– Mitt kära Amsterdam

Ynnej1976
Medlem sedan 2008, besökt 55 länder

Bild: Can Balcioglu
Foto: ynnej1976, medlem sedan 2008
Vilka städer jag än besöker så finns det alltid en som mitt hjärta bankar extra för och det är mitt kära Amsterdam. Där har jag bott i sex år och dit vill jag alltid tillbaka.
Publicerad 25 juli 2009

Den smått röriga innerstaden gör att nya besökare lätt missar godbitarna och hamnar i turiststråken. Men det behöver inte bli så. Följande tips ger dig en garanterat genuin upplevelse i Amsterdam.

Hitta ditt favoritställe i romantiska Jordaan

Jordaan är ett område i centrala Amsterdam som kännetecknas av charmiga gator med smala lutande hus, massor av kanaler och husbåtar. Här hittar man nya fik, butiker och restauranger hela tiden. Ett hett tips är de så kallade ”9 straatjes” (de 9 smågatorna) som är åtskiljda av kanaler och är kända för sina alternativa butiker och spännande matupplevelser. Se till att ha en karta med dig i Jordaan och orientera dig efter de stora kanalerna Prinsengracht, Keizersgracht, Herengracht samt Singel. Extra hög romantikfaktor efter skymning.

Prova spännande restauranger och ätkaféer

Är man nyfiken på mat från jordens alla hörn är Amsterdam rätt plats. Prova exempelvis Etiopiskt på Addis Ababa som är en garanterat annorlunda upplevelse i härligt genuin miljö. Eller varför inte avnjuta en oförglömlig middag i ett beduintält på restaurang Shibli?

Många kaféer i Amsterdam är så kallade “eetcafé”. Detta innebär ett på dagen vanligt kafé med såväl kaffe som öl, kaka eller macka, som senare på kvällen serverar god och prisvärd mat. På menyn finns ofta 3-5 rätter att välja mellan. Prova något av ätkaféerna kring Noordermarkt i Jordaan, exempelvis det utsökta Café Winkel som på dagtid är känd för sin äppelkaka.

Upptäck charmiga de Pijp

De Pijp är ett bostadsområde känt för sin smått bohemiska utstrålning och för marknaden Albert Cuypmarkt som pågår dagligen, förutom söndagar, längs gatan med samma namn. Marknaden sträcker sig mellan Ferdinand Bolstraat och Van Woustraat. Utforska marknaden och de bakomliggande butikerna och glöm inte att ta en kall öl på något av sidogatornas mysiga caféer. Ett hett tips är ”Chocolate Bar” på 1e van der Helststraat – detta är en stor favorit!

Upplev folkfesten Drottningens dag

Koniginnen dag infaller 30 april varje år och hyllar förra drottningen Julianas födelsedag med en otrolig folkfest. Pubar och klubbar flyttar ut på gatorna, kanaler fylls av båtar och liv, fri marknad råder på gator och torg och det är dans, skratt och musik i varje hörn. Tänk på att boka hotell långt i förväg. Ta sedan på dig bekväma skor och upplev holländsk glädjeyra när den är som bäst.

Kolla in Amsterdams resmålssida.

Mer info:
de9straatjes.nl
addisababa.nl
shibli.nl
iens.nl
amsterdam.info


Hitta billiga flyg till Amsterdam

Hotell från 3 stjärnor