Med hyrbil genom Kalifornien

Linae
Reseguiden, besökt 38 länder

Foto: Thinkstock
Foto: Thinkstock
Foto: Fashion Island
Foto: Thinkstock
Foto: Thinkstock
Foto: Thinkstock
Det är många som drömmer om att ta sig "over there" och köra längs Kaliforniens fantastiska kust med vinden fläktande i håret. Här berättar vi hur du gör drömmen verklig och vad du absolut inte får missa när du tagit dig dit.
Publicerad 3 mars 2015

Det är få vägar i världen som är så omskrivna som Highway 1, eller Pacific Coast Highway som den också kallas, och det är lätt att förstå varför. Vägen som till största delen ringlar sig längs kusten bjuder på hisnande utsikter och mysiga strandstopp. Du kan välja att köra från San Diego till San Francisco, Los Angeles till San Francisco, i motsatt riktning eller att bara ta en liten dagstur när du besöker till exempel Los Angeles. Gör det som passar bäst in i din resplan, budget och smak. Vår rekommendation för att få se och uppleva så mycket som möjligt är att köra hela vägen mellan San Diego i söder till San Francisco i norr.

När är det bäst att åka?

Det är en svår fråga att svara på eftersom alla resenärer har olika önskemål. Maj till september bjuder på bäst väder för den som gillar sol och ett varmare klimat. I slutet av juni höjs priserna på hotell, flyg och hyrbilar och dessa priser varar fram till i mitten av augusti. Vill du komma ner i pris, slippa den värsta trängseln och ändå få sol och värme är en resa i maj och början av juni, samt även september att rekommendera. Tänk på att det oftast är lite svalare i norra Kalifornien så börja gärna rutten i San Diego om du väljer att åka i till exempel maj.

Vad ska jag se och hur lång tid behöver jag?

Vårt första råd är att ha tillräckligt med tid. Har du kort om tid är det bättre att fokusera på en kortare sträcka och utforska den ordentligt. Vi rekommenderar att du har minst tre nätter på vägen mellan San Francisco och Los Angeles, och minst 6 nätter mellan San Francisco och San Diego. Självklart bör du även ha några nätter i städerna du påbörjar och avslutar resan i. Det finns en massa vackra platser att besöka på vägen, här listar vi våra favoriter.

San Diego – en fantastisk stad som erbjuder lata dagar på stranden, bra shopping, mysiga områden där Gaslamp Disctrict sticker ut, närheten till Mexiko, Legoland med mera.

La Jolla –mindre strandort strax norr om San Diego med mysig småstadsatmosfär, här finns exklusiva butiker och gourmetrestauranger, La Jolla bjuder på vackert väder året om.

Dana Point – mysig hamnstad som är ett mekka för alla som gillar att surfa, platsen där Highway 1 enligt många börjar.

Laguna Beach/Newport Beach –exklusiva och fantastiska orter som medverkat i tv-serier som OC och The Hills, bra shopping, fina stränder och fantastiska restauranger.

Fashion Island, Newport Beach – vackert och bra shoppingcenter under bar himmel med butiker som Nordstrom, Hugo Boss och Forever 21, även bra restauranger som till exempel The Cheesecake Factory.

South Coast Plaza, Costa Mesa – fantastiskt shoppingcenter med butiker som Abercrombie & Fitch, Chanel, Armani och Dior, väl värt en liten avstickare.

Huntington Beach – surfstad med skön stämning, härlig strand och bra restauranger.

Los Angeles – gigantisk stad som kräver flera dagars vistelse, besök bland annat Beverly Hills, Hollywood, Melrose Avenue och Universal Studios.

Venice Beach/Santa Monica/Manhattan Beach – alla värda ett stopp, Venice är som en helt annan värld med annorlunda shopping och speciella människor, Santa Monica erbjuder bra shopping, underhållning och restauranger, stanna på Manhattan Beach för en lunch och ett dopp.

Santa Barbara – mysig universitetsstad vid vattnet med vacker träpir, bra mat och shopping.

San Luis Obispo – en av Kaliforniens äldsta städer, övernatta gärna på det minst sagt annorlunda hotellet Madonna Inn där Roxette spelat in en av sina musikvideor.

Hearst Castle, San Simeon – vacker och överdådig historisk byggnad som mediakungen William Randolph Hearst lät bygga, här har kändisar som Greta Garbo och Charlie Chaplin festat.

Big Sur – vackert och vilt område där du kan få se havsuttrar, elefantsälar och pelikaner.

Carmel-by-the-Sea – en riktig favorit, mysig småstad där Clint Eastwood varit borgmästare. Övernatta gärna här och förälska dig precis som vi.

Monterey – fin kuststad nära San Francisco, besök gärna stadens akvarium.

San Francisco – oerhört vacker stad med många branta backar, enkelt och säkert att ta sig runt till fots eller med spårvagn, bo bäst vid Union Square, besök gärna Alcatraz, Napa Valley, Lombard Street, Muir Woods, Golden Gate-bron och Fisherman´s Wharf.

Att ta sig hit

Tänk på att det finns många möjligheter. Du kan flyga tur och retur till samma stad, men för att spara tid rekommenderar vi att du flyger till San Diego och hem från San Francisco, alternativt till Los Angeles och hem från San Francisco. Självklart går det även att vända på det. Det går att flyga direkt eller med en eller flera mellanlandningar och flygtiden ligger på cirka 11 timmar.

Hitta hyrbilar till bra priser.
Bra tips på hur du bokar din hyrbil till bästa pris.


Några tips

- Välj hyrbil noga, oftast gör man misstaget att hyra en som är för liten och måste då uppgradera sig på plats vilket kan bli dyrt. Bagageutrymmet är ofta mycket sparsamt.
- Om du vill hyra en cabriolet eller någon annan häftig bil kontrollera så att den går att hämta på en plats och lämna på en annan.
- När du hyr bil i USA, dubbelkolla alltid om det tillkommer envägshyra (brukar ingå i Kalifornien), tillägg för att du är under eller över en viss ålder, eventuella avgifter för att ni är fler som ska köra bilen, kolla även så att försäkringar ingår och vad de täcker.
- Tänk på att hyrbilsföretaget ofta spärrar en summa på ditt betalkort tills du återlämnat bilen, ett kreditkort kan därför vara en bra idé att införskaffa.
- Behöver du barnstol eller liknande, var noga med att boka detta hemifrån.
- Hämta och lämna gärna hyrbilen på flygplatsen för att slippa bära en massa väskor på och av bussar eller tåg.
- Tänk på att hotellen i USA ofta har lägre standard än här i Europa, ett 3-stjärnigt i USA kan vara väldigt enkelt. Observera också att det nästan aldrig ingår frukost i hotellpriset.
- Skulle du köpa en tur- och returbiljett till Los Angeles kan en alternativ rutt vara Los Angeles-San Francisco-Las Vegas-Los Angeles, då med stopp i till exempel Yosemite Nationalpark.


Flyg till San DiegoFlyg till Los AngelesFlyg till San FranciscoPopulära hotell i Kalifornien