Maltas hemligheter

Nina
Reseguiden, besökt 28 länder

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Som en guppande vit pärla i det kristallklara Medelhavet ligger Malta och solar sig i lugn och ro. Men det finns så mycket mer än vita stränder och azurblått hav - här ger vi dig de dolda pärlorna på Malta.
Publicerad 15 mars 2016

Malta kan du kombinera strand och sol med den barocka storstaden Valletta och charmiga fiskebyar. Den lilla ögruppen består av 6 öar, varav de 3 största är Malta, Gozo och Comino. Med ett antal historiska sevärdheter, vackra landsbyar och ett spännande undervattensliv ska det mycket till för att du ska bli trött på Malta. Här är våra bästa tips.

Valletta – Maltas rustika pärla

Valletta är kanske en av de mindre huvudstäderna i Europa, men är däremot proppfull av kultur och upplevelser. UNESCO beskriver det som en av de mest koncentrerade historiska områdena i världen. Malta har mer än 300 soldagar om året, och har kanske det blåaste och mest klara vattnet i Medelhavet. Bara en halvtimme med buss från staden hittar du Mellieha Bay där du kan ta dig ett dopp. Det mest speciella med denna barocka stad är de trånga gatorna och rustika husen i kontrast till de färgrika jalusierna och utstickande balkongerna i starkt grönt och rött. Staden är rik på saker att se och göra, och du hittar allt från vackra kyrktorn och palats till fontäner, statyer och smala sidogator fulla med kaféer och butiker. På Vallettas stora gator hittar du också internationella märkesvaror och bra shopping.

Surfing eller solstolshäng på Malta

För dig som gillar kite- eller vindsurfing är Maltas sydösingtra stränder ypperliga för detta - prova vågorna på till exempel Mellieha Bay. Om du hellre vill vara skyddad från vinden och njuta av en bok i solen, passar stränderna Golden Bay eller Ghajn Tuffieha dagarna då det blåser mest i sydost. Golden Bay är en lyxig strand där du kan beställa något att dricka direkt från solsängen eller äta på toppklassade restauranger. Ghajn Tuffieha är lite mer öde och lugn med bara en restaurang och mindre folk.

Ön Gozo

Bara 20 minuter från Malta hittar du den frodiga ön Gozo, som har en mycket lugnare puls och atmosfär än sin storasyster. En dagstur hit är ett måste. Det är en historisk ö som bland annat har Gantija tempel, som är världens äldsta fristående tempel. Ön har hela 22 kyrkor, vilken är mycket med tanke på dess storlek, bland annat Gozo Cathedral och Basilica of ta'Pinu. Ta ett bad på Ramla Beach, en röd sandstrand på öns östra sida. Här kan du också besöka grottan där Odysseus sägs ha suttit fängslad i över 7 år.

Den blå lagunen

Den blå lagunen ligger på den lilla, obebodda ön Comino som ligger mellan Malta och Gozo. Här hittar du turkost, kristallklart vatten, vit sand och perfekta snorklingsförhållanden. Du kommer hit via en av båtarna som arrangerar dagsturer hit, men var observant på att det är en populär plats. Ett tips är att vara ute i god tid för att få plats så att du kan njuta hela dagen med snorkling och en bra bok.

Spännande värld under vattnet

Dykare kommer från hela världen för att dyka i Maltas kristallklara, turkosa vatten - något malteserna påstår är det klaraste vattnet i hela Medelhavet. De allra bästa dykmöjligheterna hittar du på ön Gozo, med sina grottor, valv och underjordiska tunnlar. På Malta kan du också uppleva vrakdykning och spännande undervattenformationer. Här kan du till och med, om du har tur, se sjöhästar. Dykutrustning kan du hyra på ön, och du kan vara med på ett introduktionsdyk utan att ha dykt förut.

Charmerande fiskeby

Den traditionella fiskebyn Marsaxlokk som ligger längst söderut på Malta är väl värd ett besök. Här hittar du massor av färggranna båtar (kallade luzzus) guppandes i hamnen. Besök fiskmarknader och mysiga fiskrestauranger. 20 minuter utanför kommer du till det bildsköna badstället St. Peter's Pool, där du kan sola dig på uppvärmda kalkstensklippor. St. Paul's bay är bra för bad, snorkling och för att hoppa från klipporna ner i de naturliga bassängerna.

Mdina – den tysta staden

Denna medelålders stad är en av Europas vackraste äldre städer, och var också Maltas första huvudstad. Här hittar du flotta palats på insidan av stadsmuren och staden har en magisk panoramautsikt över Malta. Bilar är bara tillåtet vid undantag, och därför kallas staden “den tysta staden”. Precis utanför Mdina hittar du också Rabat, som fungerade som en trygg hamn för piratattacker på 1500-talet. Här kan du besöka St. Paul och St. Agatha's katakomber, samt St. Paul's Grotto.

I Reseguidens sökmotor kan du hitta alla resor till Malta:
- Charter- och paketresor till Malta
- Flyg till Malta
- Hotell på Malta
- Alla sista minuten till Malta
- Hyrbil på Malta


Prisvärda charter- och paketresor till Malta

Om Malta Europa

Ön Malta ligger mitt i Medelhavet och är ett populärt resmål för alla som längtar efter sol och värme. Här finns såväl härliga stränder som mysiga klippbad och det går att bada en bra bit in i november.

Sevärdheter finns det gott om på Malta och landets tillhörande småöar. Besök till exempel den medeltida staden Mdina och promenera i dess smala, vackra gränder. På öns norra kust finner du populära destinationer som Sliema och St. Julians med bra shopping, restauranger och ett pulserande nattliv. På Malta finns såväl romerska kvarlevor som förhistoriska tempel och det finns därmed mycket kultur att ta del av runt om på ön.

Ett besök till den lilla ön Comino och Blue Lagoon med sitt klara och turkosa vatten är ett måste. Ett tips är att åka hit i god tid för få en bra plats då lagunen är mycket populär. Andra populära stränder är till exempel Golden Bay på den södra kusten och Ir-Ramla på den vackra, och något lugnare, ön Gozo. Det finns gott om badplatser på Malta och även St. Peter’s Pool bjuder på en intressant upplevelse för dig som vill bada från klippor eller snorkla. Ett perfekt resmål för dig som uppskattar sol, bad och god mat.

Blue Lagoon, Comino
1 / 21
Paradiskänsla - trots båtar överallt
8 / 21
En gata i Valletta
10 / 21
Grann fiskebåt
11 / 21
Utikt över ön
12 / 21
Blå fönstret
13 / 21
Samma värld-samma måne
14 / 21
Färgglatt i hamnen
15 / 21
Härligt blått vatten i den blå lagunen
16 / 21
En av två vuxenpooler
17 / 21
Blue Lagoon, Comino
18 / 21
Fiskare i Marsaxlokk
19 / 21
Popeye Village
20 / 21
Skeppet Fernandes ligger där borta
21 / 21