New York på 72 timmar!

Amandasweden
Medlem sedan 2010, besökt 87 länder

Foto: amandasweden, medlem sedan 2010
Foto: amandasweden, medlem sedan 2010
Foto: amandasweden, medlem sedan 2010
Foto: amandasweden, medlem sedan 2010
Foto: amandasweden, medlem sedan 2010
Foto: amandasweden, medlem sedan 2010
Är du nyfiken på hur du bäst upplever New York City? Vår medlem Amanda, alias "Amandanaesman", har varit här 12 gånger. Här guidar hon dig till det äkta New York, bortom de vanliga turistfällorna.
Publicerad 31 januari 2014

Jag är den typ av resenär som anser att ta det lugnt och vila, det kan man lika gärna göra hemma. Här spenderas inga dyrbara semesterdagar med sovmorgnar. För dig som känner likadant är New York under sommarhalvåret det perfekta valet. Staden med dess hektiska puls lever verkligen upp till sitt motto: ”the city that never sleeps”. I somras åkte jag till New York med Norwegian. Flygbolagets nya satsning har gjort det betydligt billigare att flyga dit än innan, samt att Dreamlinern sparar restid - och har därmed gjort NYC mer tillgängligt för kortare weekendresor.

New York upplevs med fördel på egen hand, då man är mer öppen för nya intryck och kontakt med folk när man reser själv. Jag har rest runt om i världen, men aldrig stött på sådana trevliga och sociala människor som här. Det mesta i New York är faktiskt också billigt jämfört med Sverige, trots att motsatsen är en vanlig myt. Allt från att äta ute, till shopping, till att festa ute och gå på konsert. En sak som är löjligt dyrt är dock att bo på hotell. Stannar jag endast ett par dagar i staden brukar jag försöka sova på soffan hos någon bekant, eller bo på något billigt vandrarhem. Harlem och västra delen av Brooklyn är inte dumma lägen alls, och billigare än Manhattan.

De här sakerna får du inte missa att göra under 72 timmar i New York:

• På Broadway mellan 113 & 114 St ligger Havana Central. Varje vardag mellan 16 och 19 har de happy hour där man kan dricka billiga mojitos och äta billigt. Det är trevligt inrett och har godare kubansk mat än i Havanna eller Miami. Deras mojitos är de godaste jag har druckit, och serveras med äkta sockerrör!

• När du ändå är i närheten så fortsätt upp till Broadway & 125th St. Här promenerar du österut längst Harlems huvudgata. Förutom New Yorks mest prisvärda shopping så finns det även många landmärken längst denna gata. Däribland the Apollo. Den mest turistiga dagen är söndagar när alla turister läst att man bör åka upp och besöka kyrkorna i Harlem, så för en genuin känsla bör man undvika just denna veckodag. Annars är det fortfarande relativt få turister som söker sig till Harlem – den mest charmiga av stadsdelar enligt min smak. Är du här kvällstid rekommenderas ett besök till Marcus Samuelssons centralt belägna krog Red Rooster.

• Gillar man latinamerikansk mat och kultur bör man svänga söderut när man når 125th & Lexington. När man når 116th St så befinner man sig i hjärtat av Spanish Harlem. Det finns hur många grymma matställen som helst här, och även billig shopping (dock inte lika stora kedjor som på 125:e gatan). Här finns även underhållning kvällstid med allt från dominikanska salsaställen till mexikanska mariachikvällar.

Bor man i västra Brooklyn eller i downtown Manhattan kanske man istället besöker Fulton Street Mall för shopping. Följ Fulton St in mot hjärtat av Brooklyn. När du promenerat förbi Bam Park hittar du det mysiga haket Habana Outpost. Det är populärt bland hipsters. Stället har en patio utomhus som är poppis under sommarhalvåret, där man hämtar sin mat i en food truck på gården. Vissa kvällar visar de även utomhusbio här. Mittemot ligger en byggnad med en Notorious BIG-mural.

• En sak man absolut inte får missa är att besöka någon cool roof top bar och njuta av utsikten. En rekommendation är 230 Fifth mitt på Manhattan. Men mitt personliga smultronställe är takterassen på Ravel Hotel i LIC. Där har man en perfekt utsikt över East River och Manhattans skyline.

• Besök Katra i Nolita, på gångavstånd från alla coola barer och klubbar i LES och Alphabet City. Det är en fantastisk inredning i orientalisk stil. På tisdagar brukar de ha 2 for 1-drinkar och jag rekommenderar att vara där tidigt när de öppnar, eller boka bord om du vill äta här. Efter middagstid börjar festen och tidig kväll har redan folk intagit dansgolvet.

• Om du passerar Times Squares tunnelbanestation så kanske du har turen att stöta på gatumusikanten och soulsångaren Danny Small. Det känns som att få bevittna något historiskt när man hör honom sjunga. Han är som en oupptäckt Ray Charles som med sina 70+ fortfarande håller igång och sjunger för småmynt.

Men det allra bästa med New York är att bara strosa runt, och slumpvis springa in i intressanta människor. En annan sak man inte får missa om man är i New York under sommaren, är att ta del av all kultur som erbjuds. Legendarer som Aretha Franklin har uppträtt gratis till exempel. Varje sommar finns det ett rikt utbud av hiphop, R&B, reggae, salsa och andra genrer av musik, som spelar gratiskonserter utomhus. Ofta arrangeras de av Summerstage, men det finns även flera andra aktörer. Ser man konserter ute på någon klubb tar de ofta inträde, men det är löjligt låga priser jämfört med vad det kostar här hemma.

Här på Reseguiden hittar du alla resor till New York.


Flyg till NYHotell i NY