Ö-guide till Indonesien

Veronicah
Reseguiden, besökt 20 länder

Foto: koivu, medlem sedan 2007
Foto: lindapinda, medlem sedan 2008
Foto: cingelsson, medlem sedan 2006
Få länder i världen har ett så varierat landskap som Indonesien. Landet är rikt på sevärdheter och möjligheterna till många spännande äventyr är stora.
Publicerad 14 november 2009

Bali – mer än sandstränder

Bali har i flera år varit Indonesiens mest besökta turistmål. Orterna Kuta, Legian och Seminyak längs Balis sydvästra kust, är tämligen hårt exploaterade. Sandstranden Kuta Beach är vacker, men är omringad av kaféer, barer, restauranger, butiker och massor av påträngande säljare.

Men Bali är så mycket mer än sandstränder. Utanför turistmagneterna gömmer sig fantastiska upptäckter; vulkaner, sagolikt gröna risplatåer, magnifika hindutempel, mysiga byar och gästvänliga invånare. Huvudattraktionen på Bali är naturen, den lokala kulturen och religionen. En populär aktivitet bland turister är att ge sig ut på landsbygden och träffa folk. Bali är också känt för sina träskulpturer, tyger, kläder och metaller.

De bästa stränderna; Uluwatu Beach, Nyang-Nyang, Padang Padang och Nusa Dua, ligger på Balis sydspets.
Ta sig dit: Flyg till Denpasar och flygplatsen Ngurah Rai som ligger strax söder om Kuta. Ving arrangerar charter till Bali.

Lombok – Balis tropiska granne

Balis grannö Lombok är mindre, men har bättre stränder, större vulkaner och är en tropisk äventyrsö. De flesta som åker till Lombok kommer ofta hit på grund av öns fantastiska dykning, snorkling, vandring och surfning.

Motsvarigheten till Balis Kuta Beach heter Senggigi, ett turistnäste med hotell i alla prisklasser, souvenir­shoppar och diskotek som har öppet till morgonen. Senggigi bjuder på svårslagbara stränder. Bäst gör sig orten när fiskeflottan kommer in med sina båtar i den spektakulära solnedgången och lyktorna lyser upp himlen som en by på havet.

Huvudstaden, Mataram, är mindre vacker, men bjuder på fascinerande tempel och myllrande marknader. Lombok är ett mecka för den som vill handla hantverk. I Rungkang använder de den lokala svartleran till keramik, i byn Loyok omvandlas palmbladen till vackra korgar och brickor. Vid grannen Gili-öarna (Gili Tranwangan, Gili Air och Gili Meno) kan du hitta några spännande dykställen och fina stränder.

Bästa strand: Senggigi.
Ta sig dit: Flyg till Bali. Färjor går dagligen mellan Lembar (Lombok) och Padagbai (Bali). Om du vill ta dig till Gili Islands, kan du ta en båttur från till exempel Senggigi, men du kan även flyga.

Java – en undervärderad ö

Java är en undervärderad ö och har därför lite turism. Av Indonesiens flera tusen, vackra öar, är Java den naturliga mittpunkten – inte bara geografiskt, men också politiskt och kulturellt. Landskapet är väldigt varierande och otroligt vackert. På Java hittar du ett enkelt byliv, underbara stränder, fantastisk natur och imponerande vulkaner.

Huvudstaden, Jakarta, har förorenings- och fattigdomsproblemen du ofta möter i en storstad. Bandung, Javas tredje största stad, är ”Javas Paris”. Staden är landets teknologiska centrum med moderna boulevarder och eleganta byggnader, men dock inget typiskt turistmål. Det är centraljava som lockar de stora turisthorderna – speciellt Yogyakarta. Härifrån kan du nå de flesta historiska monumenten, som till exempel enorma hinduist-templer och den 1200 åriga buddistiska reliken Borobudur. Fiskebyn Pangandaran är Javas mest populära strandområde och här finns en av Javas finaste stränder.

Bästa stranden ligger i Pangandaran område.

Ta sig hit: Flyg till Jakarta eller Bandung.

Så tar du dig hit

Räkna med minst en mellanlandning i en stor europeisk stad och i en stor asiatisk stad som Kuala Lumpur, Singapore eller Bangkok.


Flyg till Indonesien
Hotell i Indonesien från 3 stjärnor