Resmålsguide till äventyrliga Mexiko

Nina
Reseguiden, besökt 28 länder

Foto: iStock
Foto: Thinkstock
Foto: Thinkstock
Foto: Thinkstock
Foto: Thinkstock
Foto: Thinkstock
Foto: Thinkstock
Foto: Thinkstock
Foto: Thinkstock
Djungler, mayafolkets gamla tempelstäder, dykning i världsklass, paradisöar och hemliga undervattensvärldar. Mexiko har mycket att bjuda på för dig som vill uppleva mer än solstolen.
Publicerad 14 november 2017

Med sina 30 grader i vintersäsongen är Mexiko en populär destination bland svenskarna. Det betyder dock inte att du är begränsad till att ligga på stranden hela semestern. Mexiko är en guldgruva av olika äventyr som du kan utforska, från djungeln i söder till rykande, snötäckta vulkaner och kaktusfyllda öknar i norr – allt omgivet av 10 000 kilometer med kust och sandstränder. Här får du tips på att du kan se och uppleva på Mexikos karibiska kust, som består av bland annat Cozumel, Yucatán och Tulum-områdena. Gör dig klar för en upplevelse du sent kommer att glömma.

Cancun

De flesta flyger till Cancun när de ska på semester till Mexikos exotiska östkust. Därifrån väljer många att resa till Isla Mujeres, Tulum eller Playa del Carmen, men Cancun i sig är kanske det området som kan skryta med att ha de vackraste stränderna. Här hittar du långa, kritvita stränder och turkost vatten - en liten bit av Maldiverna i Mexico.

Den berömda kustlinjen är full av amerikanska semesterorter, hotellkedjor och köpcentrum, så om du letar efter något mer autentiskt är det bara en kort färjetur till den vackra ön Isla Mujeres, ca. 30 minuter utanför Cancun.

Undervattensmuseum

Utanför kusten i Cancun har de också ett undervattensmuseum – med över 470 statyer av människor placerade under vattnet. Här kan du även se färgglada fiskar, sköldpaddor och rockor. De flesta av modellerna för de här statyerna var lokalbefolkning från en fiskeby i Puerto Morelos.

Chickén Itzá

Det här är det bäst bevarade Maya-området i Mexiko och ett av världens sju underverk. Området är mest känt för pyramiden el Castillo, en pyramid du säkert såg i samband med skriverierna i ti dningarna runt julen 2012, då jorden enligt mayakalendern skulle gå under. Designen av dessa “tidstempel” förklarar mycket av mystiken bakom mayafolkets speciella kalender och visar mycket av deras astronomiska insikt.

Hit kan du bland annat åka på en dagstur från Cancun, med arrangerade turer eller genom att hyra en bil och köra själv. Komplexet består av pyramider, tempel och många andra byggnader och du kan bland annat utforska den smala tunneln till jaguartronen, krigartemplet och se in i himlen från El Caracol-observatoriet. Öppet året runt, med entréavgift.

Isla Mujeres

Ta en dagstur till “Kvinnornas ö” som ligger strax utanför Cancun, längs kusten av Yucatánhalvön. Flera charterarrangörer tar dig hit med katamaran, och på vägen hit kan du också stanna på Great Mayan Reef för att utforska undervattenslivet.

På Isla Mujeres sägs det att stränderna är finare än på både Holbox och Cozumel, och här är tempot lugnare än i kuststäderna, och priserna lägre. Folk tar sig runt i golfbilar, och ön har till och med en egen sköldpaddefarm.

Barfotaön Isla Holbox

Cirka tre timmar norr om Playa del Carmen, där Mexikogolfen möter Karibien, ligger ön Holbox. Den kallas både Isla Holbox och Isla de Holbox. Perfekt för total avkoppling, långa promenader, kajak och god mat. Detta är ett paradis, och om du inte väljer att bo på ön så har flera researrangörer dagsturer till hit.

Dykning i världens näst största rev

Det är en färgglad värld som väntar under havsytan i Mexiko. Det här är ett bra ställe att ta ditt dykcertifikat på, som ofta tar 5 dagar, eller att snorkla och ta ett testdyk för dig som endast önskar en dagsutflykt. I Mexiko finner du världens näst största korallrev – the Great Mayan Reef – något som gjort landet till en populär destination bland dykare. Revet är tillgängligt med båt från de flesta städerna på Mexikos karibiska kust.

Här finner du 500 olika fisksorter och flera typer av havssköldpaddor. Det är också valhaj-säsong utanför Isla Holbox från juni till september. Ta på dig dykarutrustningen och upplev de spännande djuren på nära håll.

Cozumel – Mexikos enda karibiska ö

Den här ön är perfekt för dykning och snorkling, och det finns dessutom flera mayaruiner på ön. En kort båttur frånPlaya del Carmen, och du är i paradiset. Under tidigt 90-tal upptäckte en grupp grottdykare världens femte största undervattengrotta här, och Cozumels cenoter är idag populära bland kvalificerade grottdykare.

Utöver det kan du förvänta dig en paradisö med turkost hav och vita stränder så långt ögat kan nå. Här stannar även många stora kryssningsfartyg under sina karibienkryssningar, så chansen att se riktigt stora fartyg är stor.

Hemlig naturpool och dolda grottor

De dolda mexikanska cenoterna är hål som uppstått som en följd av att kalkstensberggrund rasar samman och synliggör grundvattnet. Speciellt förknippat till Yucatán-halvön i Mexiko, användes cenoterna till mayafolkets offerritualer. I dessa hemliga undervattenvärldarna kan du njuta av härliga dopp i de klara turkosa naturpoolerna, se upp i skyn genom grottöppningen som är inramad av frodig vegetation och känna dig som om du hamnat i en svunnen tid.

TUI arrangerar bland annat “Jungle Maya” från Playa del Carmen, turer till djungeln och cenoterna där du också kan susa över träden i zip-lines. Enligt de gamla mayaindianerna så var cenotegrottorna ingångar till underjorden och dödsriket, Xibalba. Därför är det viktigt att du i samband med utflykten också får träffa en häxdoktor som ser till att du inte av misstag får med dig onda andar därifrån.

Coba och mayabyn

Utgrävningen av den stora mayabyn är något speciellt. Platsen påminner om en Indiana Jones-film, och här ligger dessutom den enda pyramiden som du faktiskt kan klättra upp på. Apollo är en av arrangörerna som har utflykter hit, och här kan du också se hur indianerna fortfarande lever i djungeln, samt lära dig om deras spännande historia, religion och traditioner. Kortast väg från Tulum, strax under en timme och cirka en och en halv timme från Playa del Carmen.

Xel-Ha

Världens största naturliga akvarium är fullproppat med delfiner, hajar, rockor och en rad tropiska fiskar, och du kan både uppleva och simma i cenoter och grottor, och att flyta nerför Lazy River. Det här är en stor naturpark som du kan utforska helt på egen hand. Med hjälp av en speciell hjälm kan du också gå på havsbottnen och fortfarande andas som normalt.

Hitta charter till Mexico
Hitta hotell i Mexico
Hitta flyg till Mexico


Erbjudanden Mexico