Här kan du träffa tomten

Nina
Reseguiden, besökt 28 länder

Foto: iStock
Du behöver inte åka ända till Nordpolen för att barnen ska få ge sina önskelistor till tomten före jul. Här är fyra städer där du kan träffa jultomten och njuta av mysig julstämning.
Publicerad 17 december 2017

Möt den “äkta” tomten i Lappland, Finland

Den äkta jultomten sägs bo i det finska Lappland, närmare bestämt i Santa Claus Village i Rovaniemi. Här kan du hälsa på tomten (“Joulupukki” på finska) hela året runt i det som kallas Julhuset. Du kan uppleva allt från traditionella västerländska jultraditioner till finska traditioner som har funnits i århundraden. Få massor av julstämning, ta bilder med tomten, skriv julkort och brev till familjen med stämpel från tomten, eller köp “Certificate of meeting Santa Claus at the Arctic Circle” och “Santa’s niceness certificate”.
När: Öppet året runt
Planera din resa till Finland

Winter Wonderland, London

Varje år förvandlas Hyde Park till det magiska Winter Wonderland, fyllt med träbodar, lukten av glaserade äpplen och många mysiga aktiviteter. En av höjdpunkterna är Santa Land, som är öppet från kl. 10:00-18:00. Här kan du se tomtens verkstad där jultomten och hans nissar gör klart klapparna inför jul. Du kan också ta en åktur med Santa Express. Det är gratis inträde, och alla snälla barn får ett litet paket. Andra roliga saker som händer i Winter Wonderland är föreställningar som Cinderella On Ice, Zippo’s Christmas Circus och Sooty Show. Det finns också ett pariserhjul, skridskobana och isbar.
Tips: Besök Winter Wonderland under en veckodag då det är väldigt mycket folk på helgerna
När: 17 november - 1 januari
Planera din resa till London

Jul på Tivoli, Köpenhamn

Det finns inget som slår julstämningen på Tivoli i Köpenhamn! Gör dig redo för en park täckt i skinande julbelysning, goda smaker och äkta julstämning. Och inte bara det – här kan barnen också få träffa jultomten, eller “julemanden” som han kallas på danska, och lämna sin önskelista.
När: 18 november - 31 december
Planera din resa till Köpenhamn

Jul på Liseberg, Göteborg

Julmusik och julbelysning i mängder väntar på Liseberg som är Sveriges största julmarknad. Här hittar du skridskoåkning, arrangerad skattjakt och 80 rödmålade julbodar som säljer allt från lokalt producerade varor till kanderade äpplen - och inte minst så kan du besöka jultomten och hans renar.
När: 12-23 december och 26-30 december


Erbjudanden – Jul & nyår