Mytomspunna Bali

Travelfun
Medlem sedan 2006, besökt 30 länder

Foto: iStock
Foto: travelfun, medlem sedan 2006
Foto: travelfun, medlem sedan 2006
Här guidar Reseguidens medlem Kristin, Travelfun, till sitt Bali.
Publicerad 16 mars 2017

Sluter man ögonen hör man suset från vinden. Längs med gatorna doftar det rökelse från resterna av morgonens dagliga offergåvor. Bali är ett tropiskt paradis med stränder som gjorda för att pryda vykort, men mystiken med Bali är glädjen, andligheten och mångfalden. Naturen är magisk med aktiva vulkaner och porlande vattenfall tillsammans med magnifika tempel och terraserande risodlingar. Här är några av mina bästa tips till en unik semester på Bali.

Ubud

Backpackers hittade hit först, som alltid, men har nu sällskap av lyxlirare och “vanliga” turister som tack vare de låga priserna också får chansen att leva lyxliv. Här fann jag det jag sökte i mitt hjärta av Bali. Den avspända livstilen känns som en väl bevarad hemlighet och den balinesiska glädjen smittar av sig. Det är farligt lätt att vänja sig vid Indonesien spakultur och jag finner ingen anledning till att inte unna mig massage minst en gång varje dag.

Jag går också på manikyr och får konstnärligt målade naglar var och varannan dag och säger heller inte nej till öronljus, pedikyr eller ansiktsbehandlingar. Efter några dagar känns kroppen helt avslappnad och jag känner mig som en drottning på Gudarnas ö. Det stora utbudet av spabehandlingar till låga priser kan få vem som helst att känna att man har hamnat i himlen på jorden, vilket är en perfekt känsla när man är på smekmånad.
Hitta hotell i Ubud här.

Shopping

Utanför konstnärliga Ubud ligger flera små hantverksbyar. Stanna till i de olika byarna och handla med souvenirer. Det är både billigare och känns äkta när man har sett de lokala hantverkarna arbeta i stället för att köpa massproducerat från butikerna i Kuta. Målningar, keramik, smycken och träskulpturer blir fina minnen hemma som för tankarna tillbaka till lugnet och glädjen man finner här. Jag fyllde mitt hjärta med Bali och resväskan med souvenirer från hantverksbyarna och från lokal marknad inne i Ubud.

Exotiska landskap

Att hitta en taxichaufför för en dagsutflykt runt Bali är inte svårt och det gäller att pruta ordentligt. Välj sedan vilka delar av Bali ni vill se, för ni hinner inte med allt på en dag. Vill ni se en aktiv vulkan kan taxichauffören föreslå lämpliga tempel och platser att besöka längs med vägen då de har speciella turistkartor med alla de stora attraktionerna utmärkta.

De vet också vart ni får de finaste bilderna över risterasserna och bergen. Taxichaufförerna kör er gärna till kaffeplantage, lavastränder och butiker av alla dess slag. Vi fick tips av en medlem här på Reseguiden och åt lunch med hisnande utsikt över vulkanen Gunung Agung, där vi satt precis vid kanten till ett stup på säkert hundra meter och såg hur det rök ur den aktiva vulkanen.

Magiska tempel

Det förtrollande vattentemplet “Ulun Danu” är byggt på en liten ö i en lummig sjö. Det är Balis mest bildsköna och fotograferade tempel och det vi gillade mest. Bara att tänka på det ger mig ett otroligt lugn i hela kroppen och jag vill gärna åka hit igen. Templet “Goa Gajah” ligger nära staden Ubud och skiljer sig från de andra templena då man kan gå in i “elefantgrottan”.

Inne i grottan finns små altare inhuggna i berget. Templet “Tanah Lot” passar perfekt som avslutning på en underbar dag då solnedgången här är magisk. Det ligger precis vid havet och skiljer sig också helt och hållet från övriga tempel och det är mycket vackert här. “Lake Bratan” som nästan alltid ligger i dimma och Royal Temple som sägs vara Balis vackraste tempel är också värda att besöka. I min mening kan man inte besöka för många tempel när man är på Bali.

Kuta beach

För dig som söker Indiska Oceanens perfekta vågor eller vill se en fin solnedgång. Kuta beach är känt världen över för båda. Här finns också stora hotellkedjor, långa shoppinggator, barer och flest nattklubbar på hela Bali. Här festas det dygnet runt, men bara en kort taxiresa bort kan man äta nyfångad fisk- eller skaldjur på romantiska bord uppdukade på direkt stranden med levande ljus, utsikt över solnedgången och fiskebåtarna.

På Kuta beach finns också monumentet från bombattackerna som ägde rum i Bali 2002 och 2005. En tid efter dådet avrådde UD från resor till Bali men nu anses det åter säkert att resa hit. Jag tror i stället att man skall vara mer orolig för de starka bakåtsugande vågorna vid Kuta beach och vara försiktig med mopedkörningen. Bali är alldeles speciellt och mycket romantiskt. Vi spenderade vår bröllopsresa på Bali och kan rekommendera det varmt från hjärtat.
Hitta hotell på Kuta Beach.

Missa inte:

  • Julia Roberts hittade kärleken just på romantiska Bali i filmen “Eat, pray, love”. Se filmen innan du åker hit (eller läs boken).
  • Ät lunch med fötterna dinglandes med utsikt över en aktiv vulkan.
  • Bada vid ett vackert vattenfall.
  • Besök Lombok eller Gili-öarna.
  • Besöka Lovina beach, en lavastrand där man ofta ska se delfiner.
  • Ät lokal mat som ex. Nasi Goreng som är en indonesisk nationalrätt med ris och grönsaker.
  • I Ubud kan man bo på unika hotell i regnskogen, som taget ur turistkatalogerna.
  • Bali och Indonesien är billigt. Unna dig det lilla extra.


Att ta sig till Bali

Självklart går det att boka resa till Bali från Skandinavien, men har du missat det och skall åka till Asien, se de otroligt fina priserna Air Asia erbjuder och lägg till Bali som ett stopp på din semester i öst. Du kommer inte att ångra dig. Vad det gäller visum så har detta ändrats genom åren, men när vi var där 2010 så fick man köpa visum på plats på flygplatsen. Kontrollera aktuell information innan ni åker.

Hitta din resa till Bali:Resor med flyg och hotell till BaliReseerbjudanden – IndonesienFlyg till Bali