Publicerad 23 september 2008

När Ulrika och hennes kompis anländer till Malawi och huvudstaden Lilongwe har flygbolaget tappat bort bagaget. Det återfinns efter två dagar, precis innan de åker vidare mot Zomba, där de spenderar nästan hela vistelsen. Den första minibussfärden från Lilongwe till Zomba blev lång.

– Det kan ta alltifrån minst fyra timmar och uppåt. För oss tog det sju, säger Ulrika.

Turista i Malawi

Malawi är inget uppenbart turistland, men det finns många fina ställen att besöka.

– Det är Malawisjön som gäller som turist. Framförallt är det tre fyra ställen, enligt mig som är bra att åka till berättar Ulrika och nämner de stora turistställena: Nkhata bay, Senga bay, Cape Mclear.

I staden Blantyre är det mer på gång och alla från Zomba åker dit för att gå ut.

– Det händer mer där, säger Ulrika. Men jag tycker ändå att Zomba är mycket trevligare än Blantyre och Lingongwe – kanske för att vi bodde där hela tiden och lärde känna staden väl.

Malawi – Afrikas varma hjärta

Malawi kallas “The warm heart of Africa” och folket är känt för sin gästvänlighet. Ulrika instämmer i att alla är snälla och hjälpsamma.

– De lever verkligen upp till sitt rykte, säger hon. Jag fick även mycket uppmärksamhet, de är nyfikna och undrar varför man är där och frågar om Sverige. ” Är det lika kallt där som i Norra Malawi?” frågar de, ”Nja, det är lite kallare”, brukade jag försöka förklara, skrattar Ulrika.

– På många sätt är de väldigt lyckliga, vi är mer “Tusan, vi har inget Internet idag!”. De har inte våra fjantiga i-landsproblem, säger hon med allvar i blicken.

Fattigdom och kontraster

Malawi är ett av de fattigaste länderna i Afrika och många chockas av de dåliga förhållandena när de först kommer ner.

– De flesta här lever på mindre än 6 kronor per dag, alltså 180 kronor i månanden, berättar Ulrika. Det kan bli jobbigt att turista i ett land där de är så fattiga och man måste tänka att man bidrar till nationalekonomin annars är det svårt att känna att man vill unna sig någonting.

Ta sig runt

I Malawi finns tåg och ångbåten Illala som går längs Malawisjön, hela vägen till Tanzania. I övrigt är det minbuss eller flak som gäller, ofta lastbil eller liten pick-up.

– Trafikstationen är kaotisk och förarna kör gärna över 120 km/timmen på vägar där det går barn och getter, säger Ulrika. Det ska vara vänstertrafik och det kör de – oftast. De gillar också att köra om vid skymd sikt…

Jag frågar Ulrika om hon kommer att återvända till Afrika och jag behöver inte vänta länge på svaret.

–Ja, ju tidigare dessto bättre!, utbrister hon. Botswana ska vara väldigt fint och Cap Verde skulle jag också vilja åka till. Även Ghana ska vara jättefint har jag hört, avslutar hon. Ulrikas hjärta klappar för Afrika och hon kommer nog inte att kunna hålla sig borta särskilt länge…

Ulrikas fem bästa Malawitips

1. Liwonde National Park – här finns flodhästar, elefanter och krokodiler.
2. Zombaplatån – tar cirka 3,5 timmar att klättra upp. Härlig utsikt!
3. Malawisjön – ett måste för alla besökare och de våghalsiga kan bada (men med risk för behandlingsbara parasiten bilhartzia).
4. Mabuya Camp i Lilongwe – ett hostel-måste! Det engelska paret som äger stället är helt underbara. De lånade till och med ut kläder när mitt bagage var borta!
5. Mulanje Mountain – jag kom tyvärr aldrig dit men har hört att det skall vara jättefint, franförallt byn vid dess fot.

Att tänka på – enligt Ulrika

1. På vintern kan temperaturerna sjunka till minusgrader på nätterna.
2. Tänk på att ha pengar till utresekostnaden när du lämnar landet.
3. Klädd i kort-kort är det risk att du får lite väl mycket uppmärksamhet. Långbyxor eller kjol till knäet är att rekommendera om du är tjej.
4. Sätt dig inte i en halvfull minibuss – den kommer inte att avgå förrän alla platser är tagna och ibland kan det ta timmar.
5. Det rekommenderas inte att vara ute efter mörkret inbrott – tänk på att ha god tid på dig när du åker någonstans.

Psst! Om du åker som turist kan rundresor även vara ett bra alternativ, då ingår transport, boende och mat.

Besök Ulrikakms profil och titta på fler bilder från Afrika.
Kika in på Malawis resmålssida