Mina måsten i Rom

Almegran
Medlem sedan 2007, besökt 29 länder

Foto: almegran, medlem sedan 2007
Foto: almegran, medlem sedan 2007
Det finns mycket att se och göra i den populära weekendstaden Rom. Reseguidens medlem Josefine ger sina bästa tips.
Publicerad 25 februari 2010

Rom besöks varje år av en aldrig sinande ström av turister och det finns mycket sevärt i staden. Men var ska man börja?

1. Se solen gå ner över staden

Solnedgången ser du bäst från höjden i nordost, The Pincian Hill. Den är en del av parken vid Villa Borghese och ligger nära Piazza del Popolo som är platsen för Earth i Dan Brown's Änglar och demoner. Det är perfekt att ta med en liten kvällspicknick dit.

2. Fontana di Trevi och Spanska Trappan

Fontana di Trevi och Spanska trappan är två stora sevärdheter där det ofta är mycket folk. I Fellinis klassiker La Dolce Vita från 1960 tar Anita Ekberg ett nattligt dopp i fontänen och sägnen säger att den som kastar en slant i vattnet får någon gång återse Fontana di Trevi.

3. Glass i stora lass

Den italienska glassen är någonting alldeles i särklass och det finns många gelaterior där man tävlar om att servera den godaste glassen. Det finns en välkänd (och tyvärr alltför dyr) gelateria i närheten av Fontana di Trevi, San Crispino Srl på Via della Panetteria, 42. Där finns väldigt många annorlunda smaker att välja bland! Det finns några knep för att lägga vantarna på riktigt god hemgjord italiensk glass. Undvik plastbyttor och starka fäger eftersom den troligtvis inte är gjord i gelaterian.

4. Mysiga stadsdelar

Det är inte långt mellan sevärdheterna i centrala Rom och det finns mycket att se. Men när de stora sevärdheterna är avbockade är det skönt att ge sig utanför de omedelbara turiststråken. Trastevere, Pigneto och speciellt Testaccio har lite mindre turister och mer känsla över husen. Bäst är det att besöka områdena på kvällstid.

5. Välj rätt månad för ditt besök

Rom gör sig kanske bäst på våren, försommar eller höst. Att turista i en kokhet storstad gör att du inte får ut det du vill av din semester. Italienarna har också semester i augusti och många restauranger och andra sevärdheter är därför stängda, eller har begränsade öppettider.

Psst! Tips för glass-älskare

Den godaste italienska glassen åt jag faktiskt i Bergamo i korsningen av Piazza Lorenzo Mascheroni och Via Bartolomeo Colleoni i Gamla Stan.

Flyg till Rom

Hitta ditt hotell