Stor guide till Cyperns resmål

Teresen
Reseguiden, besökt 8 länder

Foto: TUI
Cypern är ett resmål med lång säsong och en sol som skiner långt in på senhösten. Här finns många av Europas vackraste stränder med kristallklart och rent vatten. Vi hjälper dig att välja rätt område och hotell för din charter.
Publicerad 30 mars 2023

Cypern är ett perfekt resmål för dig som är ute efter en skön solsemester. Vattnet är rent, kristallklart och stränderna underbara att ligga på under lata semesterdagar; sen höst som tidig vår. Det är dessutom den långa säsongen som gör att många svenska turister väljer att semestra på den vackra och fantastiska ön i Medelhavet. Här får du fem favoritområden att leta charterhotell i.

Ayia Napa – perfekt för den som gillar nöje och bad

Ayia Napa är en gammal fiskeby som ligger kring ett gammalt klosterområde och en vacker hamn. Cyperns största turistort har en huvudgata där det är fullt ös på både nattklubbar och barer. Förutom det heta nattlivet så lockar orten med badvänliga och långgrunda stränder, bara en kort promenad från centrum. Sandstränderna här sägs vara några av de absolut bästa på Cypern. Det är även lite lugnare nere vid hamnen, här kan du äta gott på restaurangerna eller promenera längs strandpromenaden. Barnens favorit är Waterworld, som är en av Europa största vattenparker.


Resor till Ayia Napa


Fig Tree Bay – lugn och avkopplande badort

Fig Tree Bay är en lugn badort vid en lång kuststräcka med långgrunda, mjuka sandstränder och glittrande vatten. Det finns även en hel del badvikar strax utanför staden om du vill hitta dig en egen liten oas. I Fig Tree Bay trivs framförallt barnfamiljer riktigt bra, men även par som är ute efter en avkopplande semester. Mycket fokus ligger även på huvudgatan, som kantas av butiker, barer och trevliga tavernor. Vill du ha mer liv och rörelse är det nära att ta sig till Ayia Napa.


Resor till Fig Tree Bay


Larnaca – passar dig som vill varva stadsliv med salta bad

Larnaca är Cyperns tredje största stad och här får du en riktigt bra semester om du är ute efter den bästa kombinationen av strandliv och stadspuls. Det mesta sker kring den eleganta och palmkantade strandpromenaden, här kan du äta gott på någon av de många restaurangerna eller bara slå dig ner på en kaffebar. I slutet av strandpromenaden hittar du den äldre stadsdelen som lockar med charmiga små gator och exklusiva butiker. I centrum finns en välskött sandstrand som är perfekt för några sköna timmars avkoppling, flera mindre finns i bukterna omkring staden. Är du intresserad av historia kan du besöka det turkiska fortet eller Lazaruskyrkan.


Resor till Larnaca


Pafos – småidyllisk och historisk semesterort

Pafos är en småidyllisk och charmig ort med bra badmöjligheter och en stadskärna med en äldre och en nyare del. En semester i Cyperns äldsta stad bjuder på många kulturskatter från antiken, myten säger dessutom att den grekiska kärleksgudinnan Afrodite föddes här. Mest folkliv är det kring hamnen och här kan du äta gott på restauranger, promenera på den långa strandpromenaden och sola på härliga badklippor. Under din semester i Pafos är det även nära till mysiga bergsbyar och vinodlingar. Vattenparken Aphrodite Waterpark gör alla barnfamiljer lyckliga.


Resor till Pafos


Limassol – för dig som älskar shopping och sol

Limassol är en modern storstad som förutom puls lockar med mycket sol och bad. Här är de stora gatorna fulla av trendiga gallerior, exklusiva småbutiker och i stans äldre delar hittar du bland annat en spännande saluhuall. I hamnen i Cyperns största hamnstad ligger lyxkryssningsfartyg, färjor och segelbåtar på rad. Missa inte det medeltida gamla slottet om du är intresserad av historia. Bada kan du göra både i centrum och strax utanför, stränderna har mörk sand och är inte särskilt långgrunda.


Resor till Limassol


Ta sig till Cypern

Det går många charterresor till Cypern, som ligger ungefär en flygresa på 4 timmar och 20 minuter bort. Hit kan du ta dig med researrangörer som Airtours, Apollo, Mixx Travel, TripX Travel, TUI och Ving.