Publicerad 3 december 2018

Gran Canaria mest populärt under vintern

Den nästan cirkelrunda ön Gran Canaria är bara lite större än Öland till ytan men har cirka 700 000 invånare. Ön är en av de tretton Kanarieöarna utanför Afrikas kust. Vintern är den mest populära årstiden på grund av det perfekta klimatet, medeltemperaturen är 23 grader som kallast. Folk reser dock hit året runt.

Hotellen ligger i söder

Alla de stora badorterna ligger på södra delen av Gran Canaria och det är också här du hamnar när du bokar en charterresa. På sydspetsen ligger de största orterna Playa del Inglés, Maspalomas och Meloneras, de ligger så nära varandra att de i princip har växt ihop. På öns västkust ligger de lite mindre orterna Mogán och Arguineguin.

Inga långa avstånd på ön

På badorterna finns allt inom gångavstånd och du kan promenera vart du än ska. Tröttnar du på att gå så finns det många billiga taxibilar. Om du hyr bil så är det aldrig särskilt långt till sevärdheter på Gran Canaria eftersom ön bara är fem mil tvärs över. Men resan kan ändå ta lång tid eftersom det inre av ön är bergigt med långa slingriga serpentinvägar.

Lång strand

Nästan alla aktiviteter på Gran Canaria kretsar kring den halvmil långa stranden i Playa del Inglés/Maspalomas. Här kan du hyra pedalbåt eller jetski och testa parasailing eller bananbåt. Det finns också kurser för dig som vill prova på att dyka eller surfa.

En öken och en partystad

En av de mest sevärda platserna i Playa del Inglés är sanddynerna i naturreservatet och öknen Las Dunas de Maspalomas i södra änden av stranden. Öns hetaste uteliv finns i Playa del Inglés där hela centrum är fyllt med barer, restauranger och nattklubbar. Här pågår festerna tills solen går upp hela vinterhalvåret.

Vandring i bergen

När du tröttnat på att sola och bada så finns det gott om utflykter och aktiviteter att välja mellan. Det finns massor av leder i alla svårighetsgrader för både vandring och cykling, leta efter broschyrer och böcker på turistbyråerna. Ett populärt naturområde är Valsequillo som är fyllt med djupa raviner, märkliga klippformationer och vackra skogar.

Sevärd huvudstad

Huvudstaden Las Palmas har en rad sevärdheter, museer och butiker som du enkelt når med lokal buss. Buss 30 tar cirka en timme från Playa del Inglés och kostar runt sex euro. Om du gillar vin så kan du besöka någon av de många vingårdarna. Här kan du oftast både provsmaka och sedan köpa med dig viner. Var noga när du väljer ut din favorit eftersom tullreglerna gör att du bara får ta med dig några flaskor hem.

Strand för nakenbadare

I Maspalomas har en del av stranden reserverats för nakenbadare. Stranden ligger vid kiosk nummer 4, stranden vid kiosk nummer 7 används främst av homosexuella.

Testa den lokala maten

Här på Gran Canaria äter man majsgröten ”gofio” i stället för potatis eller ris, den kan serveras som stekt eller kokt. Ett annat typiskt kanariskt inslag i en måltid är glaset med honungsrom som ställs fram efteråt, glaset med ”ron miel” ingår nästan alltid i priset. Om du har oturen att hamna på Gran Canaria när det är lite kyligt så kan du värma dig med soppan ”potaje de berros” som innehåller fläsk, potatis, majs och kummin. I de flesta städer finns lokala marknader där du kan köpa färsk frukt och grönsaker.

Ta sig till Gran Canaria

Alla de stora charterbolagen har charter till Gran Canaria. Det tar ungefär sex timmar med flyg att ta sig hit. Öns flygplats heter Gran Canaria Airport och ligger på östkusten, ca 18 kilometer från huvudstaden Las Palmas. Om du reser med ett charterbolag kan du beställa transfer till hotellet. Lokalbuss nr 66 och nr 90 tar dig till Maspalomas för mellan 4-5 euro. En taxi till Maspalomas kostar ca 43 euro.

I Reseguidens jämförelsetjänst hittar du alla resor till Gran Canaria:
Charter till Gran Canaria
Sista minuten till Gran Canaria
Hyrbil på Gran Canaria