Skidsemester i Alpe d´Huez

Stine
Reseguiden, besökt 19 länder

Foto: Niklas Aronsson
Alpe d´Huez är passar perfekt oavsett om du åker skidor för första gången eller om du har åkt slalom sedan du lärde dig att gå. Här finns långa backar som håller sig fina till långt fram på dagen och ännu bättre offpist.
Publicerad 4 mars 2012

Alpbyn Alpe d'Huez ligger 65 kilometer från Grenoble i sydöstra Frankrike, inte långt från gränsen till Schweiz och Italien. Här är det faktiskt fler soltimmar än i någon annan skidort i Alperna och bara det är ju anledning nog att åka dit.

Kort om Alpe d'Huez

Alpe d'Huez består av en äldre del och en nyare del. Här finns allt från coola modebutiker till sportbutiker, trevliga restauranger och nattklubbar. När du inte är skidbacken kan du bada i den uppvärmda utomhusbassängen, gå på bio, träna yoga eller kanske gå på spa.

Skidsystemet

Alpe d'Huez är en del av det enorma skidsystemet Grand Domaine Ski som består av själva Alpe d'Huez, men också Auris-en-Oisans, Oz-en-Oisans, Vaujany och Villard-Reculas som du kan ta dig till utan att ens ta av dig skidorna. I skidområdet Grand Domaine Ski finns totalt 250 kilometer backe med 81 liftar och av de 133 markerade spåren är det 16 svarta, 40 röda, 36 blå och 41 gröna. Med 912 snökanoner kan du vara säker på bra förhållanden hela säsongen. Dessutom kan du åka i området Les 2 Alpes på samma liftkort, det ligger ungefär en timme bort med bil. Är du här en vecka kan du välja ett nytt område att utforska varje dag. Om du föredrar längdskidor, eller kanske bara vill ta en paus från backen, så finns det 50 kilometer med förberedda längdspår.

Nybörjarvänliga backar

I själva Alpe d'Huez finns också flera områden att välja mellan och för nybörjare finns det två stora gröna områden där man inte får köra för fort och alla backar är gröna. Totalt är det 14 backar fördelat på de två gröna områdena. Mitt mellan de två finns också en snowboardpark. En bra start på en vistelse i Alperna om man är nybörjare är att gå med i en skidskola eller ta privata lektioner av en skidguide. Störst och bäst i Alpe d'Huez er ESF, École du Ski Français, som har fler än 300 guider och fyra kontor i de olika områdena.

För erfarna åkare och tuffingar

Vill du ha lite tuffare utmaningar kan du välja och vraka mellan massvis med blå, röda och svarta backar. De tuffaste tar sig till toppen av Pic Blanc på 3330 meters höjd och åker nedför världens längsta backe, den svarta Sarenne som är hela 16 kilometer lång. Gillar du att åka offpist finns det flera områden att välja bland, men helst ska du åka med en guide som har god lokalkännedom. I området som ligger närmast Alpe d'Huez, Auris-en-Oisans, finns det också bra offpist-möjligheter, precis utanför de pistade backarna. Här är det också mycket mindre folk än i Alpe d'Huez och därför större områden med orört puder.

Shopping

Det finns ett ganska stort utbud av butiker i byn, men det är mest sportbutiker med skidkläder och några klädbutiker. Räkna med priser som hemma. Ett bra tips är att kika in på ett apotek – i Frankrike är de nästan som ett parfymeri med många hudvårdsprodukter till bra priser. Satsa på märken som Nuxe, La Roche-Posay och Avéne som är mycket billigare här än hemma. Gå gärna in på ett boucherie eller charkuteri för att köpa med lite god ost och skinka hem. Tomme de Savoie är en lokalproducerad ost som är väldigt god, trots den lite obehagliga doften. Au Régal Paysan på gatan Route de la Poste har både ost, skinka och egenproducerat vin till försäljning.

Äta och dricka

När du är i Frankrike säger det sig själv att du kan äta gott. Till lunch i backen blir det mycket baguetter, pizza och pasta, men om du tar av dig skidorna och går ner i byn finns det mer att välja bland. Är du inte så hungrig räcker det kanske med god café au lait och en kaka – det största urvalet och den bästa cheesecaken hittar du på Patisserie Jannin på Avenue des Juex. Är det varm mat du är ute efter kan du välja mellan allt från snabbmat till gourmetrestauranger. På populära Smithy's Tavern får du tex-mex och livemusik. Om du vill äta fransk gourmetmat är Au Petit Creux et bra val. Alpe d'Huez är ingen partyort som många andra i Alperna, men det finns en handfull barer och nattklubbar för den som inte är trött efter en lång dag i backen.

Så tar du dig hit

Langley har charter hit med direktflyg från Stockholm och Göteborg till Geneve från mitten av december till april och du bor då på deras eget hotell Le Petit Prince med skandinavisk personal, barnklubb, skidskola för barn och i regel både frukost och trerätters middag inkluderat. Du kan också flyga direkt från Stockholm till Grenoble och Genève med Norwegian. Från Geneve är det ungefär 3,5 timme med bil till Alpe d'Huez.


Flyg till Geneve