Paros och Antiparos - det bästa av Grekland på 2 öar

Annebente
Reseguiden, besökt 25 länder

Foto: Thinkstock
Foto: Thinkstock
Foto: Apollo
Drömmer du om Grekland, så drömmer du kanske om Paros och Antiparos. Här får du uppleva Grekland från sin bästa sida. Med ett lugnt tempo, vackra stränder och badvikar, små mysiga landsbyar med vitkalkade hus, trevliga tavernor och färgglada fiskebåtar. Öarna ligger i hjärtat av det Egeiska havet och är en del av ögruppen Kykladerna.
Publicerad 6 april 2015

Paros är Grekland i miniatyr

Paros har allt förknippar med Grekland. Vykortsfina landsbyar med smala kullerstensbelagda gator, som tar dig med in i en labyrint av vackra vita hus med knallblå fönster och dörrar. Små pittoreska kyrkor med blå kupoler, färgglada blommor – och kanske en åsna eller två. Det är som att vandra omkring i ett vykort.

Parikia är öns huvudstad. Här är tempot lugnt tills solen går ner. Då stiger stämningen och allas ögon riktas åt väst när den röda solen sänker sig i havet. Solnedgången i Parikia är som ett ögonblicks magi. När kvällens föreställning från solen är över, vaknar nattlivet på strandpromenaden. Vill du ha fart till långt in på småtimmarna är Parikia platsen för dig.

Runt om på ön ligger de charmiga byarna tätt. Det samma gäller för stränderna. Oavsett var du väljer att åka på ön är det kort väg till närmsta sandstrand. Södra sidan av ön är platsen där det är störst möjlighet att finna en plats i solen, utan att möta för många med samma plan. På östsidan av ön ligger Golden Beach som är ett paradis för windsurfare.

Antiparos

Den lilla mysiga ön ligger rakt söderut från Paros, och har en behaglig atmosfär. Här får du känslan av att ha hittat det äkta Grekland. På Antiparos kan du ta livet med ro medan du njuter av solen och stämningen. Ön är också ideal för barnfamiljer då barnen kan njuta av fina, långgrunda stränder, medan du slappnar av med en god bok under ett parasoll. I huvudstaden ligger det små tavernor där du kan slå dig ner och bara betrakta alla människor omkring.

Tröttnar du på strandlivet kan du hyra en moped och utforska ön. På Antiparos är det kort avstånd till det mesta så med moped kan du åka runt och besöka de allra flesta platserna på ön. Har du tur hittar du en lugn badvik där du kan njuta av solen utan att trängas med andra. Vill du utforska ön från havet kan du hyra båt och njuta av dagen med vågskvalp på jakt efter den perfekta stranden. Kanske finner du din egen lilla ö där det bara finns plats för dig och ditt sällskap.

Gå inte miste om droppstensgrottorna på Antiparos som är känt för att vara en av de vackraste och mest mystiska av sitt slag i världen.

Så tar du dig hit

Till Paros och Antiparos tar du dig enklast med flyg till Santorini och båt vidare därifrån. Apollo har charterresor dit hela sommaren. Det går också reguljärflyg till Santorini från bland annat Göteborg, Stockholm och Köpenhamn, eller så kan du också välja att flyga till Aten och ta båt därifrån.

I Reseguidens sökmotor hittar du din resa till Grekland i sommar:
- Alla charterresor till Paros & Antiparos
- Alla charterresor till Grekland
- Reseerbjudanden till Grekland


Charter till Paros & Antiparos