Mot Madeiras höjder

Doris32
Medlem sedan 2007

Foto: doris32, medlem sedan 2007
Foto: doris32, medlem sedan 2007
Foto: doris32, medlem sedan 2007
Foto: doris32, medlem sedan 2007
Reseguidens medlem Annelie, alias "Doris32", guidar till en vandring på Madeira. Hon upplevde öns unika levadavandring; vandringsrutter som följer det gamla vattensystemet med kanaler och rännor längs bergssidorna.
Publicerad 19 september 2008

Den först levadan byggdes 1490 för att leda regnvatten ner längs bergssidorna och ge jordbruket vatten hela året. I dag finns det över 2000 kilometer levador på Madeira. Rutterna går längs vackra kustlinjer och höga bergstoppar och det finns vandringsleder både för de som vill ta det försiktigt och för de som har mycket krut i benen.

På toppen av Monte

En linbana går från Funchal till Monte som ligger uppe i bergen och turen tar cirka elva minuter och kostar tio euro per man en väg. Ganska dyrt tycker jag, men turen upp är underbart vacker när man glider sakta över tak och motorvägar. Väl uppe i Monte hopar sig regnmolnen och det börjar regna, men det gör ju inte så mycket när man är utrustad med regnställ och när vi kommit fram till kyrkan upphör regnet och solen kryper fram. Eftersom linbanan kostar lika mycket ner som upp väljer vi att gå ner. Vi gick samma väg där slädarna far ner och det var fruktansvärt brant, vissa delar av backarna gick vi bak och fram för att det tog en del på knä och rumpa.

Restauragtips

Väl nere i Funchal hittar vi en liten restaurang som heter Celeiro den ligger på Rua dos Aranhas 22, en sidogata men väl värt ett besök. Vi beställde Espetada som är kött villket inte skall blandas ihop med Espadan som är fisk. Servitören kommer in med ett spett av kött till detta serveras pommes, stuvad spenat, ett fat med brysselkål, morötter och sockerärtor. En halv flaska vin och en flaska vatten, det betalar vi 39 euro för. Mätta, trötta och glada längtar vi efter sängen.

Espada, banan och grönsaker

Eftersom det är februari månad så regnar det en del, men bara i kortare perioder. Snittemperaturen är några grader över det normala i år och kvicksilvret når upp till 21 grader. Efter ett tags lunkande i centrum kurrar det i våra magar och söker oss till ett ställe där de serverar Espadafisk som är en liten specialite här på ön. Espadan är en riktig fuling som lever djupt nere i havet och serveras på de flesta restauranger på ön. Ett vanligt recept med espada är med banan, kokt potatis och grönsaker och denna blandning passar utmärkt i kväll. Dagen är slut, kvällen och natten tar vid, väl tillbaka på hotellet börjar det regna men det gör inget, det är bara mysigt.

Vandring till Casa Sardinha

Ponta de Sao Laurenco ligger på Madeiras nordöstra sida. Det finns olika bussar beroende på vart du skall på ön. De lokala är gula, just den vi tog var grön. Biljetten kostade 2.65 euro och resan skulle ta ca 25-30 min. I själva verket tog det 1 timme och 15 min. Just denna bussen tog oss ända ut till Baia de Abra som är en slutpunkt för bussen och början på stigen och vandringen. Kolla så att ni kommer ända ut med bussen annars får ni gå en lång onödig promenad.

Vegetationen här påminner lite om våra fjäll hemma i Sverige och den dramatiska kusten ger många fotoögonblick. Målet för vandringen är Casa Sardinha, ett hus för tillsyningsmännen här ute eftersom hela området är ett naturreservat. Men vi ger inte upp här, vi ser en figur röra sig på berget ovanför huset och bestämmer oss för att trampa vidare upp till toppen. Skam den som ger sig, upp på toppen skall vi.

Ända upp till toppen

På skylten vid vandringens början står det att det skall vara tre kilometer till huset, men det känns bra mycket längre. Vi kämpar oss upp det sista till toppen och det tar på krafterna. Är du rädd för höjder är detta inget för dig. Då råder jag dig att stanna vid foten av berget. Men för er som vågar er ända upp väntar en svårslagen utsikt över öarna och inlandet. Vid bra sikt kan man se högsta toppen Pico Ruivo och Funchal.

Så tar du dig hit

Apollo och Solresor har charterresor till Madeira under både vinter- och sommarhalvåret. Du hamnar då på sydkusten i antingen i Funchal eller Canico, som ligger strax öster om huvudstaden. Du kan även flyga reguljärt till Funchal. Tap Air Portugal flyger från Stockholm med bara en mellanlandning i Lissabon. De flyger även från Göteborg, men med två mellanlandningar. Du kan även resa med exempelvis SAS eller Lufthansa.

Flyg till Madeira

Charter till Madeira