Tropiska äventyr i Goa

Stine
Reseguiden, besökt 19 länder

Foto: mius, medlem sedan 2006
Är det första gången du ska till Indien är Goa en bra plats att börja på. Här hittar du några av Indiens vackraste stränder och massor av annorlunda och spännande utflykter.
Publicerad 29 november 2011

Goa ligger på Indien västkust och är ett resmål som det är lätt att bli förälskad i. Allt här är annorlunda än hemma i Sverige och det är också det som är charmen med Goa. Hit kommer ofta de som har rest en del tidigare och som vill uppleva något nytt. Men det är kanske också den platsen i Indien där det är lättast att vara turist. Det har gått charterresor hit sedan slutet av 80-talet och så även i vinter.

Hippiestäder och vackra stränder

Goa är landets minsta delstat med cirka 1,4 miljoner invånare. Här finns inga storstäder, men massor med mindre städer och byar. Kommer man hit för att sola och bada har man flera vackra stränder att välja mellan, alla med olika karaktär. Längst norrut ligger de mest kända semesterorterna: Candolim, Calangute, Baga, Vagator och Anjuna. De tre första är mest utvecklade och har många hotell, restauranger och butiker. Hit reser också de flesta charterturisterna från Europa. Vill man ha en lite lugnare semester är de gamla hippie-paradisen Vagator och Angjuna bra val. Den sydliga delen av Goa har mindre turister och det är här du hittar de vackraste stränderna.

Billig shopping på marknader

En riktig Goa-upplevelse är att gå på en de av många marknader som finns här. Mest känd är Saturday Night Market i Anjuna, som har öppet lördagar under vintern från klockan 17 till 01. Här samlas hippies, turister och lokalbefolkning för att shoppa kläder och höra på live-musik, äta och dricka. Den lite mindre och mer konservativa marknaden Mackies Market har ett bra utbud av kläder, smycken och textilier. Det är öppet på lördagar i Anjuna från klockan 17 till 23. För shopping på dagtid är Wednesday Flea Market ett bra alternativ. Den håller till på vägen ner mot stranden i Anjuna och är väldigt populär. Här kan du köpa kläder och smycken, men också få något gott att äta och dricka. Det är öppet på onsdagar från 9 till 17.

Mjuka stränder

Om stranden är det viktigaste för dig när du reser på semester ska du satsa på den sydliga delen av Goa. Här är stränderna som man förväntar sig att en paradisstrand ska se ut, med mjuk och härlig sand, klart vatten och palmer som hänger ut över vattnet. Mest känd är Palolem Beach och det är också här det ligger flest hotell. Vill du så långt bort från den utstakade rutten som möjligt så ska du dra till Cola Beach. Här övernattar du i tält på stranden. Även i norra Goa finns många vackra stränder. De flesta trivs väldigt bra på Baga Beach som är en ganska hektisk strand med massa aktiviteter. Precis norr om Baga ligger den lugnare Mandrem Beach som är perfekt för dig som reser med små barn. I Goa är det vanligt att man inte betalar för solstolarna så länge man köper något att äta och dricka från strandbarerna.

Chapati, kryddor och naan

En populär dryck i Goa är en lemonad med lime, sodavatten, socker och lite salt. Bra för att undgå att bli uttorkad i värmen. Det dricks också mycket te, både kallt och varmt. Maten är något av det bästa med Goa och om du vill smaka på lite olika mat ska du beställa “ThalI” som är flera smårätter. Då får du ris, curd – som är en slags yoghurt, röra av linser, grönsaker – både vanliga och syltade, samt ett tunnt bröd som heter chapati. Till maten får man ofta en skål med anisfrön som är bra för matsmältningen. Maten i Goa är präglad av närheten till havet. Väldigt många rätter innehåller fisk eller skaldjur, några av favoriterna i Goa är Kingfish och pomfret som är friterad fisk. Och så kryddor så klart, massor av spännande och kanske nya kryddsmaker som kommer att påminna dig om semestern i Goa. Till maten serveras nästan alltid naanbröd, med eller utan smak. Vill du bara ha något snabbt och enkelt att äta så kan du beställa samosas, som är indiska piroger av smördeg som är fyllda med till exempel svamp, potatis och linser. Om du inte orkar en stor dessert efter middagen kan det vara gott att avsluta med en lassi, en yoghurtdrink med smak av valfri frukt.

Tempel och elefanter

En av de mest populära sevärdheterna i södra Indien är Hampi, den gamla huvudstaden för Vijayanagara-imperiet på 1300-talet. Ta gärna tåget hit från Goa och räkna med att spendera några dagar på turen. Du kommer att se den gamla stadens nästan intakta tempel och palats som ligger utspritt i ett äventyrligt landskap. Att ta tåget i Indien är en upplvelse i sig. Beställ plats i god tid och förbered dig på att möta många spännande människor på resan. Missa inte heller ett besök i elefantlägret Shanti i nordöstra Goa. Här bor, badar och äter du tillsammans med elefanterna i ett dygn.

Sevärdheter i Goa

Det finns mycket att se som inte kräver övernattnig eller långa tågresor. Ett besök i ett hinduiskt tempel är en fin upplevelse, speciellt vid högtider då templena pyntas och det säljs sötsaker utanför. Res tillbaka i tiden och besök Braganza House, en gammal herrgård från kolonialtiden, som ligger i staden Chandor i sydliga Goa. Den gamla huvudstaden Old Goa har massor av kyrkor och är väl värd ett besök.

Så tar du dig hit

I vinter går det charter från Sverige till Goa, med Apollo och Ving. Det finns också reguljärflyg till Goa. Då reser du via exempelvis London och Mumbai med två byten.

Flygbiljetter till Goa

Hotell i Goa

Charter till Goa