Publicerad 10 oktober 2011

Tunisien ligger i norra Afrika och det är så nära till Sicilien att det är inom synhåll när vädret är bra. Det 70 mil långa landet är granne med Algeriet i väst och Libyen i sydväst. De flesta av landets tio miljoner invånare bor vid någon av de tre stora bukterna på östkusten; Tunisviken, Hammametviken och Gabésviken.

Turistorterna ligger i norr

Till Tunisien kan du resa året om, medeltemperaturen ligger alltid
över16 grader på dagarna. Varmast är i juli och augusti
(medleltemperatur på 33 grader) och det börjar bli varmt redan i april
(21 grader). Sommarvärmen håller i sig även på hösten. Alla de stora turistorterna ligger i Hammametviken i nordöstra delen av Tunisien. De populäraste orterna är (från norr till söder): Hammamet, Port el Kantaoui, Sousse, Skanes, Monastir och Mahdia. Södra halvan av Tunisien består till större delen av öken och är en del av Sahara. Nordiska medborgare får stanna i 90 dagar utan visum. Passet ska dock vara giltigt i minst tre månader vid hemresan.

Undvik muslimska helger

Tunisien är ett muslimskt land men de nära kontakterna med Frankrike gör att det faktiskt finns både lokala ölsorter och viner på de flesta restauranger. Under vissa muslimska högtider är många butiker och restauranger stängda, det gäller bland annat Eid al-Adha som brukar infalla i november.

Hårda valutaregler

Den lokala valutan i Tunisien är dinar (förkortas TND) och en dinar består av 1 000 millemes. Dinaren är en hårt reglerad valuta och du får inte ta med dig kontanter ut från landet. Det går heller inte att växla dinarer i Sverige. Ta istället med euro som accepteras nästan överallt. Det går utmärkt att ta ut dinarer i de lokala bankomaterna.

Billigt att resa

De flesta badorterna är relativt små och promenadvänliga. Eftersom orterna är små så finns det oftast inte några lokalbussar, det finns däremot gott om taxibilar som är relativt billiga. Vill du åka lite längre fungerar kollektivtrafiken utmärkt. Det går tåg mellan de flesta orterna och vidare till Tunis. Tågbolaget heter SNCFT och biljetterna kostar oftast bara några tior. Mellan städerna finns också ett system med minibussar, ”louage”. Bussarna åker till fasta destinationer och åker direkt när man fyllt bussen. Louage-bussarna är vita med färgade linjer som anger vart de ska.

Prova kamelridning på stranden

Stränderna i Tunisien är långa och du behöver oftast inte trängas med andra turister. Nästan överallt finns det både parasoll och solstolar att hyra för en mindre avgift. På många stränder finns det möjlighet till kamel- eller dromedarridning.

Missa inte den lokala basaren

Alla lite större städer har en egen basar (souk) där du kan köpa allt från kläder, smycken och skor till godis, keramik och färsk frukt.
Den största souken finns i Tunis men det finns också sevärda basarer i både Hammamet, Monastir och Sousse. I Sousse ligger stadens souk i den världsarvsskyddade medinan (stadskärna eller ”gamla stan”) där det finns flera museer, en imponerande stadsmur samt en tidig moské. I Hammamet finns en sevärd borg och en stor medina med ovanligt många välbevarade typiska tunisiska hus.

Några bra dagsutflykter

Många sevärdheter i Tunisien ligger avsides och är svåra att hitta till på egen hand. Det smidigaste är att åka med på någon av utflyktsbussarna som utgår från badorterna. Den vanligaste uflykten är en två-dagarsresa till Sahara med stopp vid den romerska amfiteatern i El Djem, besök till typiska berberbostäder och lunch vid grotthusen i Matmata där filmen ”Stjärnornas krig” spelades in. Några dagsutflykter du kan göra på egen hand med tåg är till ruinerna efter den legendariska staden Kartago och den vackra konstnärsbyn Sidi Bou Said. Båda ligger norr om huvudstaden Tunis.

Köp mattor eller hantverk

Det mest prisvärda i de många basarerna är det lokala hantverket. Keramik, läder och mattor är ofta av hög kvalitet – och relativt billigt.
En av Tunisiens största exportvaror är dadlar. Kommer du hit under hösten kan du köpa färska dadlar att ta med hem.

Prova peppar som förrätt

Före alla måltider ställer servitören nästan alltid in lite bröd. Lokalborna äter brödet med pepparpastan ”harissa” och olivolja. Oftast finns pastan i den lilla nätkorgen med olivolja och salt/peppar. En annan vanlig förrätt är ”brik”, friterad filodeg. Den vanligaste fyllningen är ägg men du kan också välja tonfisk, kött eller en lökblandning. En typisk tunisisk huvudrätt är ”marqa” (stuvning) som serveras med couscous. Måltiden avslutas normalt sett med mint-te. Tvårätters middag kostar cirka 150 kronor och 33 cl öl cirka 20 kronor.

Några nyttiga fraser

Säljarna i basarerna kan vara påstridiga, ett enkelt ”non merci” (nej tack) och ett leende räcker oftast för att de ska ge upp. Ett bra arabiskt ord att kunna är ”shukran” som betyder ”tack”.

Så tar du dig hit

Det tar ca fyra timmar att flyga hit från Sverige. Du landar troligen på någon av de två flygplatserna vid de stora turistorterna. Utanför Monastir ligger Monastir Habib Bourguiba International Airport och fem mil norrut ligger nyöppnade Enfidha-Hammamet International Airport. Från Monastir-flygplatsen är det 2 mil till Sousse och 7 mil till Hammamet och från Enfidha är det 4 mil till Sousse och 4 mil till Hammamet. Båda flygplatserna har bra tåg- och bussförbindelser men det smidigaste sättet att ta sig till hotellet är charterbolagens transferbussar.

Charter till Tunisien