Så bokar du resan på nätet

Paulina
Medlem sedan 2006, besökt 24 länder

Foto: iStock
Att boka på nätet är ingen konst och du har smidiga möjligheter att jämföra alternativ och läsa omdömen från andra resenärer. Här är sex tips för dig som är osäker på att boka online.
Publicerad 8 augusti 2014

Känner du dig som en nybörjare när det kommer till att boka på nätet? Det finns många fördelar – här ger vi dig fem tips som reder ut begreppen.

1. Sök och jämför alternativ

Att jämföra alternativen noga är en nyckel till att hitta en prisvärd resa på nätet. Jämför olika datum, bolag och alternativ. Det finns mycket att välja bland, därför är det en god idé att använda en jämförelsesajt för att få en överblick. Priserna kan variera kraftigt och en tumregel för den som vill pressa priserna är att undvika de stora skolloven och populära helger. Åk efter, före och mellan de stora helgerna och loven! När du väljer var du ska boka din resa är ett tips att kika på om företaget har en svensk kundtjänst och ett telefonnummer man kan nå dem på.

2. Paketresa, charter eller på egen hand

Utresa med flyg och hemresa med tåg? Två nätter i Nice och tre nätter i Cannes? När du paketerar själv har du verkligen möjlighet att skräddarsy din egen resa efter egna önskemål. Med en paketresa, som bokas hos samma arrangör, har du å andra sidan en trygghet och det är bekvämt att låta någon annan sköta planeringen. Väljer du en charterresa är det ännu mer uppstyrt och du har reseledare på plats som hjälper dig.

3. Lyssna på andra resenärer

Många hotellsajter visar omdömen och betyg från andra gäster, vilket underlättar mycket i valet av hotell. På en sajt som Tripadvisor finns omdömen från andra resenärer om alltifrån hotell och restauranger till utflykter. I ett reseforum kan du ställa dina egna frågor direkt till andra resenärer och diskutera.

4. Betala smidigt med kort

Det är smidigt att betala resan direkt med kort på nätet. Det ingår ofta en kostnadsfri kompletterande reseförsäkring när du betalar din resa med VISA eller Mastercard. Kolla med din bank vad som gäller för just ditt kort!

5. Skriv ut allt

Skriv ut alla resehandlingar, skriv ner bokningsnumret och den arrangör du har bokat med. Det finns så många researrangörer och sajter med liknande namn att det är lätt att glömma vilken du bokat med. Skriv gärna också ut den bekräftelsesida du får upp när bokningen är klar. Samla allt i en mapp så är det lättare att hålla koll på.

6. Prenumerera på nyhetsbrev

Att få erbjudanden och information om aktuella kampanjer direkt till inkorgen gör att du inte missar någonting. Med nyhetsbrev från olika flygbolag och resesajter får du koll på läget.


Hitta ditt flyg

Hitta ditt hotell

Hitta din charterresa