Topp 5 restauranger i norden

Karin
Medlem sedan 2017, besökt 35 länder

Foto: iStock
Du behöver inte resa långt för att äta på några av världens bästa restauranger, norden är full av dem. Vi har listat några av de bästa ställena som garanterat kommer få dina smaklökar att brista ut i sång!
Publicerad 11 maj 2018

1. Geranium, Köpenhamn

Efter att ha tagit över den prestigefyllda rollen som bästa restaurang i Danmark av internationellt erkända Noma, kan även Geranium nu titulera sig som bästa restaurang i Norden enligt White Guide med sina 3 Michelin stjärnor. På menyn hittar vi starka influenser från det moderna skandinaviska köket där målet enligt köksmästare Rasmus Kofoed är att skapa måltider som involverar alla sinnen. Råvarorna och menyn följer säsongen och inspireras av de naturliga omgivningarna och de faktum att restaurangen ligger på 8: e våningen i Fælledparken i Köpenhamn, där man kan följa säsongen på trädkronorna.

2. Esperanto, Stockholm

En trappa upp från den anrika Jarlateatern i Stockholm hittar vi en av Sveriges bästa restauranger i lokalen som en gång var till för att hänga kläder. Med tanke på att teatern är K-märkt skapar detta en unik miljö att äta i. Med service i världsklass håller Stockholmskrogen en stadig plats bland de bästa i Sverige. Japanska influenser i köket ser man lite varstans i svenska toppkök idag, men ingenstans tas denna gastronomiska bromance till sådana höjder som på Esperanto. Valmöjligheterna är inte så stora här, antingen kan du välja på en stor meny (5 rätter) eller en lite större meny (7 rätter), men tro mig, du kommer inte bli besviken.

3. Fäviken Magasinet, Järpen

Fäviken Magasinet är Magnus Nilssons mästerverk som vi hittar bland snötäckta granar på baksidan av Åreskutan. Gäster från jordens alla hörn letar sig till en av världens bästa och mest avlägsna krogar belägen i en gammal mejeriskola i Jämtländska skogarna. Signaturrätten, de världskända pilgrimsmusslorna från Hitra bakade över öppen eld, serverade i sina skal i reducerad musseljuice på en bädd av rykande och het kol, är bara början på en smakupplevelse utöver det vanliga. För den som inte är bekant med Fäviken, spana in del sex i Netflixserien Chefs Table, en dokumentär om Fäviken och geniet bakom kastrullerna.

4. Maaemo, Oslo

Efter en tid på stjärnkrogen Noma i Köpenhamn öppnade danske Esben Holmboe-Bang restaurangen Maaemo i Oslo 2010 och har sen dess belönats med 3 Michelin stjärnor. Namnet betyder på finska “moder jord” och återspeglar restaurangens filosofi där fokus ligger på det nordiska köket med säsongsanpassade, närodlade och ekologiska råvaror. Menyn med 20+ rätter beskrivs som en resa genom det norska landskapet och dess historia och liknar en kulinarisk teater - från havet till bergen. Redan vid öppnandet marknadsfördes Maaemo som “Norges första helekologiska gourmetkrog”.

5. Søllerød Kro, Søllerød

Den äldsta restaurangen på listan är Søllerød Kro som slog upp portarna redan 1677. Beläget i den lantliga byn Søllerød på Nordsjælland inbjuder denna fantastiska byggnad till en kulinarisk upplevelse på danskt-franskt vis. Restaurangen har en Michelin stjärna som de behålla i 10 år och trots den mer än 340 år gamla traditionen av att bedriva krog lyckas restaurangen årligen bevisa sig vara i framkant när det kommer till både mat och service. Klassiska rätter med attityd, serveras med stort förtroende och noggrannhet. Ett perfekt resmål om du strosar runt på den danska landsbygden.


Erbjudanden - Mat & vin