Publicerad 20 juni 2012

Vandringen till Preikestolen tar sin lilla gång, men väl på plats är utsikten “tappa-andan-vacker”. Men vi kommer till det så småningom. Först måste vi börja från början.

Staden med bykänsla

Stavanger är lika uppfriskande som ett nytt kapitel. Gatorna är rena, skyltarna ger tydliga direktiv och man vill bara börja sätta igång med att utforska staden. Stavanger har Europa största trähusstadsdel vilket betyder att många restauranger, kaféer och butiker har sina verksamheter i gamla trähus, trähus som dessutom får mig att föreställa mig att det var barn som fick bestämma färg på husen. Var annars hittar man ett rosa hus med turkosa knutar om inte i en målarbok? Så, jag tar mig gladeligen runt till fots på kullerstensgatorna och är nöjd med mig själv för att jag tog med mig en varm jacka. För i Stavanger är det svala somrar som gäller på grund av det maritima klimatet. Trots att Stavanger är Norge tredje mest befolkade tätort efter Oslo och Bergen känns staden mer som ett litet samhälle på landet. Kanske är det för att Norges äldsta katedral, Stavangers domkyrka, ligger mitt i centrum och påminner om gamla tider när söndagar var vilodagar och inget fick vara verksamt. Precis som det är i Stavanger än idag. Norrmännen här har inte heller det där jäktande tempot som är synonymt med storstäder. De sitter gärna att tar kaffe med påtår och tjattrar bort eftermiddagen. Om det mot förmodan skulle vara några grader varmare är det såklart på stranden man passar på att vara.

Badstrand utan bad

Att försöka beskriva Sola strand är lika meningslöst som att ha ett telefonsamtal med en försäljare, man vet att vad de ska säga och man blir sällan imponerad, även om det fått utmärkelser. Men Sola strand är allt det där man vill ha i en strand för att det sällan är just badväder i Stavanger. Men det betyder inte att man inte skulle kunna njuta av den! Även om det blir knotter på huden är det onekligen en fin promenad på Norges längsta sandstrand som sträcker sig över två kilometer med den självklara fyren i sikte. Det är även en populär surfstrand. Och vilket ljus! Även den sämste amatörfotografen kan få till bra bilder här, utan att behöva redigera dem i efterhand.

Matkultur som ger beslutsångest

Till Stavanger har världens alla kockar en gång planterat sin passion för mat och sen låtit en främling ta över. Stavanger har inte bara den bästa laxen i sin enkelhet utan här finns också de mest kreativa fushionköken. Varje sommar hålls Gladmat, Stavangers matfestival som täcker hela matspektret och spär på den redan rika matkulturen med ny inspiration. Inte konstigt att det var svårt att välja restaurang men när jag väl bestämde mig för Timbuktu var det samma problem igen. Vilken maträtt ska jag välja? När jag inte kunde bestämma mig för norsk hummer med mangosås eller kryddad fläsk med kimchi och jalapeñodip fick jag veta att de är även kända för sin sushi. När beslutsångesten var som värst, kom helst plötsligt drömfrågan: har jag sett sharing-menyn där man som ett mindre sällskap kan beställa lite av varje?

Preikestolen – ett eldprov i självtillit

Och så var det den där utsikten från Preikestolen, eller Predikstolen om man översätter till svenska. Nummer ett är att ett par bekväma skor är ett måste. Vägen till Preikestolen är två timmar lång på stenig, ojämn mark och ibland måste man klättra sig fram. Och se till att vara den som bär matsäcken, det må vara tungt i början men på hemvägen när man är tröttare än tröttast är det den tomma väskan du bär på. Vägen blir mer spännande ju närmre man kommer till utsiktsplatsen, som om Preikestolen visste hur man drar ut på dramatiken till det allra sista. Och det allra sista är den magnifika utsikten från fjällplatån som sätter sprätt på tvångstankarna. Med skräckblandad förtjusning vill jag dingla med benen över kanten och bli ett med Lysefjorden som flyter nedanför, som barnen gör. Men jag hejdar mig. Till skillnad från dem, darrar jag inombords av ilningar i hjärtat. Så jag avnjuter min matsäck på lagom avstånd från kanten och tittar förundrat på hur de små springer omkring och har full kontroll över sig själva.

Så tar du dig hit

Till Stavanger kan man självklart flyga. SAS flyger direkt hit från till exempel Stockholm. Resan tar cirka 3 timmar. Väljer du istället att flyga med Norwegian tar det närmare 4 timmar då man mellanlandar i Oslo. Då naturen i och runt Stavanger är sagolikt vacker rekommenderar jag dock att man reser med bil. Att köra från till exempel Stockholm tar cirka 14 timmar. Det varierar såklart dock beroende på trafik och väder. För att få en behaglig biltur rekommenderas några övernattningar på vägen.


Boende i Stavanger


Här hittar du billiga hyrbilar.