Paris för nybörjaren och återkommande besökaren

Louisewinberg
Reseguiden, besökt 35 länder

Bild: Louise Winberg
Paris är som en nyförälskelse. Det går att komma tillbaka och upptäcka nya saker varje gång. Här är några tips som är bra både för både rookien och veteranen.
Publicerad 8 mars 2011

Paris är en skattkista fylld av mysiga restauranger, spännande sevärdheter och läskande vattenhål för shoppingurun.

Montmartre – flanerandets kvarter

Strosa i de gamla konstnärskvarteren bland vindlande trappor, lummiga grönområden, kullerstensgator och caféer i varje hörn. Här finns sevärdheter du inte bör missa, som den vita basilikan Sacre Coeur och nattklubben Moulin Rouge, mest känd för sina lättklädda shower på slutet av 1800-talet. I Montmartre ligger också tygaffärerna som pärlband utmed gatorna. Så för dig som är kreativ och pysslig är det en guldgruva.
Var: Montmartre

Kiliwatch – stilla vintagebehovet

För dig som älskar vintage, förbered dig på att tillbringa åtskilliga timmar på Kiliwatch. Här är det packat med fynd! Affären är välsorterad och välorganiserad. Här hittar du Burberrytrenchcoaten, cowboybootsen, sommarshortsen och de blommiga kjolarna. Många Second Hand-affärer med mer utvalt mode brukar vara ganska dyra, men priserna här är ändå helt okej. Det mesta kostar några hundralappar.
Var: 64 rue Tiquetonne

Chez Janou – kvarterskrog på rätt sätt

Om du skulle bo i Paris, skulle det här lätt kunna bli din favoritkrog. Liten och sorlig med en avslappnad stämning och underbart god mat. Fokus ligger på ett fräscht franskt kök med mycket grönt och fina råvaror. Njut av rätter som provencalska musslor och gratinerad chèvre med rosmarin. Missa heller inte deras specialitet – chokladmoussen. När du beställer får du in en helt enorm skål och du får frossa så mycket du orkar!
Var: 2, rue Roger Verlomme

Hôtel du Nord – cuisine och kandelabrar

Förbered dig på ett förstklassigt kök i en kittlande atmosfär. Här finns ett spännande urval rätter med smaker både från det franska och internationella köket, samt dagens förrätt, fisk, kött och dessert. Restaurangen ligger precis vid kanalen och är fylld med antika böcker och levande ljus. Här finns även ett litet bibliotek.
Var: Canal St Martin, 102 quai de Jemmapas

Erotikmuséet – något annat än antika vaser

Skildringar av sex och erotik finns genom hela historien. Här hittar du allt från utställningar om sex och religion, konstnärliga bilder från 1920-talets bordeller och temautställningar. Ett annorlunda museum som lämpligt nog ligger precis bredvid Moulin Rouge i Montmartre.
Var: 72, boulevard de Clichy

Så tar du dig hit

De två stora flygplatserna i Paris är Charles de Gaulle Airport (25 km nordost om centrum) och Paris Beauvais-Tille Airport (85 km norr om centrum). Det billigaste sättet att ta sig från Charles de Gaulle-flygplatsen till centrum är med buss 350 eller 351 (enkelbiljett 5,10 euro). Det billigaste sättet att åka från Beauvais-Tille-flygplatsen till centrala Paris är med flygbuss (enkelbiljett 15 euro).


Pssst! Läs mer om tipsen!

Kiliwatch
Chez Janou
Hôtel du Nord
Erotikmuséet


Flyg till Paris