Skidorter att upptäcka i vinter

Paulina
Medlem sedan 2006, besökt 24 länder

Foto: iStock
Säsongen för skidsemester och skinande vintersol som glittrar i snöklädda backar är alldeles runt hörnet. Om bara någon månad kan du spänna på dig skidorna, dra utför och utforska de vackra pisterna i Alperna eller varför inte i Pyrenéerna.
Publicerad 27 oktober 2016

Lockar det med en kopp varm choklad eller en irish coffee efter en lång dag i backen? Känslan av att du är på toppen av världen samtidigt som du känner solen i ansiktet och kan utforska nya pister varje dag? Då är skidåkning nere i Europa den rätta platsen för dig. Många svenskar strömmar ner till Europas skidorter varje år för att väcka skidåkaren i sig. Här har vi skidarrangörernas hetaste nyheter inför skidsäsongen 16/17 som väntar runt hörnet.

Lion Alpin tipsar om
Destinationen Zachensee blev poppis redan förra året. Nu utökar Lion Alpin sitt utbud på den här Österrikiska skidorten. Förra hösten köptes hotellet Hotel Ezian och nu har de utökat med ett nytt hotell som heter Edelweiss Alm Chalet. Här bor du mitt bland pisterna vilket passar dig som vill vara först i backen på morgonen och gärna sist ner på eftermiddagen. Upplev skidåkning i världsklass utanför dörren.
Sök charter och paket till Zachensee

STS Alpresor tipsar om
Österrikiska Lech-Zürs är Österrike lyxigaste skidort och favoritdestination hos de Europeriska kungahusen. Här har de flesta hotellen 4 eller 5 stjärnor. Arlbergdalens kända skidorter är St. Anton, Lech och Zürs som tillsammans bildar den välkända skidåkarrutten, Der Weiße Ring. I år öppnar en lift som förbinder Zürs med St. Anton vilket gör att fler pister nås ännu enklare.

Innsbruck är Alperna huvudstad med närhet till hela 9 olika skidsystem. Här bor du i en stad med allt vad det innebär i form av restauranger, barer och nattklubbar. Det är enkelt att ta sig till skidsystemen från city. Du kan exempelvis ta tåg till skidliften och sen vidare upp i systemen.

Quality Travel of Scandinavia AB tipsar om
Andorra ligger på gränsen mellan Spanien och Frankrike, i bergskedjan Pyrenéerna. Det här skidresmålet är känt för sitt soliga klimat, obefintliga liftköer, fantastisk skidåkning och bra mat till bra priser. Trots sitt soliga klimat är det snösäkert där uppe på 2 500 meters höjd. Andorra är ett skattefritt paradis så shopping och mat är prisvärt. Det största skidsystemet heter Grandvalira och har 118 nedfarter och 67 liftar. Det mindre området heter Vallnord. Det finns nedfarter för alla typer av skidåkare, även bra offpist. Glöm inte solkrämen!

Slopetrotter Skitours tipsar om
I år öppnar Slopetrotter upp resor till skidorten Les 2 Alpes som bland annat bjuder på en av Europas bästa offpist-terränger i Le Grave där det finns glaciärskidåkning upp till 3 600 meters höjd och snögaranti säsongen igenom. Om du gillar att hoppa och trixa finns en stor, välutrustad funpark här. Lägg till 25 kilometer med längdskidåkningsspår så finns det aktiviteter för alla smaker. Det finns nybörjarbackar såväl som mer utmanande svarta backar. Byn är känd för bra afterski och när du inte vill åka skidor finns skridskobana, bio, bowling, simhall och en rad restauranger och butiker.

Langley tipsar om
Langleys nya hotell i franska Tignes, Langley Hotel Tignes 2100, har det perfekta läget mitt i byn. Snacka om ski-in/ski-out! Toppmodernt och nyrenoverat hotell med alla tänkbara finesser och genomtänkta detaljer för den moderna skidåkaren. Restaurangen är poppis även för de som inte bor på hotellet och är öppen hela dagen. Hotellet har också egen skiduthyrning vilket underlättar din vistelse. Tänk att få dina skidor vallade under natten, redo för nya åk dagen efter!
Läs mer om Langley Hotel Tignes 2100 här.

Langley har också infört Kidsclub på deras populära hotell Langley Hotel La Brunerie i Les Deux Alpes. Ett modernt hotell med bland annat bastu, pool, snow bar och enklare faciliteter för barnen. Barnklubben fokuserar på roliga aktiviteter för alla mellan 3-12 år. Varje dag avslutas med frivillig filmkväll på hotellet. Här ligger fokus på att barnen har skoj med andra barn.
Läs mer om Langley Hotel La Brunerie

Så vart bör man åka?
Alperna sträcker sig över fyra länder och rymmer otaliga hotell och städer som passar för olika behov. Ett par eller ett kompisgäng har ofta helt andra önskemål än vad en småbarnsfamilj har. Så vilket hotell och område bör du välja? Generellt sägs det att om skidor är det viktigaste för dig, så är de franska alperna ett bra val med sin enorma höjd och storlek, medan de schweiziska alperna ligger lite högre i pris och ger dig lite mer lyx. Italien bjuder på ett avkopplande skidåkarliv, medan Österrike är perfekt för dig som önskar den ultimata afterski-upplevelsen och som inte vill betala allt för mycket för en skidresa. Här är det också bra för barnfamiljer. Likväl finner du lite av allt i alla Alperna och det är många undantag från regeln. Österrike är mest populärt och har flest besökande varje år.

Praktisk info till resan
Kom ihåg att ha kontanter med dig till lunch, då många av restaurangerna i backen inte tar kort. Ofta kan det vara billigare att hyra skidutrustning än att ta med egen. Vissa flygbolag är dock väldigt generösa och erbjuder gratis frakt av skidutrustning. Jämför och kolla noga då du kan spara en slant här.

Res till Alperna
- Charter till Alperna
- Flyg till Alperna
- Hotell i Alperna
- Erbjudanden skidåkning
- Erbjudanden Alperna
- Hotell i Andorra
- Erbjudanden Andorra


Paketresor till Alperna

Erbjudanden till Alperna

Alperna Europa

Alperna, löper som en båge från Frankrike, genom hela Centraleuropa och mynnar ut i Slovenien. Alperna, som är 50–80 miljoner år gamla lockar tusentals turister året runt. Ändå blir det aldrig trångt eller känns turistigt.

Vintertid ligger snön kompakt och folk vallfärdar från resten av Europa för att åka skidor, snowboard och uppleva riktig vinter. Stora liftsystem sträcker sig mellan flera byar och gör skidåkningen varierad och spännande. I stugorna och på soliga uteserveringar serveras härliga grytor, varm choklad och lunchrätter. Efter en lång härlig dag i backen lyser bergsbyarna upp och bjuder in till After ski, nattliv och fest. En del orter ståtar med att vara lugna, tysta och fridfulla. Alla hittar sin skidort och det finns ett oändligt antal ställen att prova på.
På sommaren är bergen gröna, sjöarna ligger spegelblanka och aktiviteterna växlar till vandring, bad, matresor och klättring. Golfare kan, helt oväntat, hitta ett stort utbud av banor bland annat i Österrike. På nästan varje sjö finns vindsurfing, vattenskidor, segling och lekland för barnen.
Med det skiftande klimatet är alperna ett riktigt matmecka. Här finns delikatesser, ostar, charkuterier från boskap och vilt och fantastiska viner från bergens sluttningar. Vintertid som sommartid är Alpländerna ett matområde för alla.
Vilken årstid du än väljer är det en mäktig känsla att vakna upp bland de snötäckta bergstopparna. Det är tyst, fridfullt och en magisk känsla.