Segling i Turkiet

Louisewinberg
Reseguiden, besökt 35 länder

Foto: louisewinberg, medlem sedan 2010
Foto: louisewinberg, medlem sedan 2010
Upplev Medelhavets bästa sida – från havet! Bada i kristallklart vatten och se nya hemliga stränder varje dag. Här guidar vi dig till en seglats i Turkiets vackra skärgård.
Publicerad 30 augusti 2012

Turkiet skärgård har massor av bukter med djupgrönt vatten, fina små stränder, vacker natur och mysiga byar. Kuststaden Bodrum, också kallad för Turkiets Saint-Tropez, är känd för sin marina och många vackra träbåtar. Härifrån är det vanligt att kunna åka ut på dels dagsturer för att sola, bada, äta gott, dricka och dansa. Det går också att åka på längre turer på allt från några dagar till veckor.

En vecka till havs

På din resa upplever du nya vackra badbukter varje dag. Varje kväll anländer du till ett nytt ställe, ofta en vacker bukt, det är ingen överdrift att den ena är vackrare än den andra. Turkiets skärgård är fortfarande väldigt orörd och under lågsäsong kan ni få ha den alldeles för er själva. Vattnet är kristallklart och skiftar i allt från turkost till grönt och djupt blått.

Egen privat segelbåt

Scic Sailing är ett av företagen som arrangerar veckolånga turer. Det som skiljer dem från flera av de andra arrangörerna är att all mat och dryck ingår, du behöver inte betala något extra. Många företag seglar heller inte under sina turer, utan går endast på motor, men Scic Sailing hissar seglen flera gånger per dag. Du reser oftast lördag till lördag och du kan välja att ingå i en grupp eller hyra hela båten. Det finns olika rutter. Vissa rör sig runt i Turkiets skärgård, andra besöker grekiska öar som Kos och Rhodos. De har fyra båtar, samtliga i vackert lackat trä och med gråa teakdäck, med plats för 8, 14 eller 16 passagerare plus besättning. Du bor ombord på båten, i en hytt med eget badrum. Det finns sköna och rymliga ytor med solbäddar och stora bekväma kuddar att vila dig mot i skugga under turerna. Priset för en vecka i hytt för två, inklusive mat och dryck, är cirka 1000 euro. I priset ingår full service med en egen besättning; kapten, styrman, kock och jungman. Styrmannen ser till att du alltid har något att dricka och ser till att båten är i perfekt ordnat skick. Kocken lagar dina måltider, men seglar också när vinden ligger på. Jungmannen är oftast yngre och städar framför allt hytterna.

Privat eller i grupp

Du kan antingen välja att bo ombord på en båt tillsammans med andra resenärer. Om ni är en grupp som kan resa, går det bra att chartra hela båten. Är man flera personer så får man en mängdrabatt. Ett privat sällskap kan ställa sina egna krav, kanske vill man ha många utflykter till kulturella sevärdheter med guide på plats? Eller kanske vill man gå på hike i det vackra bergiga landskapet varje morgon? Valfriheterna är stora och arrangörerna är mer än villiga att möta personliga önskemål och förfrågningar.

Mat och dryck

Resan är all-inclusive. Klockan nio på morgonen serveras frukosten. De morgonpigga har varit vakna en stund innan för att njuta av en simtur. Sedan serveras äkta turkisk frukost. Det innebär kaffe eller turkisk svart te, frukt, gurka och tomat med olivolja, citronjuice och kryddor i form av torkad mynta och torkad chilipeppar, oliver, bröd och olika sorters goda ostar. Efter frukost går kaptenen igenom förmiddagens segelrutt och efter ett bad eller två hissas seglen och båten går för vind i ett par timmar. Runt lunchtid lägger båten till för ett par timmar med aktiviteter som att bada, paddla kajak, åka vattenskidor eller ta gummibåten in till dagens nya ö för en promenad. Vid 13-tiden serveras lunchen under en svalkande segelduk som spänns upp över matbordet. Lunchen består av kött, fisk eller vegetariskt, alltid serverat med en god sallad, bröd och valfri dryck som vin, öl, vatten, läsk eller juice. En stund efter lunch är det dags för ett par timmars segling igen, följt av mer bad eller valfria aktiviteter. På kvällen vid 19.30-tiden är det fördrink på däck med tilltugg och cirka 21 serveras middagen på däck, ofta med smårätter som förrätt, så kallade mezes, följt av fisk eller kött och valfria drycker i valfria mängder.

Så tar du dig hit

Scic Sailing utgår från Bodrum, så du tar dig hit på egen hand. Turkish Airlines flyger från flera orter i Sverige, med mellanlandning i Istanbul. Ett tips kan vara att stanna några nätter i Istanbul, för att även uppleva denna vackra turkiska stad, som är en spännande blandning av öst och väst. Scic Sailing plockar upp dig på flygplatsen och står för transfer hela vägen till båtarna.

Läs mer om Scic Sailing >>


Charter till Turkiet