Publicerad 21 november 2013

För alla skidentusiaster och skidfantaster känns hösten lång, trots den ovanligt soliga och fina som precis passerat. Det är när graderna visar under minus och den vita rimfrosten täcker mark och träd, när luften känns frisk och klar och biter tag i kinden som längtan efter kommande skidsäsong tar överhand. I Norge behöver man inte vänta - premiären sker här och nu!

Visst finns det en inbördes tävlan mellan olika skidanläggningar om att öppna först inför säsongen. Dels för att få så lång säsong som möjligt, dels för att på så sätt garantera snösäkerhet och fånga upp skidfantaster. Redan i mitten av november har exempelvis Hemsedal, Beitostölen, Gaustablikk och Geilo öppnat portarna.

Förra årets skidsäsong avslutade vi i mitten av april med en sista vinter-weekend vid Gaustablikk skisenter. Trots detta kändes det trist att lägga skidorna på hyllan. Med grått och mulet novemberväder utanför arbetsfönstret infann sig plötsligt en stark längtan efter vinter, därför valde vi att börja den nya säsongen på samma sätt som vi avslutade den förra – vi åkte tillbaka!

Gaustablikk Skisenter

Gaustablikk Skisenter är känt för att öppna tidigt på säsongen, redan i oktober om vädret tillåter. Skidsentret har över 30 kilometer med nedfarter i olika längd och svårighetsgrad. Svindlande utsikt mot Rjukan i den djupa dalgången, men också mot den magnifika Gaustatoppen. När snön har täckt fjället går det att åka off pist ner från Gaustatoppen. Då kan man välja att antingen gå upp eller ta det gamla tåget i berget.

Skisentret har nu i november öppnat den sk ”hotell-backen” (röd nedfart) samt barnbacken. Allt är beläget på andra sidan vägen från Gaustablikk högfjällshotell. Ankar-liften tar dig till toppen, av en backe som har sina branta och krävande partier, men också de mer jämna och lätta. Innan jul räknar skidsentret med att ha hela anläggningen preparerad.

Vi trodde oss bli mer eller mindre ensamma vid backarna, men det var full fart från det att liften öppnade vid 10.00 till stängning vid 16.00. Vi pratade med ”grabb-gänget” från Oslo som skulle åka till Schweiz i december och var vid Gaustablikk för att få några första åk i kroppen och testa utrustningen innan avresa. Väl synliga i backen var också Göteborgs Slalomklubb, ett 20-tal ungdomar som hårdtränade hela helgen.

I barnbacken var det blandat med både glada och spända miner. Barn som sprang upp för backen med sina pulkor för att äntligen få göra de första åken, andra som för första gången fått på sig ett par skidor och nu tappert tog sina första svängar eller försiktigt plogade. Nedanför väntade och tittade stolta föräldrar med kamerorna i beredskap för att knäppa av bilder. Det är något visst med det första som sker varje säsong, inte minst om vintern!

Spana in alla skiderbjudanden till Norge >>