.
- Peng Chau är en liten ö ca 8 kilometer väster om Hongkong ön. Här är inga bilar tillåtna utan man promenerar eller cyklar för att ta sig runt. Det tar ca 1-2 timmar att gå runt hela ön och detta är ett populärt utflyktsmål om man vill se en annan del av Hongkong.

Hur tar man sig runt?

Kollektivtrafiken i Hongkong är välbyggd och billig, förutom den smidiga tunnelbanan (MTR) finns bussar, spårvagnar och färjor. De flesta resorna kostar mindre än 15 kr och det mest praktiska är att köpa ett Octopuskort och ladda med pengar som gäller över hela systemet. Taxi är också billigt då utgångspriset 22kr tar dig ganska långt och de tar endast kontakter. Ett tips är att ha adressen du ska till skriven i både engelska och kantonesiska då många taxichaufförer inte pratar engelska. Uber funkar även smidigt i Hongkong.

Hitta din resa till Hongkong här »


Erbjudanden - Rundresor