Publicerad 25 april 2014

Eftersom Alanya inte har en egen flygplats så landar du troligen två timmars bussresa västerut, i Antalya. Det tar cirka tre till fyra timmar med charterflyg från Sverige till Antalaya. När du är här på den fantastiska rivieran så missa inte att testa den lokala maten. Testa den lokala snabbmaten börek, det är en pirog som är fylld med ost, kött eller spenat. Trots att baklava-kakor ibland är små så är de så mastiga att du inte behöver något mer till dessert. Ska ätas till en kopp svart kaffe.

Ligger vid Turkoskusten

Alanya ligger i Turkiet och är en av Medelhavet östligaste charterorter. Alanya är också den östligaste badorten på den så kallade Turkoskusten, Turkiets egen vackra riviera. Det varma klimatet gör att man kan åka hit även på vintern – men räkna med att det kan regna en del.

Allt ligger i centrum

Förr i tiden trängde hela Alanyas befolkning ihop sig på den stora klippan/halvön där borgen ligger. I dag har staden växt utåt och har mer än en kvarts miljon invånare. Men stadens centrum ligger fortfarande vid borgen och här finns både basar och museum. Du kommer troligen inte att behöva åka buss eller hyrbil – det är promenader som gäller. Allt du vill göra ligger troligen inom gångavstånd från ditt hotell.

Bada vid fantastiska stränder

Anledningen till att Alanya blivit ett så populärt resmål är de bra stränderna och de många möjligheterna till vattensporter. Det finns bra dykmöjligheter, vattenskidåkning, snorkling och några av de bästa beachvolleyplanerna i Turkiet. Alanya har två stränder: i väster ligger den tre kilometer långa Kleopatrastranden som lockar både turister och turkar, i öster ligger den 17 kilometer långa Östra stranden som med sitt långgrunda vatten är lämpligare för barn.

Tornet är stadssymbol

Det åttasidiga tornet Kizil Kule (Röda tornet) i hamnen är ett måste eftersom det är stadens symbol och därför syns precis överallt. Tornet är 33 meter högt och här finns nu ett etnografiskt museum.

Stort medeltida fort

Alanyas medeltida befästning är en av de mest imponerande i Medelhavet och ligger på toppen av en 250 meter hög klippa. Fästningen heter Alanya Kalesi vilket helt enkelt betyder ”Alanyaborgen”. Ringmuren innesluter ett stort område och för vissa byggnader krävs inträde.

Hamnen är värt ett besök

Vid Röda tornet ligger ett medeltida varv som troligen blir världsarv vilket år som helst. Hamnen heter Tersane och är en av stadens trevligaste sevärdheter.

Åk på utflykt till ruiner

Eftersom både Alexander den store, greker, perser, hittiter, romare, bysantiner och araber antingen krigat eller härskat här så finns det också mängder av ruiner. Du kan till exempel besöka Aspendos-teatern (romare), Alara-fortet (seljukter) och Syedera (romare).