Resmålsguide till Mexiko

Nina
Reseguiden, besökt 28 länder

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Mexiko lockar med sina milslånga stränder, turkosa hav och läckra mat. I år går utbudet till Cancun, Isla de Holbox, Caracol same ett flertal destinationer längst Riviera Maya som Tulum, Akumal och Playa de Carmen. Några av våra favoriter har vi listat nedan.
Publicerad 11 augusti 2022

Låt detta år bli året där du utforskar exotiska Mexiko med sina härliga 30 grader i vintersäsongen. Från Tulum rena, vita stränder till den lite mer livliga Playa del Carmen – Mexiko är fullt av olika destinationer att välja mellan.

Cancun

Cancun är Mexikos mest populära semesterdestination och har några av världens vackraste stränder, bra shopping, nattliv och golfbanor. Här får du allt från långa, vita stränder vid Hotel Zone, myllrande stadsliv och lokal kultur i El Centro till en utflykt till paradisön Isla Mujeres. Från Cancun går det också dagsturer till bland annat mayatemplen i Chickén Itzá – ett av världens sju underverk. Besök naturparken Xcaret för att simma med delfiner eller bada i underjordiska grottor, eller dyk ner i undervattensmuseet utanför kusten i Cancun – med över 470 statyer av människor placerade under vattnet. Här kan du också se färgsprakande fiskar, sköldpaddor och stingrockor.


Charter till Cancun


Playa del Carmen

Playa del Carmen lockar med en lång och bred sandstrand, shopping, restauranger, barer och nattklubbar. Här finns något för alla, och precis som Cancun, utgör detta en bra bas för att utforska många av de omkringliggande områdena i Mexiko. Playacar är en del av Playa del Carmen där flera stora all inclusive-hotell ligger, och du hittar också många eleganta strandklubbar här. TUI arrangerar bland annat “Jungle Maya” från Playa del Carmen, som är turer till djungeln och cenoter, där du också får åka linbana över djungeln.


Charter till Playa del Carmen


Akumal

Runt en timmes bilresa från Playa del Carmen finner du sandstränder i världsklass i lyxiga Akumal. Förutom att erbjuda fantastiska möjligheter till dykning, vindsurfning, snorkling så är detta platsen där havssköldpaddorna lägger sina ägg. Ännu mer av naturens skönhet återfinns i Aktun Chen Parque Natural som ligger en bit från Akumal med en imponerande regnskog, grottor och till och med en underjordisk flod. För den som vill maxa upplevelsen kan man se skogen från ett fågelperspektiv genom att åka zipline.


Charter till Akumal


Barfotaön Isla de Holbox

Upplev de sandfyllda gatorna, de färgglada karibiska husen och den avslappnande atmosfären på Holbox. Perfekt för total avkoppling, långa promenader, kajak och god mat. Detta är paradiset, där man tar sig runt via golfbilar eller till fots. Det är också valhajsäsong utanför Isla de Holbox från juni till september. Ta på dig dykutrustning och upplev de majestätiska djuren på nära håll. Isla de Holbox är betydligt lugnare än Cancun, och här bor också mer än 150 fågelarter, som flamingo och pelikan.


Charter till Isla de Holbox


Lugna och romantiska Tulum

Tulum har en spektakulär kustlinje, med sand lika fin som florsocker. Bo i bungalow på den södra delen av stranden, eller på en av många all inclusive-resorts i norr. Här hittar du också gamla maya-tempel, den lilla fiskebyn Punta Allen, grottdykning och cenoter. Det är också nära till utgrävningen av den stora Mayabyn, som bland annat har den enda pyramiden du faktiskt kan gå upp på. Apollo har utflykter hit, och här kan du också se hur indianerna fortfarande lever i djungeln, och lära dig om detta lilla samhälles spännande historia, religion och traditioner.


Charter till Tulum