Santorini - rosa solnedgångar och svarta stränder

Ellinor
Reseguiden, besökt 19 länder

Foto: grekland, medlem sedan 2006
Dramatiska klippor stupar rakt ner i havet, du badar från svarta sandstränder och kritvita hus pryder ön. Lägg sedan till en vulkan och världens kanske vackraste solnedgång. Det är svårt att inte falla för Santorini..
Publicerad 1 augusti 2011

Det är inte konstigt att många grekiska vykortsmotiv är hämtade från just Santorini. Ön är fängslande vacker och den välfotade solnedgången är i världsklass. Många påstår att ön är en av de vackraste i världen.

Välj mellan party eller lugn

Visst flödar romantiken, men ön är också populär bland båtluffare, barnfamiljer och ungdomar som vill sola och bada. Partygsugna resenärer har troligen störst lycka i huvudorten Fira på öns västra sida, där du hittar öns bästa nattliv. Men även den klassiska semesterorten Kamari med sin långa lavastrand är populär.
Lite lugnare är det i byarna Perissa och Perivolos, som också har en trevlig strandpromenad, med en hel del restauranger och nöjen. Den som vill varva ner ytterligare kan sikta på den lilla fiskebyn Vlychada på öns sydkust.

Vulkaner ger svarta stränder

Att Santorini är en vulkanö är svårt att undgå, de mörka bergen stupar brant ner i havet och stränderna utgörs till största delen av svart lavasand och klappersten. Den som är nyfiken på den vulkaniska akvititeten kan ta en utflykt till vulkanön Nea Kameni som ligger strax utanför Fira. Här kan du promenera upp och titta på röken från kratern.

Populär utgångspunkt för båtluffen

Många båtluffare väljer att starta sin resa i Kykladerna på just Santorini, hamnen är tättrafikerad och det är lätt att ta sig vidare till öar som Ios, Naxos, Paros och Mykonos. Dessutom finns bra förbindelser med Aten och Sverige.

Världens vackraste solnedgång?

Många hävdar att solnedgången i Oia är världens vackraste och det är svårt att säga emot. Varje dag vallfärdar besökarna till den lilla byn i norr för att se solen gå ner och det blir riktigt trångt, så se till att vara där i tid. Passa också på att strosa runt i några av byns många konstgallerior.

Så tar du dig hit

Det är smidigt att ta sig till Santorini och de flesta charterresorna innebär direktflyg till ön. Från Aten kan du flyga eller ta båt och Santorini har bra båtförbindelser med många av öarna i området. På ön finns ett väl utbyggt bussnät.


Flyg till Santorini
Charter till Santorini