Oman - en ny stjärna på charterhimlen

Linae
Reseguiden, besökt 38 länder

Foto: Thinkstock
Med ett stabilare klimat än grannlandet Dubai och med en kultur som har sitt ursprung flera tusen år före Kristus är Oman ett perfekt resmål för dig som söker spänning, nya upplevelser och ett behagligt klimat. Här förklarar vi närmare varför just Oman borde bli ditt nästa resmål.
Publicerad 23 november 2014

Äntligen har chartervärlden fått upp sina ögon för det här intressanta land som ligger ungefär nio timmars flygresa från Sverige. Reser du på en charterresa kommer du förmodligen spendera mest tid i staden Salalah som har mycket att erbjuda för alla sorters resenärer. Vad är det då som gör Oman så intressant?

Världens största sandöknen

Landet kan stoltsera med att de har världens största sandöknen, Rub al Khali, som är cirka 1200 kilometer lång och 500 kilometer bred. Oman är det tredje största landet på den arabiska halvön och de närmaste grannländerna är Förenade arabemiraten, Saudiarabien och Yemen.

Befolkningen i Oman är uppskattad till cirka 2,9 miljoner varav ungefär en miljon bor i huvudstaden Muscat. Landets sultan och statsminister, H.M Qaboos bin Said al Said, är även landets försvarsminister, finansminister och utrikesminister. Han är en omtyckt man som firar sin födelsedag samma dag som landets nationaldag 18 november.

Stabilt klimat när vi behöver det som mest

När vinden viner som värst runt knutarna här hemma och när regn och snö vräker ner passar det perfekt att besöka detta fantastiska land. Från september till april ligger medeltemperaturen i luften på cirka 30 grader och i vattnet på ungefär 27. Något som också är skönt är att det är låg luftfuktighet. Omans regnperiod pågår från juni till september, och då brukar ganska stora mängder regn falla.

Sol och bad

Då solen i den här regionen är väldigt stark är det viktigt med hög solfaktor och gärna även solhatt eller keps. Havet utanför Oman är Indiska Oceanen och här förekommer ofta såväl höga vågor som starka strömmar. Var uppmärksam på om det är röd flagg, som betyder att det råder badförbud. Är du dock morgonpigg kan du, om du har tur, få njuta av plaskande delfiner i ett spegelblankt hav.

De bästa badstränderna, med ljus och finkornig sand, finner du i eller i närheten av staden Salalah. Tänk dock på att ifall du badar någon annanstans än direkt nedanför ditt hotell är det viktigt att visa respekt för lokalbefolkningen genom att täcka sig och även bada med täckande kläder.

Smakrik mat, fräscha törstsläckare och magiskt kaffe

Som i många andra länder är ris en av huvudingredienserna. Detta tillsammans med lamm, kyckling, fisk, get och nötkött kryddas ofta med bland annat ingefära, kanel, vitlök och saffran. Arabisk mat är en mix av olika kök, som till exempel det marockanska, tunisiska, iranska, afghanska och egyptiska.

Prova gärna hummus, babaganough eller manchurian.Vill du släcka törsten i värmen rekommenderas den nypressade fruktjuicen som går att köpa nästan överallt. Är du kaffedrickare kommer du förmodligen älska det arabiska kaffet, qahwa, som är smaksatt med kardemumma och har en grönbrun färg.

Shopping, dricks och prutning

I huvudstaden Muscat finns det flera shoppingcenter att välja mellan, här kan du finna det mesta. I dessa butiker brukar man inte pruta. Det gör man däremot oftast på de lokala marknaderna. I Salalah handlar shoppingen mest om kryddor, souvenirer och textilier, men det finns även ett köpcenter vid namn Salalah Gardens Mall där det finns mer att välja på.

Dadlar är något som landet exporterar och som de är stolta över att dela med sig av. I Oman ingår dricks i hotell- och restaurangpriserna, men skulle du vara väldigt nöjd och vilja ge något extra är det förmodligen ingen som kommer klaga.

Platser värda att besöka

Oman har massor av aktiviteter och intressanta platser att besöka och uppleva. Vid ett besök till Sultan Qaboos moské kan den som gillar religion lära sig allt om islam. Andra platser värda att besöka är Dhofarbergen med bland annat sina plantager, Ayn Garziz som är en naturlig vattenkälla med närliggande grottor och Jobs Grav där profeten Job ligger begraven.

För den som vill uppleva öknen på nära håll finns det flera olika jeepturer att välja mellan. Välj gärna en utflykt där en övernattning ingår för en upplevelse utöver det vanliga. Är du sugen på att sola, bada och snorkla rekommenderas ett besök till stranden vid den gamla fiskebyn Mirbat.

Att tänka på

Det är viktigt att respektera lokalbefolkningen genom att bära kläder som täcker axlar och knän. Detta gäller främst kvinnor och när man lämnar hotellområdet. Att spatsera omkring inomhus endast iförd badkläder är inte heller särskilt uppskattat. Eftersom det enligt islamsk lag är förbjudet att dricka alkohol går det inte att köpa detta i butikerna, dock så serveras det alkohol i hotellens restauranger, barer och nattklubbar.

Bege dig aldrig ut i öknen på egen hand då det är lätt att fastna i den tunga sanden, och mobilnätet utanför storstäderna är väldigt begränsat. Viktigt att tänka på är också att det krävs visum för inresa i landet och att passet ska vara helt och giltigt i minst sex månader efter hemresa.

Att ta sig hit och runt

Just nu är Solresor och Apollo de enda arrangörerna som erbjuder charterresor till Oman. Flygtiden är cirka nio timmar från Stockholm, och då är mellanlandningen i Hurghada inkluderad. Med reguljärflyg reser du smidigast till Salalah med Qatar Airways via Doha och till Muscat med Emirates Airlines eller KLM, via Dubai respektive Amsterdam.

Det finns inga stadsbussar i Salalah, men däremot bussar som går till bland annat Muscat flera gånger i veckan. Du tar dig enklast runt på plats med taxi då det oftast är väldigt långa avstånd från punkt A till B.

Här hittar du din resa till Oman:


Charter till Oman

Resor med flyg och hotell till Förenade ArabemiratenErbjudanden till Förenade Arabemiraten