Side – den perfekta badorten

Stine
Reseguiden, besökt 19 länder

Här är stränderna perfekta och barnvänliga, staden är mysig och det finns en tre kilometer lång härlig strandpromenad. Det är inte så konstigt att Side är populär år efter år. Här är vår resguide till den turkiska semesterfavoriten.
Publicerad 26 januari 2023

Side ligger mitt emellan den lite större staden Antalya och Turkiet största turistort Alanya. Även om Side är en rätt liten stad så har den mycket att erbjuda.

Liten stad som har allt

Side har ca 12 000 invånare och ligger på Turkiets sydkust. Det här är ett resmål som passar för nästan alla. Här kan barnfamiljen ta det lugnt på några av Turkiets mest barnvänliga stränder med massor av aktiviteter, det finns diskotek där du kan dansa hela natten eller också kan du skämma bort dig med en spasemester på ett lyxhotell. En av Sides höjdpunkter är den fina strandpromenaden som är perfekt för en joggingtur i soluppgången eller ett restaurangbesök på en uteservering i solnedgången.

Mycket sevärdheter

Den gamla bebyggelsen i Side präglas av ottomansk arkitektur och här ligger massor av små spännande butiker och restauranger – perfekta att utforska på kvällen när det inte är för varmt. Här ligger också många mycket bra lunchrestauranger om du vill ha en paus från livet på stranden. Alla som är historieintresserade har kommit till rätt plats, här i Side ligger de historiska minnesmärkena som på rad. Missa inte amfiteatern där 20 000 personer samlades för att se gladiatorspel, i närheten ligger också Dionysos-templet med vackra fontäner. Det gamla romerska badet är i dag ett museum där du bland annat kan titta på vackra romerska statyer.

Aktiviteter

Även om du är på semester behöver du inte ligga i solstolen hela dagarna. Side är ett mecka för vattensport och du kan prova allt från vattenskidor och jetski till ungdomarnas favorit bananbåt. Lite mer avslappnat är det i en turkisk hammam där du kan bli renskrubbad från topp till tå – och du känner dig som en ny människa efteråt. En annan populär aktivitet i Side är en utflykt med båt på Manavgatfloden, en härlig dag med sol, bad och underhållning.

Stränder för stora och små

Det finns två stränder i Side, en på vardera sidan av staden. Den västra stranden är mest populär bland barnfamiljer eftersom den är både långgrund och har många restauranger och ett stort utbud med aktiviteter. Den östra stranden har lite klarare vatten, men den är inte så långgrund så den passar bättre för vuxna och lite äldre barn, också här finns det massor av vattensportaktiviteter att välja mellan. Kan du tänka dig att resa en liten bit så ligger den fina Sorgun-stranden bara tre kilometer från Side, du tar dig enklast hit med de turkiska minibussarna dolmus.

Shopping

Den bästa shoppingen i Side hittar du i gamla stan där du kan köpa kläder, kryddor och turkiska mattor. Guld och skinnprodukter är speciellt billigt, och det finns massor att välja mellan. Får du inte nog av shoppingen i Side så kan du åka in till den större staden Antalya, här är ett besök i den stora basaren ett måste - och det är också nödvändigt att pruta. I Antalya ligger också det stora köpcentret Terracity med fler än 150 butiker och 30 restauranger. Här kan du shoppa i butiker som Benetton, Massimo Dutto och Zara.

Så kommer du hit

De flesta stora charterbolagen arrangerar paketresor hit och du kan åka från många mindre flygplatser runt om i landet. Du landar på den internationella flygplatsen i Antalya, härifrån tar det ca 75 minuter till hotellen i Side med buss.


All-inclusive Side