Solsäkra Hvar

Stine
Reseguiden, besökt 19 länder

Hektiskt nöjesliv, vackra medeltidsstäder och kristallklart vatten. Ön Hvar är en av de mest populära öarna i den kroatiska skärgården och det är lätt att förstå varför.
Publicerad 1 maj 2012

De första turisterna kom till Hvar redan 1868, men det är först de senaste åren som ön blivit populär bland oss svenskar. Och när man reser till den mest solsäkra ön i Kroatien, så är det naturligt att sol och bad blir en stor del av semestern. Här badar du i kristallklart vatten från klapperstensstränder eller klippor och det finns många sköna badvikar runt ön.

En ö för alla

Hvar, med ungefär 11 000 invånare, ligger utanför den dalmatiska kusten i Kroatien där du hittar orter som Split och Makarska. Den största orten är Hvar stad som är en av de vackraste och bäst bevarade medeltidsstäderna i landet. På grund av att Hvar blivit lite av en jetset-destination, så ligger prisnivån här högre än i övriga landet och det gäller speciellt för Hvar stad. Det är här man oftast bor om man bokar en charterresa till ön. Vill du ha det lite lugnare på semestern, så är det ett bra tips att söka sitt boende en bit från staden, då nöjeslivet är hektiskt under sommaren. De idylliska orterna Jelsa och Vrboska är betydligt lugnare än Hvar stad och speciellt Jelsa är lämplig för barnfamiljen med sin långgrunda sandstrand, vilket är ovanligt i Kroatien. En av Europa äldsta städer, Stari Grad, som ligger i en bukt på öns norra kust, är speciellt uppskattad av båtturisten och här råder ett makligt lugn.

Om du kan slita dig från stranden

Även om det är mycket frestande att tillbringa hela sin semester på stranden, nära till ett svalkande dopp i det klara vattnet, så finns det mycket annat att göra på Hvar.

Vill du inte släppa sjökontakten, så är det skönt att hyra en båt för att utforska de närbelägna öarna och hitta din egen lilla badvik. Dykning och snorkling är naturligtvis mycket populärt, då sikten är så bra. Uppskattat är också att hyra en cykel och uppleva ön på två hjul. Den norra delen av ön har det flackaste landskapet och passar dig som inte gärna sliter i uppförsbackar. Alla turistbyråer har speciella cykelkartor med utvalda ruttförslag, ett bra tips för en skön cykeltur.

Du kan också passa på att pröva på och lära dig något nytt, här finns klätter-, segel- och surfskolor på flera ställen på ön. Vill du se mer av landet, så kan du ta båten till städerna Split och Dubrovnik på fastlandet.

Shopping på Hvar

Även om Hvar stad inte är speciellt stor, så har den ändå ett bra utbud av butiker. Staden drar nytta av de många resenärerna med välfyllda börsar som kommer hit och det finns exempelvis fler guldsmedsbutiker än livsmedelsaffärer. Vill du köpa med dig något hem förutom juveler och guld, så produceras det bra vin på ön. Hvar är också känt för sin ljuva lavendelhonung.

Stränder på Hvar

Stränderna på Hvar består huvudsakligen av klappersten, med undantag av områden kring Jelsa som har sandstrand. Oftast badar man från klipporna och dyker rakt ner i det kristallklara vattnet. Det är en mycket bra idé att skaffa dig badskor, de kostar runt 50-lappen och besparar dig trasiga fötter och ovärdigt stapplande till och från simturen.

Under den hetaste sommarperioden är det inte dumt att göra som öborna och dra till de sydligaste delarna av ön, där havsbrisen svalkar. Gillar du att bada utan en tråd på kroppen, så finns det många “FKK”-märkta nudiststränder.

Mat och dryck

Maten i Kroatien är god och turistrestaurangerna erbjuder ofta en hög standard. Det serveras mycket fisk och skaldjur, ofta får du själv välja ut din egen fisk från dagens fångst. En perfekt start på middagen är ett svalt glas kroatiskt öl och lite Pršut, en lufttorkad skinka inte olik de mer kända Parma- eller Serrano-skinkorna. De flesta restauranger inkluderar ofta grillat kött av olika slag i menyn, något som smakar bra och doftar underbart.Till maten tar du med fördel det lokala vinet, som utmärkt passar till det mesta som serveras.

Så tar du dig hit

I sommar kan du boka en charterresa med arrangörer som Ving, Apollo och Kroatienspecialisten. Flyget landar i Split på fastlandet och därefter är det en halvtimmes transfer ner till hamnen. Båten till Hvar tar ungefär en timme och du anländer till hamnen i Stari Grad. Du kan även komponera en egen resa med reguljärflyg och semesterboende genom exempelvis Sembo. Det går direktflyg med SAS och Norwegian till Split från Stockholm och Köpenhamn.


Reguljärflyg till KroatienCharter till Hvar

Om Hvar Split-området, Europa

Arkitektur
Jetset
Lyx
Sol & bad
Stenstrand
Nattliv

Idylliska Hvar är en av de hetaste städerna i Medelhavet.
Det här är Kroatien eget Marstrand eller Sandhamn med segelbåtar, lyxmat och champagne.

Staden Hvar ligger vid västra spetsen på den kroatiska ön med samma namn.

Staden består av mycket vackra sandstenshus och ligger på en bergssluttning.

Under högsäsong är det mycket svårt att hitta billigt boende här, det kan till och med vara svårt att få plats på färjan hit.
Det här är en av Medelhavets trendigaste sommarstäder med massor av barer, boutiquer och gallerior.

Här går du omkring på labyrintlika kullerstensgator och beundrar de medeltida venetianska byggnaderna, tar en fika på det vackra Sveti Stjepana-torget eller en drink på en av de många trendiga barerna.

Om du är kulturintresserad så kan du se en föreställning i en av världens äldsta teatrar, salongen i Arsenal-byggnaden hade premiär redan 1612.