Topp 5: Det bästa av Kreta

Vilma
Reseguiden

Foto: iStock
Foto: iStock
Greklands största och mest mångsidiga ö, Kreta, är omåttligt populär och har något för alla. Ett klimat som vi skandinaver bara kan drömma om med frodig grönska på våren och varmt både i luften och havet långt in på hösten. Här har vi listat specifika guldkorn på Kreta som du inte vill missa – allt från strandtips till var du dricker det godaste kaffet.
Publicerad 8 juni 2018

1. En strand som bjuder in till avkoppling

Marathi-stranden ligger längst ut på Akrotiri-halvön, inte långt från Chania flygplats. Stranden är relativt liten och än har inte så många turister hittat hit, så stämningen är lugn och avkopplad – här får du upptäcka det genuina Grekland. Vid stranden finns flera bra restauranger och gott om parkeringsplatser för den som tar sig dit via bil. Det finns möjlighet att hyra solsängar och parasoll på plats. Vill man komma bort från de större stränderna är det här ett perfekt alternativ, sanden är härligt mjuk och vattnet är kristallklart.

2. Det här måste du testa minst en gång…

Under någon av semesterns alla härliga middagar rekommenderar vi att beställa in saganaki tillsammans med lite tzatziki som förrätt. Det är en stekt ost som oftast serveras med citron att pressa över, samt en bit bröd till. Ost stekt till en gyllenbrun nyans med ett lite knaprigt yttre och mjukt, varmt inre… Ni hör ju! Grekisk fetaost i all ära, men har man inte testat saganaki är det nästan ett måste och det finns knappast något bättre ställe att göra det på än på Kreta.

3. Glädje i en kopp – här dricker du bästa kaffet

Vi nordbor är vana kaffedrickare, och toppar till och med listan över kaffekonsumtion i världen. Vår kärlek till kaffe gör att vi ställer ganska höga krav på drycken, och många gånger finner vi oss själva vara kritiska mot det kaffe vi serveras utomlands som i jämförelse med det svenska kaffet ofta upplevs som svagt och blaskigt. Ska du till Kreta behöver du dock inte oroa dig för det. I Chania stad finner du kaffebaren 13 Sweeties and Salties som erbjuder många varianter av kaffe som får smaklökarna att jubla. Sätt dig vid ett bord ute på trottoaren och invänta servitören för att sedan beställa din favoritkaffe, kanske en glass, och bara njuuut.

4. Genuin grekisk atmosfär och Kretas godaste grillmat

På Kretas sydkust ligger den lite svåråtkomliga byn Loutro i en bukt, skyddad av bergen. För att ta dig hit måste du antingen ha hyrbil eller ta bussen till Chora Sfakion och sedan en båtresa därifrån på ca 20 minuter. Väl framme väntar Kretas godaste grillmat, kristallklart vatten och ett lugn man inte får på många andra platser för här finns nämligen ingen biltrafik. I hamnen finns en liten Mojito-bar som blir kvällens samlingspunkt för de som vill umgås efter att solen gått ner. Resan kommer vara väl värd besöket, här kan du verkligen koppla av.
Hitta hyrbil här.

5. Mysigaste tavernan där barnfamiljer trivs

Den som vill uppleva det traditionella grekiska köket kommer att gilla Sinantisi Taverna, som ligger i den lilla orten Gerani på vägen som går närmast havet. Bra priser på fantastiskt god mat som är tillagad med mycket kärlek. Frossa i allt från moussaka och calamares till grekisk sallad och tzatziki. Restaurangen är mycket barnvänlig med en fin lekplats på gräsmattan där de små (och stora om man så vill) kan leka både innan, under och efter maten. Och du, varför inte testa saganaki här?

Alla charterresor till Kreta.
Hitta flyg till Kreta.
Hitta hotell på Kreta.


Erbjudanden – Grekland

Om Kreta Grekland, Europa

Barnvänligt
Matupplevelser
Nattliv
Natur
Romantiskt
Sandstrand
Shopping

Här på Kreta finns det något för alla. Ön är full av härliga sandstränder, vacker natur, vandring i världsklass, unika ruiner och ett perfekt klimat.

De mest populära badorterna ligger på nordvästra delen av Kreta, här finns Rethymnon och de många mindre städerna på Chaniakusten. På övriga ön finns det bra stränder i lyxorten Elounda och vid Paleochora och Kastelli. Större delen av Kreta består av dramatiska bergskedjor, med det 2 456 meter höga berget Ida som högsta punkt. Det bergiga landskapet gör att alla buss- och bilresor tar mycket längre tid än man kan tro. Men bergen gör också att det finns många spännande stigar för dig som gillar cykling eller vandring.

På Kreta hittar du de flesta av de typiska maträtter som finns i övriga Grekland. Några typiska Kreta-ingredienser är sniglar, bergsget och den rökta apaki-skinkan.

Nästan överallt på Kreta kan du se rester av en av forntidens mest spännande kulturer - minoerna. Ruinerna av deras ståtliga palats finns bland annat i Phaistos, Gortys och Malia. Det mest kända minoiska palatset är Knossos utanför Heraklion. Här hittar du berömda väggmålningar och världens äldsta tron.

4tim
Flygtid från Stockholm