Malapascua – en paradisö i Filippinerna

Famlofquist
Medlem sedan 2006, besökt 20 länder

Foto: famlofquist, medlem sedan 2006
Foto: famlofquist, medlem sedan 2006
Foto: famlofquist, medlem sedan 2006
Kritvita stränder, turkost hav, fina dyk, lata dagar och god mat, är det du söker, då är det dags att bege sig till Malapascua i Filippinerna. Reseguidens medlem Cecilia, alias Famlofquist, är precis hemkommen efter att firat jul på lilla ön Malapascua. Här berättar hon om familjens möte med ön.
Publicerad 18 januari 2013

Här härskar lugnet och på dagarnar känner man sig nästan ensam då de flesta är ute och dyker. Ta dagen som den kommer, beställ en Mango Vanilla Shake och lägg dig under en svajande palm. Du har kommit till Paradiset!

Backpackerfamilj som vi är och sugna på något nytt, föll valet på Filippinerna och ön Malapascua. Här har vi laddat våra batterier och fått tillfälle att göra fantastiskt dyk och se de omtalade Tresher Sharksen. Malapascua är en liten ö i Filippinerna, strax norr om ön Cebu. Ön ligger ganska ostört en bit utanför hamnbyn Maya. Charmen är dess storlek, cirka 1 kilometer bred och 2 kilometer lång. Man kan ju lätt förstå att ön inte kan ha alla moderniteter och bekvämligheter som finns på andra öar. Här finns inga bankomater och 7-eleven och de förnödenheter som finns hittar du i alla de små kioskerna finns i invånarnas egna bostäder i deras ” Village”.

Boende

För att vara en sådan liten ö finns det en hel del boende att välja på. Gemensamt för de flesta boendena är att de ligger på stranden Bounty Beach med några få meter innan du kan doppa tårna i det underbara vattnet. Malapascua Legend är det enda boendet med pool, men å andra sidan är ju havet en enda stor pool. Vi bodde på Malapascua Exotic som ligger i slutet på stranden. Jag måste slå ett slag för detta fina boende med oerhört trevlig och hjälpsam personal. Ett annat populärt boende är Ocean Vida Resort som är väldigt mysigt på kvällarna. Här kan man avnjuta Happy Hour och samtidigt se på den magnifika solnedgången. Standarden på många av resorten är bra och du kan förvänta dig varmvatten och TV på alla rum. WiFi finns på de flesta av såväl boende och restauranger så du kan hålla kontakten med omvärlden om du behöver. Ett tips när du bokar boende, försök att få ett boende ut mot stranden då det kryllar av Tuppar som vaknar och håller låda väldigt tidigt.

Restauranger

Maten på ön är god och du kan hitta en hel del internationell mat på menyerna. Våra favoriter hittade vi ganska snabbt och kom fram till att vårt boende Malapascau Exotic hade den bästa maten på ön. Några av deras rätter var dyrare men de flesta ställena håller samma prisnivå. Testa gärna Exotics curryrätter, de var väldigt goda och man får stora portioner så du blir mätt. Grannstället The Craic House är också värt ett besök. Vill ni äta goda pizzor ska ni ta er till Angelinas på Angelinas beach. Här blir ni serverade väldigt god italiensk mat i en mysig miljö, fina råvaror och goda viner så förutsättningarna finns för en mysig kväll. Inne på ön ligger La Isla Bonita som erbjuder goda curryrätter och mysig trädgårdsmiljö. Det finns en del mysiga ställen längs med stranden där ni kan sitta och avnjuta kvällen med goda drinkar, en SMB (San Miguel Beer) och bara knyta nya kontakter.

Dykning i världsklass

Malapascua är mest känt för sin dykning och dykfirmorna radar upp sig längs med Bounty Beach. De mest populära dykfirmorna är Exotic Divers, Evolution Divers, The Thresher Shark Divers och Sea Explorers. Förutsättningarna för att få uppleva och se fantastiska djur och koraller är stora. Om du inte har dykcertifikat är det ett ypperligt tillfälle att passa på. Här finns många fina siter att dyka på i olika svårighetersgrader. Mest känt är Monad Shoal där de ”The Tresher Sharks” håller till. Här dyker man tidigt på morgonen och är tillbaka till frukost. Det är nog ett av det mest spektakulära dyk jag gjort. Sittandes på 28 meters djup inväntar du hajarna som simmar runt omkring dig, vilken upplevelse. Det bästa med att dyka runt Malapascua är att alla dyk ligger väldigt nära så man kan både sola, bada och dyka varje dag. Finns en del vrakdyk som är värda ett besök. Kvällsdyket är också något du inte får missa, här får du chans att se den omtalade mandarinfisken. Passa även på att ta en heldag ut till Calanggaman Island. Ytterligare en paradisö där man kan både snorkla och dyka. Här spenderar man en hel dag, då resan dit tar cirka 1,5 timme.

Att resa hit

Bästa sättet att ta sig till ön Malapascua är att flyga till Cebu via Hong Kong eller Manilla. Från Cebu tar man sig sedan vidare med bil eller buss till byn Maya på östra delen av ön. Det är en resa på cirka 3 timmar och kan upplevas som dryg om man har många flygtimmar i kroppen. Det är en ganska spännande resa med en hel del att kika på. Båtturen ut till Malapascua tar ungefär en halvtimme och du åker på en så kallad Bancabåt. Du kan antigen hyra en egen båt eller invänta den allmänna som avgår när den är full.


Fem snabba tips:

- Ta en promenad runt i befolkningens byar, handla goda mango och bananer
- Exotics MangoVanilla Shake
- Ett dyk på Monad Shoal
- Ett besök på Calanggaman Island
- Se till så du inte får tupparna för nära inpå ert boende


Flyg till FilippinernaPopulära hotell i Filippinerna