Marmariskustens pärlor

Linae
Reseguiden, besökt 38 länder

Foto: Thinkstock
Foto: Thinkstock
Foto: Thinkstock
Vid det Egeiska havet, med närhet till den grekiska övärlden, ligger Marmariskusten som är en av Turkiets vackraste kuststräckor.
Publicerad 5 maj 2015

I Marmarisbukten är du omgiven av gröna kullar, turkost vatten och massor av vackra gülets, segelbåtar som är typiska för den turkiska skärgården. De största orterna i området är Marmaris, Içmeler och Fethiye som har mycket att erbjuda. Föredrar du en mindre ort kanske Turunç, Ölüdeniz eller Kaş passar dig bättre?

Marmaris

Marmaris är en av de större orterna på Marmariskusten och här kan du strosa omkring i småbåthamnen och titta på fina båtar från hela världen. Längs hamnen finns gott om restauranger men prova gärna också fiskrestaurangerna som ligger i fiskehamnen i närheten av Gamla Stan. För dig som söker ett hett nattliv erbjuder strandpromenaden eller Gamla stan många valmöjligheter. Då staden är relativt stor finns även ett brett utbud av butiker där du kan handla allt från dyra märkeskläder till enklare souvenirer och kopior. För dig som vill uppleva turkisk shopping finns en stor bazaar i centrala Marmaris. Här kan du köpa allt från turkiska mattor och kryddor till smycken och kläder. För att få en bättre solbränna och bli ordentligt ren, boka in en hamam. Ett tips är att göra det i början av resan.

Içmeler

Åtta kilometer från Marmaris ligger lillasyster Içmeler som förutom goda sol- och badmöjligheter erbjuder fina vandringsmöjligheter. Här finns ett helt ok shoppingutbud men vill du gå loss ordentligt är ett besök till Marmaris att rekommendera. Ett tips är att någon gång under vistelsen promenera eller cykla in till Marmaris längs den fina strandpromenaden. Om du inte orkar gå tillbaka finns det gott om taxibilar eller taxibåtar. För en restaurangupplevelse utöver det vanliga besök Mona Titti i utkanten av stan. Här tar ägaren Güven emot dig och gör ditt besök till något du kommer minnas länge. Både han och omgivningarna är mycket speciella, på ett bra sätt.

Fethiye

I en skyddad bukt med stor fin marina och utsikt över Taurusbergen ligger Fethiye som är en av Turkiet vackraste badorter. Förutom härliga bad i turkost vatten kan du spendera dagarna med att strosa omkring bland kaféer, restauranger och butiker som säljer allt från inredning och skinn till guld och ädelstenar. Missa inte Amyntas stengrav som är huggen rakt in i berget. Utanför Fethiye ligger spökstaden Kaya Köyun där du kan besöka över 500 hus och ruiner från 1700-talet. Härifrån kan du även promenera längs kusten bort till en av landets mest fotograferade stränder, Ölüdeniz.

Ölüdeniz

Det här är en semesterort som under de senaste 15 åren vuxit från i stort sett ingenting till en mysig ort med små hotell, restauranger, butiker och kaféer. Området är mest känt för sin söderhavsliknande lagun som är en nationalpark för att bevara dess omgivningar. Förutom lagunen finns den stora stranden Belcekiz Beach som är en tre kilometer härlig sandstrand. För dig som gillar adrenalinkickar finns det möjlighet att kasta sig ut från det höga berget Baba Dag, antingen med fallskärm, på egen hand eller som ett tandemhopp. Ta gärna en tur till Hisaronu som ligger uppe i bergen och som erbjuder shopping, god mat och ett pulserande nattliv.

Turunç

I en hästskoliknande bukt ligger Turunç som gått från att vara en sömnig fiskeby till en populär turistort.Trots detta är det ändå en lugn ort som saknar riktigt stora hotellkomplex. Här finns ett lagom utbud av restauranger och butiker och det tar maximalt 30 minuter att gå från den ena sidan till den andra, perfekt för dig som gillar när tempot är lite lägre. Stranden består av sand och klappersten och här finns goda möjligheter till snorkling, bad, dykning och andra vattenaktiviteter. Det är nästan ett måste att prova på Gozleme när du är, lokala pannkakor som är riktigt goda.

Sarigerme

Endast en 15 minuters bussresa från flygplatsen ligger den lite lugnare turistorten Sarigerme. Här finns en huvudgata med butiker, restauranger och barer men den främsta anledningen till att man reser hit är den fina sandstranden och den avslappnade atmosfären. På stranden finns solsängar, vattenaktiviteter, en trevlig picknickplats i skuggan och en kafeteria. Ta gärna en utflykt till “Turtle Beach” och upplev sköldpaddor på nära håll. Här kan du även besöka ett räddningscenter för havssköldpaddor. En väldigt uppskattad aktivitet för barn i alla åldrar.

Kaş

Med små gränder, ett brett utbud av vattenaktiviteter och härliga klippbad är Kaş en turistort som passar de flesta. Härifrån kan du ta vandra, dyka och utforska skeppsvrak eller paddla kajak. Stränderna består av klappersten eller klippor, men en kort bussfärd bort finns en sandstrand för dig som föredrar det. Utanför Kaş finns en antik stad vid namn Kekova som delvis ligger under vattenytan. Centrala Kaş erbjuder kaféer, barer och ett fåtal nattklubbar.

Så tar du dig hit

Till Marmariskusten kan du ta dig med charterbolagen TUI, Ving, Solresor, Turkietresor, Airtours, Detur och Apollo. Flygresan tar strax under fyra timmar från Stockholm. Vill du flyga reguljärt så flyger Turkish Airlines till Dalaman via Istanbul eller Norwegian via Oslo. Restiden varierar men ligger oftast på runt sex timmar inklusive stopp.

Planera din resa på Reseguiden

Charter till Marmariskusten
Alla charterresor till Turkiet
Läs mer tips & guider om Turkiet


Charter till Marmariskusten