Mina bästa tips i Paris

Travelfun
Medlem sedan 2006, besökt 30 länder

Foto: travelfun, medlem sedan 2006
Gör som över 30 miljoner utländska turister årligen, åk till Paris. Men vad ska man fokusera på? Reseguidens medlem Kristin, alias "Travelfun", guidar till sina guldkorn.
Publicerad 27 april 2012

Åker man på en weekend till Paris så finns det mer att se och göra än man hinner med på några dagar. För att få så mycket valuta som möjligt brukar jag kombinera restauranger och caféer som i sig självt är en egen sevärdhet, eller kanske har en vacker utsikt över någon av alla vackra monument i Paris. Här är mina guldkorn.

Restaurangen på Centre Georges Pompidou

När jag läste franska i skolan hade vår franskabok en bild på framsidan över fåglarna som sprutar vatten över den färgglada Stravinskifontänen, som ligger vid Centre Georges Pompidou. Är man intresserad av modern konst så är det hit man ska gå. Här ligger Musée National d’Art Moderne. Själv tycker jag att huvudpunkten av denna spektakulära mötesplats är utsiktsplatsen och restaurangen som man hittar på översta våningen. Hit tar man sig genom byggnadens mest speciella inslag. Den utvändiga rulltrappan som klättrar längst med byggnaden som en orm i ett plexiglasrör. Väl uppe finner man en av de bästa utsikterna i Paris. Du ser så väl Eiffeltornet som Sacre Couer och Montemarte. Fina dagar kan man se så långt som till La Defense. Mitt tips är att förboka ett bord kvällstid, gärna vid fönstret. Om det pågår ett fyrverkerispel i Paris har man helt klart den bästa utsikten här.

Sacre Couer

Terassen framför Sacre Couer erbjuder en av de finaste gratisutsikterna över Paris. Passa på att åka hit vid middags tid och kombinera panoramautsikten vid solnedgången med god mat och få den äkta Pariskänslan genom att gå längst med de små pittoreska gatorna där konstnärerna står och målar och kanske bli avmålad själv. Välj själv om du vill promenera de 1665 trappstegen upp eller om du väljer att åka upp med bergbanan som startar vid slutet av rue Foyatier.

Trocadero med vy över Eiffeltornet

Det är en alldeles speciell upplevelse att se Eiffeltornet blinka, och det är ifrån utsiktsplatsen vid Trocadero som du ser det bäst. Till Trocadero tar du dig lätt med taxi, Metro eller till fots. Här får du inte bara den bästa utsikten över Eiffeltornet utan kan också passa på att vila shoppingfötterna och ta ett glas vitt på någon av alla uteserveringar som ligger här. Eller varför inte äta en fin middag och smaka på det goda franska köket på restaurangen L’homme. Här gäller det att boka bord och att vara finklädd, men det är verkligen värt lyxen och av alla restauranger vid Trocadero så är det här man ser tornet bäst, så man skall försöka få ett bord vid fönstret. Gillar man det franska köket så kommer man inte att bli besviken.
Visst kan du äta på toppen av Eiffeltornet, men det är ju roligare att se tornet :-)

Mitt guldkorn i Paris - Chalet des Iles

Den mest romantiska restaurang jag besökt hittade vi i en fransk dagstidning. Hit tar man sig med taxi, ca 10 minuter från centrala Paris, fast man är fortfarande kvar i centrum. Väl framme får man åka en liten båt över en flod ca 20 meter, till andra sidan där restaurangen ligger på en liten ö!! Mitt i Paris. Hit kommer Parisienarna själva med båt och man sitter vid små bord för två och äter precis vid vattnet. Visst kan man åka hit året runt, för på vintertid kan man sitta inne i lokalen och lyssna till levande pianomusik. Än så länge har inte så många turister hittat hit, men det är bara en tidsfråga. Åker man som kärlekspar till Paris måste detta vara den mest romantiska platsen. Perfekt för frierier och andra romantiska gester.

Florera bland kändisarna

Vill du kändisspotta är det Plaza Atheene eller Buddha Bar som gäller. Vid baren på hotellet Plaza Athénée kan du förvänta dig lyx utan dess like. Här kanske du serveras den godast cocktailen du någonsin smakat, men räkna med att den kostar minst 250 kr. På Buddha Bar som ligger på 8 rue Boissy d’Anglais hittar du den godaste asiatiska maten och den mysigaste stämningen. Skivorna från Buddha bar är samlingar med musik som de samplat för att passa deras loungestil, och det vinnande konceptet har nu kopierats till flera andra städer. På övre etageplan kan man njuta av en drink och spana efter kändisar. På nedre plan äter man den godaste asiatiska maten i hela Paris med en stor Buddha staty i centrum av restaurangen. Även om såväl sushi som Pad thai serveras här, så får man inte missa att ta både för- och efterrätt här. Skippa hellre självaste middagen om du inte orkar. Tigerräkorna här är de godast jag ätit, och sorbet med färsk exotisk frukt upplagt på finaste sätt smakar inte heller så dumt. Vill du få försmak, logga in på deras webbplats: http://buddha-bar.com/ så får du både lyssna till musiken, kolla in menyn, reservera bord och se bilder över lokalen.

Picknick i parken

Gör som parisienarna och bege dig till parken Jardin de Luxembourg. Den centrala parken är en utmärkt plats att slappna av och njuta av stunden. Köp med lite jorgubbar, ost, kex och vin i någon affär och packa en egen picknickkorg. Här finns det statyer att titta på överallt, och om du föredrar stol framför picknick i gräset finns det också ett café. På helgen kommer lokala familjer hit och låter sina barn leka med radiostyrda båtar i vattnet, och parken är riktigt blommande och vacker. Det känns som om du går in i ett vykort, mitt i Paris.

Frukosttips

Har du inte frukost inkluderat i ditt hotell i Paris finns det oändligt med olika alternativ. Budgetalternativ är kanske en croissant och kopp te på McCafé, men vill du få ut mer av din frukost finns det en uppsjö av olika spännande caféer att välja mellan, men räkna med att priserna är något högre. På Les Deux Magots kan man t. ex sitta i solen på trottoarserveringen mot torget och samtidigt känna av atmosfären. Här träffade ju exempelvis Picasso sin musa. Är man i shoppingtagen, varför inte börja dagen med frukost på restaurangen i toppen av modehuset La Fayette och sedan arbeta sig nedåt. Detta passar även för regniga dagar. Av de regniga dagarna har jag dock inte upplevt många i Paris.

Bästa tiden i Paris

Varje tid på året har sin speciella charm i Paris. Personligen så tycker jag det är något alldeles speciellt när våren kommer till Paris. Parkerna blommar, uteserveringarna bjuder in till chokladcroissanter och kvällarna är ljumna och romantiska. Julskyltningen i de stora varhusen La Fayette och Le Printemps är också något alldeles extra, med doft av rostade mandlar längst med gatorna. Och i september finns ju höstmodet uppdukat i butikerna längst med Champs Elysées.

Så tar du dig hit

Det går direktflyg till Paris från flera svenska orter. De två stora flygplatserna i Paris är Charles de Gaulle Airport (25 km nordost om centrum) och Paris Beauvais-Tille Airport (85 km norr om centrum). Det billigaste sättet att ta sig från Charles de Gaulle-flygplatsen till centrum är med buss 350 eller 351 (enkelbiljett 5,10 euro). Det billigaste sättet att åka från Beauvais-Tille-flygplatsen till centrala Paris är med flygbuss (enkelbiljett 15 euro).


Psst! Några snabba tips

– Har du tid över, åk på en dagsutflykt till Remis och Champagne, Versailles eller varför inte Disney Land.
– Det är svårt att få tag på taxi vid middagstid, så var ute i god tid.
– Förboka bord om du vill äta på någon speciell restaurang.
– Glöm inte att packa ner festblåsan och klä upp dig till middagen.
– Packa ner joggingskorna och utforska Paris till fots. Det finns fina statyer och monument överallt. När du ändå är i gång, ta med en stegräknare.


Flyg till Paris

Populära hotell i Paris