Njut hösten på Malta - den lilla ögruppen med de stora upplevelserna

Mirreli
Reseguiden, besökt 32 länder

Källa: Visit Malta.com
Källa: Visit Malta.com
Källa: Visit Malta.com
Källa: Visit Malta.com
3 000 soltimmar per år och ett varmt kristallklart hav gör Malta till en perfekt året-runt-destination. Ögruppen bjuder dessutom på vacker natur och en fascinerande historia – mindre än 4 timmars flygresa från Sverige.
Publicerad 9 oktober 2019

Stad och bad

Med 7 000 år på nacken är Malta sprängfylld av historia och kultur. Maltas sevärdheter spänner från unika forntidstempel till vild natur och sköna badorter.

Malta har ett kulturarv som är svårt att slå. Det visar sig i såväl arkitektur som konstsamlingar. Det som gör Malta extra spännande är att landet influerats av både Italien och England genom åren. Du hittar lite av både London och Sicilien, dessutom med afrikanska och arabiska inslag. Denna mix av kulturella influenser märks i allt från musik och teater till mat och nöjen gör ön exotisk och mångfasetterad.

Närheten till Nordafrika, med ökenvindar från Sahara, bidrar till ett behagligt klimat året runt. Malta kan skryta med 300 soldagar varje år, ljumma kvällar och ett varmt hav – med sommartemperatur från tidig vår till sen höst. Perfekt för en höstweekend!

Det turkosblå havet är ständigt närvarande. Överallt leder stegar ner i det kristallklara vattnet från solvarma klippor. Segla mellan sevärdheterna, dyk ner i det djupa blå eller prova fiskelyckan. Blå Lagunen på den lilla ön Comino är ett paradis för snorklare och vindsurfare. Stranden med sin kritvita sand är en av Maltas finaste badställen.

Gozo - Maltas mysiga lillasyster

Gozo - Maltas vackra lillasyster - bjuder på turkosblått hav, närodlad mat, charmiga småstäder och dramatisk natur. Gozo är även betydligt lugnare och mer avslappnad än sin större syster. Här känns det som om tiden stått still och det dramatiska landskapet bjuder på såväl spektakulär dykning som klättring och är ett paradis för vandrare och cykelturister.

Snöra på vandringskängorna och njut av sköna höstvandringar längs Gozos kust. Bortom de historiska sevärdheterna finns orörd bergsnatur och storslagna vandringsleder. Avsluta dagen med ett svalkande dopp i det ljumma Medelhavet och Rambla Bay, Gozos bästa strand. Här är vilt och vackert - med rödfärgad sand Ovanför stranden ligger den kända grottan Kalypso. Det sägs att det var här som nymfen Kalypso förförde Odysseus i Homeros Odysséen.

Comino – den Blå Lagunen

Ön Comino bjuder på orörd natur och är till större delen öde. Här finns bara ett enda hotell, som endast håller öppet delar av året. Det största dragplåstret på Comino är Blå lagunen. Åtskilliga turistbåtar lägger till här varje dag. Det är en av Maltas mest berömda sevärdheter och om sommaren får man vara beredd på trängsel. Mellan klockan 10 och 16 är det som mest hektiskt. Eftersom viken ligger skyddat och vattnet ofta är lugnt lockas många barnfamiljer hit.

Shoppingtips!

Sliema är Maltas shoppinghuvudstad. Missa inte shoppinggatorna Manuel Dimech Street, Strand och Tower Road.
• De två största köpcentren är The Plaza och The Point Shopping Complex. Här finns ett stort utbud av internationella butikskedjor och designers.
• Mindre, lokala butiker hittar man på de smala gatorna i Valletta, Victoria och Rabat.
• Marknader är populära och öppna på förmiddagarna en eller flera dagar i veckan. Varje stad och by har sin egen marknad. Här säljs färsk frukt och grönsaker, bröd, hantverk och krimskrams. Klädmarknaden på Merchants Street i Valletta och loppisen i St James’ Ditch, som är öppen på söndagar, är två av de största.
• Det finns två centrum för konsthantverk på Malta. Ta’Qali, nära Mdina på Malta och Ta’Dbiegi, utanför San Lawrence på Gozo.
• Tips på bra souvenirköp är glasföremål som tillverkas för hand av glasblåsare, keramik med både moderna och traditionella mönster, handgjorda spetsar, samt stickade tröjor.

Resa hit: Mindre än 4 timmars flygresa från Sverige
För mer information, besök Visitmalta.com


Paketresor till härliga Malta