Strandliv och stadsmyller i Marocko

Khaki
Medlem sedan 2006, besökt 25 länder

Här finns milslånga stränder, varma vintrar och mycket prisvärd shopping. Marocko är ett av de mest spännande länderna i Nordafrika. Vi ger dig en nybörjarguide till ett land du aldrig kommer att glömma.
Publicerad 13 oktober 2011

Nordafrikanska landet Marocko är stort, till ytan något större än Sverige och du kommer bara att hinna se delar av landet om du är här en vecka eller två. Landet har ett mycket varmt klimat med vintrar då det nästan aldrig blir under 20 grader på dagarna (men ofta neråt 6-7 grader på nätterna). Det är dyrast att besöka Marocko under högsäsongen juli-september men många kommer hit även under hösten, vintern och våren.

Sol, sand och vatten

Nästan alla aktiviteter i Marocko har med sol, sand eller vatten att göra. Längs Atlant-kusten finns badorter som Agadir och Essaouira med perfekta stränder för sol, bad och surfing. För lite varmare bad än Atlanten finns de populära hammam-bastubaden. Lokalbornas hammam marknadsförs inte och döljs ofta bakom en anonym dörr, särskilda hammam för turister kostar runt 150 kronor. På flera platser i Marocko kan man uppleva Sahara-öknen med en utflykt på några timmar - eller dagar. De mest populära platserna är Erg Chebbi och lite mer svårtillgängliga Erg Chigaga.

Åk billigt med tåg eller buss

De flesta stora städer ligger väster om Atlasbergen i norra Marocko. Den här delen av landet har bra tågförbindelser och du kan resa både snabbt och billigt, biljetterna kostar sällan mer än kring hundralappen. De många bussarna är annars det billigaste sättet att färdas längre sträckor i Marocko. De största bussbolagen är CTM, Satas, Trans Ghazala och Supratours. Bussarna är luftkonditionerade, håller tidtabellerna och du bokar dessutom platsbiljett till ett särskilt säte. Det kostar cirka 35 kronor att åka 10 mil. Marocko har också ett omfattande nätverk med minibussar, Grand Taxi, som går från de stora tåg- och busstationerna. Grand Taxi kör till förutbestämda destinationer för ett fast pris och åker så fort det kommit sex passagerare.

Dussintals olika typer av boenden

För dig som inte reser charter så finns det ett stort antal typer av boenden att välja mellan i Marocko. Budgetresenären kan hyra en madrass på ett hotelltak för så lite som 20 kronor medan den som gillar lite mer lyx kan hyra en våning (kallas riad eller maison d'hôte) för 1000-tals kronor. De flesta billiga hotell (cirka 100 kr/natt) ligger i städernas gamla stad, medinan, medan de lite dyrare hotellen med västerländsk standard ligger i de nybyggda stadsdelarna en bit från centrum. På landsbygden kan man hyra rum i ”auberges” som är traditionella lerhus eller i ”gîtes d'étape” som är en typ av enklare värdshus.

Massor av sevärda medinor

Många städer i Marocko har en stadskärna med vackra historiska byggnader, också kallad en medina. Flera av medinorna är skyddade som världsarv, bland annat i Fez, Marrakech, Tetouan och Essaouira. Flera städer har mycket sevärda moskéer, i Casablanca finns till exempel den rekordstora Hassan II-moskén. Staden Ait-Benhaddou är byggd helt av lera och är så vacker att den blivit filmad i både ”Gladiator” och ”Lawrence av Arabien”. Väster om Marrakech ligger Menara-trädgården från 1100-talet som är en mycket populär sevärdhet.

Den lokala valutan får inte säljas utomlands

Valutan i Marocko heter dirham och är lite mindre värd än en krona (1 dirham kostar 80 öre). En dirham delas upp i 100 centimes. Det är förbjudet att ta med sig mer än 1 000 dirham ut ur landet så det går inte att växla till sig kontanter före resan. Det går att växla både i bankomater, banker och på postkontor. Glöm inte att växla tillbaka till euro (eller dollar) innan du lämnar landet. Det finns växlingskontor på de flesta flygplatser.

Alla städer har en egen souk-marknad

Den mest spännande shoppingen i Marocko är på de trånga och myllrande souk-marknaderna som finns i varenda stad. Marknaderna skiljer sig lite mellan olika städer, de största finns i Marrakech medan souken i huvudstaden Rabat är mycket lugnare med försäljare som inte är lika påträngande. De mest prisvärda produkterna i Marocko är olika typer av hantverk som läderprodukter, mattor, keramik och kryddor.

Börja dagen med ärtsoppa

Nationalrätten i Marocko är couscous som oftast serveras tillsammans med den kryddiga gryträtten tagine. Den traditionella veckodagen att äta couscous är fredagar, det är också en maträtt som är okej att äta med handen. Om du vill äta en traditionell frukost så ska du prova soppan ”bissara” som är gjord på ärtor och olivolja.
I Marocko så kommer du åtminstone några gånger per dag bli erbjuden ett glas mintte, landets nationaldryck. Teet är gjort med mynta och serveras i höga glas och massor av socker.

Så tar du dig hit

Marocko har många populära badorter och det finns därför ett stort antal flygplatser i landet, nästan varenda stad har en egen flygplats. Du kan flyga till Agadir, Casablanca, Fes, Marrakech, Quarzazate, Rabat och Tangier. Norwegian har direktflyg från Stockholm till Agadir och Marrakech, resan tar ungefär 5 timmar. Taxi är det enklaste sättet att ta sig från flygplatsen.

Flyg till Marocko

Hotell i Marocko

Marocko Afrika

Marocko är ett land med ett rikt kulturliv med influenser från det afrikanska, arabiska och franska. Här är det varmt året om och du hittar milslånga sandstränder och badorter som Taghazout och Agadir.

Med sitt nordliga läge är Marocko ett bra val för dig som vill upptäcka en del av Afrika, resan blir kortare och här är det billigt att semestra. De flesta människorna bor i de nordligaste delarna av landet. Rabat, Casablanca och Marrakech är alla populära turistmål med sina vackra byggnader och mystik.Om du reser till Marocko har du möjligheten att upptäcka många landskap och naturområden, med allt från öken till snötäckta bergstoppar. Erg Chebbi i Sahara-öknen är ett populärt resmål med sin mäktiga, rödgula, sand. Att resa runt i landet är för det mesta billigt. Du tar dig smidigt fram med tåg eller bussar via bussbolagen CTM, Satas eller Trans Ghazala. Biljetterna kostar sällan mer än en hundralapp.När du besöker en stad i Marocko kommer du säkert att hitta en souk-marknad, som definitivt är värd ett besök. Här kryllar det av lokalinvånare blandat med turister, ormtjusare och magdansöser och du kan hitta allt från billiga läderprodukter till exotiska kryddor.