Nora – Bergslagens pärla

Jempan
Medlem sedan 2006, besökt 65 länder

Foto: jempan, medlem sedan 2006
Foto: jempan, medlem sedan 2006
Ibland behöver man inte resa långt och det behöver heller inte vara speciellt dyrt för att berikas med härliga minnen. Reseguidens medlem Jenny "Jempan" Elgström guidar till vackra småstaden Nora.
Publicerad 16 november 2011

Min lilla pärla heter Nora och den ligger cirka tre mil norr om Örebro. Den gömmer sig i de stora skogarna. Hittar du dit, lovar jag dig att det är mödan värt.

Anrik gammal stad

Nora är en kulturell pärla, en anrik gammal trästad, som fick sina stadsrättigheter 1643. Det är en av Sveriges bäst bevarade trästäder, med byggnader från 1700-och 1800-talen. Här är Christer Ulfbåge (sportjournalist) och Johan Theorin (författare) uppväxta. Men den som satte Nora på kartan var Maria Lange 1914-1991 (eller Dagmar Lange som hon egentligen hette). Lärarinnan som blev författarina och skrev många deckare som utspelar sig i Nora, eller Skoga som hon själv kallar staden. Huvudperson i hennes deckare är Kommisarie Christer Wijk.

5 måsten i Nora


1. Mordvandring i Maria Langs fotspår

Det finns mordplatser överallt i Nora. Gå med på en guidad visning eller gå runt själv med en “mordvandringsfolder” (som du får på turistbyrån), om du nu törs vill säga.

2. Ät Noraglass

Eller nej förresten, frossa i Noraglass. Varje dag serveras det tre olika smaker. Det är alltid vanilj och hasselnöt, medan den tredje varierar.

3. Bo på Nora Tåghem

Fantastisk utsikt över Norasjön. Vandrarhemmet är inrett i gamla tågkupéer. Är du medlem i STF kostar det 160 kronor per person, annars 210 kronor per person.

4. Fika på Kafé Strandstugan

Här har det serverats kokkaffe och hembakat sedan 1946. Sitt i den ljuvliga trädgården och titta ut över Norasjön. En vy man aldrig blir trött på.

5. Besök Bryggeriet

Här har man gjort om ett gammalt industriområde till en mötesplats för konst och hantverk. Gå runt i de små bodarna, lyssna till åns porlande eller gör som jag – prova lite svensk whisky, Engelbrekt Whisky.

Planera din hemester på Reseguiden

Jämför alla hotell i Sverige
Weekendpaket och andra erbjudanden i Sverige
Läs mer tips & guider om Sverige

Bra erbjudanden i Sverige