På upptäcksfärd bland Australiens öar

Ellinor
Reseguiden, besökt 19 länder

Bild: Tracey Taylor
Foto: worldofmarie, medlem sedan 2007
Foto: ellinor, medlem sedan 2007
Foto: susig, medlem sedan 2006
Det är något visst med öar och på de här pärlorna kring Australien finns ett rikt naturliv, spännande natur och härliga bad.
Publicerad 17 augusti 2009

Kängruspaning, snorkling, sandboarding, salta bad, kritvita stränder eller pingvinparader. Oavsett vad som lockar dig finns det att finna i Australien – här listar vi fem öar som garanterat kryddar vistelsen på andra sidan klotet. Välj din favorit eller besök alla.

Kangaroo Island

Precis som namnet antyder finns det gott om kängrus på Kangaroo Island, men man kan också lätt få en glimt av vilda koalor, pelikaner, sjölejon och andra spännande djur. Fler höjdpunkter är de lustiga klippformationerna Remarkable Rocks och de enorma sanddynerna i Little Sahara. Ön är stor och det finns mycket att se så det bästa sättet är att ta sig runt med bil (egen eller hyrd), eller en busstur med guide. Utgå från Adelaide för ditt besök på Kangaroo Island.

Whitsunday Island

Oftast pratar man om hela ögruppen The Whitsundays som består av 74 vackra öar. Här finns färgglada koraller och otroliga stränder, den mest kända är utan tvekan Whitehaven beach på Whitsunday Island, som är den största av öarna. Det rekommenderas starkt att följa med på en segling eller flerdagars båtutflykt bland öarna, men det går även att åka ut över dagen till exempelvis Whithaven beach. På Hamilton Island och Daydream Island finns resorts för den som vill övernatta, men lyxa till det lite mer. Det kan också vara coolt att flyga ut och se öarna från ovan – mest känd ur det perspektivet är hjärtformade Heart Reef. Du når Whitsunday Islands via Airlie Beach i Queensland.

Fraser Island

Fraser Island är världens största sandö och dessutom världsarvsmärkt och är en spännande upplevelse med sina sanddyner, sötvattenssjöar och regnskog. På ön är det fyrhjulsdrivna bilar som gäller och det finns turer att hänga med på om du inte vill köra själv. I augusti - september har du också chans att se valar när de passerar på sin väg söderut. Du tar dig till Fraser Island via Hervey Bay i Queensland.

Rottnest Island

Rottnest Island är en liten mysig ö, perfekt som en dagstur från Perth. Sola och bada på olika stränder och hyr gärna cykel och upptäck ön. Du hinner se det mesta på en dag, men här kan man också stanna längre och bara ta det lugnt, det finns olika varianter på boende. Troligen kommer du någon gång under din vistelse stöta på de små söta invånarna quokkas, små kängruliknande djur som är speciella för Rottnest Island. Du tar dig till ön via Perth och Fremantle.

Phillip Island

Phillip Island är främst känd för sin pingvinparad och det är också en av de riktiga höjdpunkter. När solen går ner kommer pingvinerna upp på land igen efter en dag av fiske på sjön för att söka skydd för natten bland sanddynerna. Att se pingvinerna är ett spännande möte med naturen. Det finns också mycket goda chanser att se vilda koalor.
Melbourne är en bra utgångspunkt för att nå Phillip Island.

Mer om Australien på resmålssidan

Läs också de tidigare artiklarna:
{{rg_link arrow=“1” article_id=“266” link=“Perth – mer sol och färre turister” description=“”}}
{{rg_link arrow=“1” article_id=“265” link=“Fem stopp längs Australiens östkust” description=“”}}
{{rg_link arrow=“1” article_id=“711” link=“Bila Down Under – flexibelt och prisvärt” description=“”}}

Hitta flyg till Australien

Hitta hotell i Australien