Rom för rookies – en nybörjarguide

Louisewinberg
Reseguiden, besökt 35 länder

Bild: Truls Petersen
Rom har en unik kultur och historia och du upplever den mitt i staden. Se fantastiska byggnader från romartiden, strosa i mysiga kvarter och ät världens godaste mat.
Publicerad 19 februari 2013

Rom är den antika staden, fortfarande. Historien lever sida vid sida med nutiden. Byggnader och ruiner från romartiden är utspridda på sju kullar över floden Tibern och det finns massor av spännande historia att upptäcka. Det finns också underbara kvarter att strosa i med sköna uteserveringar, vinbarer och restauranger. Den bästa tiden att åka hit är på våren och hösten. Under sommaren kan det bli tryckande varmt och det är även dyrt med flyg och boende.

Bra att tänka på

För att få översikt över staden, är det första man bör göra att köpa en karta. På flygplatsen säljer de så kallade “Roma Pass”, som är ett kort laddat med gratis inträden, rabatter och biljetter till kollektivtrafiken. I kitet finns även en karta. Från det att du aktiverar det så är det giltigt i tre dagar.

Sevärdheter

Det finns massor att se och upptäcka i Rom. Men det finns de sevärdheter som är viktigare än andra. Colosseum, amfiteatern som höll Gladiatorspelen under romartiden, är såklart ett måste. Den stora parken Villa Borghese är romarnas picknickställe. Köp en macka och vila i skuggan under ett träd. Här finns också Galleria Borghese, med flera verk av de stora renässansmålarna. Galleriet tar bara in ett visst antal besökare per dag, så det är därför en nödvändighet att köpa biljetten några dagar i förväg. Missa heller inte Vatikanen med Sixtinska kapellet, staten i staten som håller några av världens mest fantastiska takmålningar av Michelangelo.

Tänk på att vara ute i god tid för att se sevärdheter som Colosseum och Forum Romanum - romartidens internet, det vill säga offentliga rum. Entréerna har något godtyckliga öppettider, så satsa på att vara där under kontorstid.

Shopping

Rom är framför allt märkesmeckat med lyxiga butiker som ligger sida vid sida utmed de fashionabla kvarteren kring Spanska trappan. Här hittar du alla giganterna som Gucci och Louis Vuitton. För dig som spelar i den mer vanliga shoppingligan, så är Via Cola di Rienzo en bra gata för shopping. Här hittar du väskor, skor och kläder. Ett annat tips är att fynda på marknader. Roms största loppmarknad heter Porta Portese och arrangeras varje söndag. Mercato delle Stampe som ligger i Largo della Fontanella di Borghese är en kul antikmarknad för bland annat böcker och frimärken. Det finns också ett antal outletbutiker utanför staden.

Äta och dricka

Det finns massor av mysiga områden med restauranger och vinbarer. Området Trastevere består av kvarter med smala mysiga gränder, små torg och massor av barer och restauranger. Här strosar du bäst efter att solen gått ner, i jakt på kvällens middagsställe. Ett annat tips är området Monti, som ligger precis ovanför Colosseum. Trots att det är så centralt så är det få turister som känner till det. Här finns flera underbara små restauranger och du slipper trängas med en massa turister.

Så tar du dig runt

Det finns två tunnelbanelinjer, den röda och den blå. Med den röda kan du åka mellan några av de största sevärdheterna, som Vatikanen med Sixtinska kapellet, Spanska trappan och Fontana di Trevi. Colosseum har en egen hållplats på den blå linjen. Men det är relativt korta avstånd mellan flera av höjdpunkterna. Ett tips är att gå av vid Spanska trappan och sedan promenera till Fontana di Trevi och vidare mot Colosseum. Pantheon ligger på promenadavstånd från Colosseum. Taxi är också relativt prisvärt och ett måste på kvällen när du ska hemåt, då tunnelbanan stänger tidigt. Det finns även stadsbussar, men de kan vara lite svåra att få någon överblick över. Tänk bara på att endast ta de vita kommunala taxibilarna som har taxameter.

Så tar du dig hit

Det finns två internationella flygplatser. Fiumicino ligger 35 kilometer från centrum och är den största flygplatsen. Den mindre Ciampino ligger 15 kilometer från staden och hit går lågprisflygen.


Flyg till Rom
Hotell i Rom