Oman – ny het charter

Peroerik
Medlem sedan 2010, besökt 43 länder

Foto: peroerik, medlem sedan 2010
Foto: peroerik, medlem sedan 2010
Foto: peroerik, medlem sedan 2010
Foto: peroerik, medlem sedan 2010
Oman är ett nytt turistland för oss svenskar. Här guidar Reseguidens medlem Per-Ola, alias "Peroerik" till ett arabland han gärna återvänder till.
Publicerad 10 februari 2012

Oman är ett ganska nytt turistland för oss svenskar. Sultanatet Oman ligger längst ner i sydöstra hörnet av den arabiska halvön. Den här delen av arabvärlden är något utöver det vanliga med ett speciellt klimat och en egen spännande historia. Staden Salalah med omnejd är verkligen värd ett besök. För mig var kontakten med landet och kulturen en stor upplevelse.

Ett perfekt klimat i Dhofar

I Dhofar regionen finns både möjlighet till sol och bad och spännande upplevelser. Klimatet är perfekt! I Dhofar är det speciellt beroende på Dhofarbergen som ligger som en halvcirkel strax norr om Salalah. De gör att monsunregnen som kommer in från Indiska Oceanen stoppas upp och skapar en regnperiod i augusti – september. Då är det högsäsong för den lokala turismen i området. Folk från övriga länder på den arabiska halvön kommer hit för att uppleva regnet. Historiskt är området känt för att i förkristen tid varit mycket rikt. Doften från den tiden finns överallt här fortfarande. Här söder om Dhofarbergen växer ett träd vars kåda ger något som kallas Frankincense. Den används som en väldigt speciell rökelse som under perioden 400 år före Kristus till 500 år efter Kristus var dyrbarare än guld. En av de tre vise männen sägs ha haft Frankincense med som gåva till det nyfödda Jesusbarnet.

Fem tips i Oman


Salalah rundtur med marknad och guldmarknad

En rundtur i staden Salalah hör till det man inte får missa. Besök vid Sultanens moské är då ett måste. Att gå runt på och äta något typiskt arabiskt på någon av marknaderna hör också till., liksom ett besök på guldmarknaden i staden. Här kan du beundra de fantastiska smycken som hantverkarna tillverkar.

Empty Quarters

Ni trodde kanske att Sahara är världens största sandöken? Men så är inte fallet! Rub al Khali, som täcker större delen av arabiska halvön, är faktiskt den största sandöknen i världen. Vill ni göra något riktigt speciellt här så är det att sova en natt under bar himmel bland de böljande dynerna. Bara resan – 25 mil rakt ut i öknen – är en upplevelse i sig. Att se solen gå ner över sanddynerna är inte heller fel.

Khor Rori

Khor Rori var under regionens storhetstid en av de viktigaste hamnarna utmed sjövägen mellan Indien och Europa. Staden har under mer än tusen år varit begravd under sand, men i mitten av 1990-talet påbörjade man här utgrävningar. Idag kan man besöka “Sumhuram” som är en arkeologisk park. Det är en intressant plats med ett oerhört vackert läge.

Derbat Wadi

Om man hyrt en bil för att besöka Khor Rori bör man samtidigt passa på att besöka den grönskande dalgången Derbat Wadi. Till Derbat Wadi kommer man om man tar av uppåt bergen. Dalen är en skarp kontrast mot resten av regionen under den del av säsongen då vi svenskar åker hit. I Derbat Wadi är det lummigt och grönt medan resten av området är brunt och bränt av hettan. I Derbat Wadi strövar stora hjordar av kameler, kor och åsnor fritt omkring.

Adventure snorkling

Om du tidigare provat på snorkling men aldrig tagit steget till att testa riktig dykning, så kallad “Scuba-diving”, så har du här chansen. Här finns något man kallar Adventure Snorkling. Först provar du dykutrustning i hotellets pool. Om det fungerar kan du sedan följa med på en utflykt där du under mycket sakkunnig ledning får chansen att testa dykning med tuber varvat med snorkling. Ett enkelt och tryggt sätt att prova ytterligare ett steg mot undervattensvärlden.

Så tar du dig hit och så bor du

Vill man besöka Oman så finns i dagsläget bara en möjlighet. Det är att resa med Solresor som är den enda svenska arrangören som har hotell här. Det finns tre stycken att välja på. Två som ligger på någorlunda gångavstånd från Salalah centrum och ett som ligger flera mil därifrån. Flygresan tar cirka sju timmar från Stockholm inklusive en kort mellanlandning på Cypern för tankning. Alla tre hotellen ligger alldeles nere vi stranden och är av mycket hög klass.

Psst! Att tänka på vid besök i Oman

– Oman är ett strikt muslimskt land där kvinnor går i fotsida kläder och heltäckande slöja.
Se därför till att aldrig gå kring i badkläder utanför hotellens områden.

– Vid besök i moskén måste du alltid täcka axlar och ben.

– Ingen alkohol serveras på restaurangerna, med undantag för de på hotellen och enstaka klubbar enbart avsedda för turister.

– Köp med dig en liten rökelsekruka med Frankincense. Det är den vanligaste souverniren.

Flyg till Oman

Charter till Oman

Hotell i Oman

Om Oman Asien

På världens soligaste plats hittar vi arabiska pärlan Oman där öken möter paradisstränder i en perfekt kombination av spännande historia och modern kultur.

För dig som saknar sol och värme under svenska vinterhalvåret är Oman det perfekta resmålet. Här skiner solen tio timmar om dagen och sandstränderna skimrar vackert vid havet i värmen som nästan aldrig är nere under 30 grader. Du kan bada, dyka bland koraller eller åka ut med båt och titta på havssköldpaddor och delfiner. Salalah och Mirbat är två fantastiska semesterorter för dig som vill slappna av och njuta av det underbara vädret. Längs den långa kusten finns mycket att se när du är sugen på en upptäcktsfärd. Oman har en historia som går långt tillbaka i tiden och i städerna finns palats, torn och moskéer som alla berättar något om det förflutna. Maten i Oman är inspirerad från bland annat Egypten och Marocko och består därför av mycket kryddstarka rätter. På många caféer kan du prova både vattenpipa och ”qahwa” som är Omans eget kaffe. När mörkret sedan sänker sig är en tripp ut i öknen verkligen att rekommendera. Åk på en guidad tur, övernatta under stjärnhimlen med en sprakande brasa vid din sida och du kommer uppleva exotiska och spännande Oman på allra bästa sätt.

Båtfärd i "Österns Norge" i Musandam, Oman
2 / 8
så underbara bad här
3 / 8
5 / 8
Thinkstock
6 / 8
Thinkstock
Flamingos vid lagun
7 / 8
Soluppgång i öknen
8 / 8