Min resa till Rom

Robin90
Medlem sedan 2008, besökt 33 länder

Reseguidens medlem Robin, alias "Robin90", åkte på en artkitekturresa till Rom. Här guidar han till sina bästa upplevelser.
Publicerad 27 april 2012

2011 hade jag turen att få följa med på en arkitekturresa med destination Rom i Italien. Resan gjorde jag med 40-talet andra studenter som var anordnat som ett delmoment i en projektkurs jag läste på universitet. Varje dag besökte vi olika byggnader och platser där vi själva fick fungera som guider för varsina objekt som vi studerat i förväg. Denna gång gick resan som sagt till det antika Rom. En stad som fick mig att häpna med sin storslagna arkitektur och sina historiska kvarlämningar. Rom är verkligen en stad med sin säregna identitet. Det är fascinerande att beskåda de tusentals år gamla byggnadsverk som fortfarande står kvar idag. Det märks att italienarna är stolta över sin historia och de är otroligt duktiga på att bevara sitt arv.

Upptäck staden till fots

Rom är en stad med gångavstånd mellan de flesta sevärdheter, vilket är väldigt behändigt då man slipper långa transporter. Och det är ofta till fots man upptäcker de små smultronställena man aldrig annars skulle upptäckt. Du har dessutom fri tillgång till rent och friskt vatten intill alla fontäner i staden, så man behöver sällan förbli törstig.

Njut av god mat

Italien är landet med utsökt mat i alla dess former. Självklart måste du uppleva det italienska köket när du är på resande fot i Rom. Varför inte frossa i pasta, pizza eller en god lasagne, ja listan kan göras lång på all underbar mat som finns att tillgå.

Mina bästa tips i Rom


1. Colosseum

Den ca 2000 år gamla amfiteatern är ett måste när du besöker Rom. Colloseum är en av de mest imponerande sevärdheterna i Rom och är helt klart värt ett besök. I arenan, som på sin tid rymde 55 000 åskådare, kunde man få se allt från gladiatorspel och teater till avrättningar och strider mellan vilda djur. Vill du besöka insidan av Colloseum går det att göra mot en mindre entréavgift. Du tar dig enklast till Colloseum med tunnelbanan som stannar just intill.

2. Peterskyrkan

Peterskyrkan är en av världens största och viktigaste kyrkor. Dess kupol syns över hela Rom och kyrkan har en otroligt vacker arkitektur och interiör. När man väl är inne i kyrkan möts man av en enorm rymd, det är en helt otrolig känsla som bara måste upplevas. För ca 5 euro kan man dessutom ta sig upp i kupolen där man har en slående utsikt över hela Rom.

3. Spanska Trappan

Spanska trappan är en mycket välbesökt plats, populär både bland italienarna och turister. Här sitter man gärna och avnjuter en glass i solskenet i den vackra trappan från 1700-talet. Vid sidan av trappan ligger små lägenheter med små takterrasser och trädgårdar.

4. Villa d´Este, Staden Tivoli

Har du lust att besöka Roms yttre delar finns en mysig liten stad uppe bland bergen, staden Tivoli. Här har du en storslagen utsikt över Romlandskapet, är vädret klart kan du dessutom se Peterskupolen sticka upp i periferin. Villa d´Este är ett måste när du är i Tivoli. Villan uppfördes på 1500-talet och har en otrolig trädgård med fantastiska fontäner. Och inte att förglömma den slående utsikten.

Så tar du dig hit

Sas och Norwegian har dagliga flygningar till Rom. Flygtid är ca 3 timmar. Ryanair har billiga biljetter till Rom, men då hamnar du inte på Fiumicinoflygplatsen utan på Ciampino som ligger 15 kilometer öst om stadskärnan.


Flyg till Rom

Boende i Rom