Mostar - staden mellan Medelhavet och Alperna

Terminatorperminator
Medlem sedan 2014, besökt 11 länder

Foto: terminatorperminator, medlem sedan 2014
Foto: terminatorperminator, medlem sedan 2014
Mostar är en stad i södra Bosnien-Hercegovina. Staden ligger inträngd i en vacker dal som delas i två delar utav Neretva floden. Mostar är ingen klassisk stad med stränder utan charmen ligger i stadens historiska kulturarv och framförallt befolkningen. Här guidar Reseguidens medlem Sandro, alias terminatorperminator, till sitt älskade Mostar.
Publicerad 26 november 2014

Det jag älskar mest är stadens fascinerande historia, unika geografiska läge med närheten till allt och det varma medelhavsklimatet. Mostar är en stad som ligger mitt emellan Alperna och Medelhavet. Efter att ha besökt staden förstår man det. Att äta lokala maträtten cevapcici är ett måste.

Hotell Villa Sann

I Mostar kan man bo antingen i hotell eller lägenhet. Dock bör man komma ihåg att boka i god tid så man slipper krångel. Jag brukar bo i hotell Villa Sann som är otroligt vacker och påminner om Beverly Hills med sin orangefärgade fasad. Hotell Villa Sann ligger knappt tio minuters promenad från gamla stan och bara några minuter från tåg- och busstationen. Personalen är otroligt trevliga och hjälpsamma, och dessutom förstår de svenska ganska bra. Priset är bra och man får verkligen valuta för pengarna.

Gamla staden och berömda Bron

Så fort man gjort entrè i gamla stadsdelen möts man av moskéer och kyrkor på alla hörn, samtidigt som man promenerar på gamla och mysiga kullerstenar. Överallt ligger byggnader från Osmanska riket och Habsburg sida vid sida. När man väl får syn på den sagolikt vackra och imponerande gamla bron, Stari most, tappar man bort sig i tid och rum för sekunden och får en känsla av att befinna sig i en sagovärld. Vill man ha magisk vy till gamla bron så är mitt tips att besöka Mehmed Pasha Koski moskén som ligger fem minuters promenad från gamla bron och inträdet ligger på två euro. Det finns två museum värda ett besök. Den ena är ” Hercegovinas regionala museum ” och den andra är gamla brons museum. Båda två är värda ett besök.

Restaurang Del Rio

Det finns många uteställen där man kan äta god mat. Min favorit är restaurang Del Rio. Maten är god, personalen är mycket vänlig och restaurangen har panorama som ger vacker utsikt över den smaragdgröna Neretva floden.

Diskoteka Pecina

Precis utanför gamla bron ligger Pecina. Egentlingen är Pecina en grotta som man gjort om till diskotek och idag är det samlingspunkten för både stadens besökare och lokala invånarna. Här brukar det bli rätt så livliga nätter under hela sommaren.

Pocitelj

Pocitelj är en liten medeltida stad som ligger 26 kilometer sydväst om Mostar, halvvägs till Adriatiska havet. Staden består av två medeltida slott som förbinds av en försvarsmur. Väl innanför staden ligger små vita vackra stenhus på varandra. Hela staden är fascinerande och mysig. Jag rekomenderar alla att ta ett besök till Pocitelj, bussturer avgår dagligen från både Mostar, Medjugorje och Dubrovnik i Kroatien.

Mostar regionen

Förutom Pocitelj finns flera andra både historiska, kulturella och naturliga destinationer som är värda ett besök. Historiska staden Stolac, Kravice vattenfall, Antika ruinerna Daorson, världsberömda Medjugorje eller de vackra närliggande Alperna. I grannlandet Kroatien ligger både Dubrovnik och Makarska nära till hands. Huvudstaden Sarajevo ligger knappt två timmars tågresa från Mostar.

Ta sig till Mostar

Buss och tåg från hela balkan har dagliga avgångar till Mostar. Det finns dagliga avgångar till huvudstaden Sarajevo men också grannländerna Kroatien och Montenegro.


Flyg till Bosnien-HercegovinaHotell i Bosnien-Hercegovina