The American dream – go west young (wo)man, go west

Rolf_52
Medlem sedan 2007, besökt 55 länder

Foto: rolf_52, medlem sedan 2007
Foto: rolf_52, medlem sedan 2007
Foto: rolf_52, medlem sedan 2007
Foto: rolf_52, medlem sedan 2007
Foto: rolf_52, medlem sedan 2007
Serietidningar med Kapten Miki, Davy Crocket och Kit Carson väckte drömmen om det stora äventyret i väst redan innan vi fick TV. Här berättar Reseguidens medlem Rolf, alias "Rolf_52", om den amerikanska västern.
Publicerad 29 januari 2014

Sedan red bröderna Cartwright in i TV-rutan och John Wayne muttrade ”That’ll be the day” på bioduken. Men dagen då USA-resan blev verklighet skulle komma, och visst var det i den storslagna naturen i väst som jag hittade min amerikanska dröm. Bara känslan att glida fram i detta landskap i en bil slår det mesta. Grand Canyon och Yosemite är så välkända att jag tipsar om fem andra pärlor.

Death Valley

Jag kör Route 66 i Mojaveöknen och svänger av vid Bagdad Café. Marianne Sägebrecht lyser med sin frånvaro, men det gör inte solen. Det är 42°C och något kallt att dricka sitter bra. Servitören frågar vart jag är på väg. ”Death Valley”. ”That’ll be hot” säger han och flinar. Som om 42°C inte vore nog. Det är 47°C när jag kommer fram på eftermiddagen. Värmerekordet ligger på 57°C vilket också är rekord för vår planet. I bilen har jag bunkrat vatten då ett motorstopp annars skulle kunna få förödande konsekvenser. Skyltar varnar för ”extreme heat danger”. Från ”Dantes View” har man en av Nordamerika mest hisnande vyer mot Badwater Basin och Mount Whitney – det sammanhängande USA:s lägsta och högsta punkter. Badwater ligger 86 meter under havsytan. Naturen i Death Valley är fascinerande och extrem men shoshoneindianerna från Timbisha-stammen har överlevt i hundratals år. Bergen glimmar i olika färger och det behöver inte bero på solsting. Zabriskie Point, Badwater, Mesquite sand dunes och Artist’s Palette är några av de unika platserna som man inte bör missa. Uppe på Zabriskie Point träffar jag en engelsman som kuskat runt i nationalparkerna i sydväst. ”Visst var Grand Canyon fint…men höjdpunkten var ändå Zion”, säger han.

Zion National Park

Virgin River vars källflöde ligger på 2700 meters höjd ger Zion Canyon en frisk grönska som kontrasterar mot de omgivande röda branta mäktiga bergsformationerna. Hajken upp till Angel’s Landing räknas som en av de vackraste i USA, men är farlig för den klättringsovane. ”The Narrows” är en ”slot canyon” genom vilken den norra grenen av Virgin River rinner. Hajken i ”the Narrows” som av National Geographic rankades topp-fem i USA innebär att man får vada in i den gigantiska bergsskrevan genom floden. Zion Canyon Scenic Drive och Zion-Mount Carmel Highway bjuder på tillräckligt med spektakulära scenerier för att jag ska förstå den lyriske engelsmannen på Zabriskie Point.

Antelope Canyon

Till skillnad från andra naturupplevelser i sydväst ska Upper Antelope Canyon upplevas mitt på dagen då solljuset har en chans att tränga ner i denna ”slot canyon”. Den berömda ljusstrålen kan bara ses från 15 mars till 7 oktober. Turerna till Antelope Canyon utgår från Page i Arizona. Boka på nätet i god tid och välj en ”photographer’s tour” vilket ger mera tid för naturupplevelsen och möjlighet att ta bilder utan att ha turister i vägen. Glöm inte kamerastativ! Övernattning i Page rekommenderas och då kan du även passa på att se Lower Antelope Canyon och Coloradoflodens mest fotograferade krök Horseshoe Bend.


Monument Valley

Alla som någon gång har sett en västernklassiker av John Ford har upplevt Monument Valley. Han spelade in tio filmer här i navajoindianernas land och en utsiktspunkt i Monument Valley bär idag namnet ”John Ford’s Point”. Den klassiska utsikten över ”The Mittens” har man dock redan från parkeringsplatsen vid Monument Valleys enda hotell. Hotellet med det passande namnet The View Hotel drivs av navajoindianer och övernattning rekommenderas då vyn vid gryning är magisk. Samtliga rum har balkong som vetter mot Monument Valley.

Bodie – en äkta spökstad

1859 hittade William S Bodey guld nära den plats som idag kallas Bodie Bluff. En liten gruva startade 1861 och tjugo år senare bodde här 10.000 invånare som dragits med i guldruschen. Det fanns operahus, tidningar utgavs och hit gick en järnväg från Mono Mill med en stigning på 2000 fot. Stan hade ett ”red light district” och 65 salooner. Idag återstår en spökstad där bara två av dessa utskänkningsställen finns kvar. Hit åkte U2 för att ta några av de berömda bilderna till det klassiska Joshua Tree-albumet. Från Lee Vining, som ligger vid den spektakulära Mono Lake och är närmaste stad, når man lätt Yosemite National Park – naturens egen katedral.

Tips

Boende i nationalparkerna bör bokas flera månader i förväg. Bästa tiden att åka är i maj eller i september och fram till början av oktober.

Så tar du dig hit

Flyg till Los Angeles, Las Vegas eller San Francisco och sedan hyrbil. Utöver storslagen natur kan en välplanerad resa bjuda på storstadupplevelser i LA och San Francisco, Big Sur och Highway 1, Hearst Castle, Kalifornien stränder, galna Vegas-minnen och en dos ”Americana” längs Route 66.


Flyg till Los AngelesFlyg till San FranciscoFlyg till Las Vegas