Publicerad 1 april 2013

Berika din själ och ditt sinne med en annorlunda weekendresa. Besök en stad som inte alla kollegor och grannar tidigare besökt och upptäck nya kulturer och miljöer. Här har vi valt ut fem weekendstäder som är väl värda ett besök under den närmsta framtiden. Vilken är din favorit?

Belgrad, Serbien

Mindre än tre timmars flygresa bort ligger den här spännande staden som har något att erbjuda för alla typer av resenärer – till väldigt rimliga priser. För den som är intresserad av historiska byggnader är ett besök till 1700-talsborgen Kalemegdan ett måste. Härifrån har man dessutom en underbart vacker utsikt över de två floderna Sava och Danube. Lockas du inte av Kalemegdan finns massor av mysiga kaféer och restauranger där du tillsammans med lokalbefolkningen kan slå ihjäl några timmar med att bara insupa atmosfären. I Belgrad kan du även se bra fotboll, besöka muséer och klubba på några av Europa bästa nattklubbar.
Flyg hit med bland annat Jat, Wizz Air och Norwegian >>
Här kan du läsa vad våra medlemmar tycker om Belgrad >>

Biarritz, Frankrike

På cirka tre timmar tar du dig enkelt från till exempel Skavsta direkt till surfparadiset Biarritz. Den här franska pärlan på atlantkusten erbjuder, förutom fantastiska vågor,även bra restauranger och trevliga barer. Under vinterhalvåret råder ett lugn, medan staden under sommaren förvandlas till en stor festplats där man skålar i champagne och sangria. Besöker du staden under en helg, missa inte att besöka Biarritz saluhall – les Halles. Det är en inomhusmarknad där du kan fynda allt från färska grönsaker till lokala viner. I Biarritz vill man gärna behålla sina baskiska traditioner så prova gärna att beställa in baskisk mat som fisk och kött tillagat “à la plancha” när du besöker någon av alla restauranger.
Flyg hit med bland annat Ryanair och Air France.
Hitta din hyrbil här >>

Lucca, Italien

Ett stenkast från de mer kända italienska orterna Pisa och Florens ligger den här vackra staden där romantiken flödar. För den som gillar historia och gamla byggnader finns det mycket att upptäcka; som till exempel kyrkor och muséer. Något som ingen bör missa är att ta en promenad eller cykeltur på den välbevarade stadsmuren, härifrån från man en bra överblick över staden. För den som gillar att köpa med sig souvenirer hem finns här en av Italien främsta antikmarknader. Den går av stapeln den tredje helgen i varje månad. Självklart erbjuder Lucca även utsökt italiensk mat som färsk pasta och carpaccio.
Flyg med bland annat Ryanair och Norwegian till Pisa Därifrån tar det cirka en timme med buss, tåg eller bil til Lucca.
Hitta din hyrbil här >>

Vilnius, Litauen

Trots att staden för några år sedan utsågs till Europas kulturhuvudstad är det få som besökt Vilnius för en weekendresa. Stadens gamla stadskärna finns dessutom med på Unesco:s världsarvslista så förutom ett rikt kulturliv finns här massor av spännande historiska byggnader att njuta av. Intressanta platser staden har att upptäcka är bland annat Vilnius Castle Museum med sin slående utsikt och statyn av musikern Frank Zappa som också är kul att ha sett. Att det också är otroligt prisvärt och billigt att leva och bo här är ytterligare skäl till att boka nästa weekendresa hit. Besök gärna någon av stadens alla marknader och shoppingcenter ifall du skulle känna att plånboken bränner i fickan.
Flyg hit med bland annat SAS, Estonian air och Air Baltic.
Här kan du hitta ditt hotell i Vilnius >>

Lyon, Frankrike

Den här staden förknippas av många med fotbollsspelaren Kim Källström som tidigare spelade här. Som Frankrike näst största stad finns här oerhört mycket mer att se än bara fotboll. Mest känt är Lyon för sin utsökta mat, här går du aldrig hungrig och restaurangerna håller världsklass. För den som intresserar sig för historia rekommenderas ett besök i Basilica Notre-Dame de Fourvière och Saint Jean-katedralen, båda väldigt gamla och vackra. Vill du strosa bland kaféer, restauranger och mysiga butiker görs detta bäst i Gamla staden. Här är mysfaktorn hög bland alla trånga gränder och små söta torg. Man tar sig lättast runt i staden med spårvagn, buss eller tunnelbana men självklart kan man promenera eller ta taxi också.
Flyg hit med bland annat SAS och Lufthansa.
Här kan du hitta ditt hotell i Lyon >>

Här kan du hitta flyg till fler härliga weekendstäder >>


Populära hotell