Publicerad 27 augusti 2019

1. Hur vill du resa?

Börja med att tänka efter vilken typ av resa du vill göra. Är du främst ute efter äventyr eller är det kultur och natur som lockar? Läs på och anpassa rutten efter plånbok, reslängd, säsong och intressen. Ett tips är att inte planera in för många “måsten” på kort tid, blir lätt stressigt. För många olika stopp gör även att du lägger massa tid på att ta dig från a till b, checka in/ut och packa, städa etc. Alternativet till att sy ihop resan själv är att låta någon annan göra jobbet. Det finns många duktiga specialister som kan sina resmål innan och utan, där du antingen kan välja mellan organiserade rundresor eller skräddarsytt åt dig.

2. Planera i god tid

Oavsett om du reser på egen hand eller med en arrangör så är det en bra idé att börja planera i god tid. Många flygbolag och arrangörer släpper sina resor närmare ett år innan avresa, med andra ord, en bra tid att se över prisläget på aktuella resmål. Mest pengar sparar du givetvis om du kan komma iväg under låg eller mellansäsong. Reser du i högsäsong kan det vara smidigt att boka hotell i god tid. Severdheter och attraktioner kan oftast bokas i förväg och då med en fin rabatt eller andra fördelar.

3. Få papperskoll

Se till att ha koll på allt kring visum, pass och försäkring. För kortare resor har du normalt ett grundskydd med din hemförsäkring, men glöm inte att kolla upp vad den täcker och hur länge. Skall du rejält långt bort eller om resan kostar en rejäl slant kanske du vill ta en tilläggsförsäkring. Kontrollera passet, det kan behöva vara giltigt även en tid efter hemresan. Maila gärna scannade kopior av viktiga dokument till dig själv.

4. Få pengakoll

Gör upp en budget innan avresa och kolla prisläget på plats för att undvika stora överraskningar. Växla eventuellt in en liten summa kontanter att ha till att börja med. Om du tar ut pengar i bankomat eller betalar med kort välj alltid den lokala valutan. Tänk på att vissa länder tar en avgift för uttag i bankomat, dock oftast bättre än lokala växlingskontor. Se över vilka avgifter ditt kortbolag tar vid uttag och betalning, kan skilja en hel del. Se också till att ha spärrnummer tillgängligt om du skulle förlora ditt kort, ett tips är att maila även det till dig själv.

5. Vaccinera dig

Glöm inte att ta reda på vilka vaccinationer du kan tänkas behöva för din resa. Ställ dig även frågan om du behöver någon medicin eller annat som inte finns att köpa utomlands. Ett litet reseapotek med vätskeersättning, hydrokortisonkräm och liknande kan också vara bra.

6. Packa lätt (och rätt)

Anpassa packningen efter resans längd och innehåll och släpa inte runt på en massa onödiga saker. Teknikprylar kan vara kul att ha på resan, men tänk på att de också har en förmåga att locka till sig tjuvar. Packa bara ner det du verkligen behöver, men glöm inte adapter.


Användbara länkar:
Fina erbjudanden på resor lite längre bort
Reserekommendationer från UD
Vägledning för vaccinering inför resan hos 1177
Om passet (Polisen)